Sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarındaki artışların, doğru tarım politikaları ve desteklerle kontrol altına alınabileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarının en büyük şikayet konularından biri olduğunu görüyoruz. Bu sorunun çözülmesi için bölgesel tarımın doğru kullanılması, her bölgeye özel teşviklerin uygulanması gerekiyor. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkilerinin yanı sıra mercimek ve nohut gibi bakliyat ürünlerinin doğru ekimi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi fiyat artışlarını engelleyebilir," dedi.
PLANLI TARIM VE DOĞRU NAKLİYE
Palandöken, ürün fiyatlarının düşebilmesi için planlı tarım ve etkili nakliye sistemlerinin şart olduğunu belirtti. Ayrıca, zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel yağların da önemli bir girdi olduğunu vurgulayan Palandöken, "Zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel ürünlerin tedarik zinciri iyi yönetilmeli ve fiyatları kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca meyve ve sebzelerin doğru şekilde taşınmaması da fiyat artışlarına neden olabiliyor. Ürünlerin bilinçsiz taşınması ve muhafaza edilmemesi büyük kayıplara yol açıyor. Bu sebeple, zaman kaybetmeden planlı bir tarım politikası uygulanmalıdır" diye konuştu.
"FİYAT DALGALANMALARI ÖNLENEBİLİR"
Tarımsal bölgelerin haritalanması ve üreticilere rehberlik yapılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı, "Mevsimsel ürünlerin doğru şekilde üretileceği bölgeler belirlenmeli. Tarla bitkilerinin üretimi bu noktada büyük önem taşıyor. Örneğin, yazın domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sıkça kullanılan ürünlerin fiyatları arttığında, vatandaş bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Ancak doğru planlama ile bu ürünler bölgesel olarak dengeli üretilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir," dedi.
Palandöken, ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlüklerinin, uygun ekim alanlarını belirleyerek çiftçilere rehberlik etmesinin fiyatlar üzerindeki olumlu etkilerini de vurguladı.