“HER TARAF ZİNCİRLERLE DOLMUŞ”

Eskişehir’deki zincir marketlere dikkat çeken Palandöken, “Esnaf fiyatların istikrarlı bir şekilde yükselmesini talep ederken, maalesef burada her taraf zincirlerle dolmuş. Haksız rekabet sonsuz bir boyutta... Enflasyonu düşüreceği yerde, enflasyonu yükselten bir hareket tarzı olmuş. Esnafı yanında tezgahtar, çiftçiyi tarlasında işçi yapan bir düzen var. Dolayısıyla fiyatların istikrarlı bir şekilde düşmesi sağlamak mümkün değil. İkincisi masraflarla ilgili bir problem var. Masrafların geriye çekilebilmesi için devletimizin, hükümetimizin ve özel sektörün birlikte hareket etmesi lazım. Elektriğe, doğalgaza zam yaparsanız, vergiler istihdamın önünü keserseniz mümkün değil enflasyon düşmez. Enflasyonun düşmesi için vergi adaletinin sağlanması lazım. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi… Bunlar hep söylemde kalıyor. Esnafın işyerlerinde kira stopajı var. İşyerinizin kirasını verip ayrıca yüzde 20 oranında da devlete vergi veriyorsunuz. Halbuki işletmenin asıl sahibi zaten vergisi veriyor. Kiraların astronomik rakamlara çıkmasının önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı. 

“100 LİRALIK ÜRÜNÜN 40 LİRASI ARACIYA GİDİYOR”

E ticaret üzerinden yapılan satışlarda aracıların aldığı yüzdelere tepki gösteren Palandöken, “Kredi kartları ödeme aracı olarak çok önemli. Bunlardaki komisyonlar… Elektronik ortamdaki ticarette çok önemli aksaklıklar var. O ürünü satamadan o kadar para kazanamıyor. Yüzde 18 ila yüzde 40 arasında fiyat farkı var. 100 liralık bir üründe 40 lira aracıya gidiyor. Enflasyon nasıl düşecek. Taban ve tavan olması gerekli ki insanlar en azından enflasyon ile mücadele de ivme kazansın. Çağdaşlık diye bir aracıya kar marjını vermek doğru değil. Eskiden ucuzluk bir ilkbahar da bir de sonbaharda yapılırdı. Şimdi on iki ay ucuzluk var. Üründen daha çok yazıları görüyorsunuz” diye konuştu.  

ESKİŞEHİR CANLI BİR EKONOMİYE SAHİP

Eskişehir’in genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Palandöken,” Öğrencileri de mutlu edecek bir fiyat çalışması için sistem oluşması gerekiyor. Her üründeki fiyat farklılığının insanları rahatsız edici boyutu üzerinde tedbirler alınması lazım” dedi. 

“GÜNDEM SÜREKLİ DEĞİŞİYOR, GÜVEN ÖNEMLİ”

Ekonomide güvenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Palandöken, “Önce pandemi, sonra 6 Şubat depremi. Devlet bunların altından kalkabilmek için bazı tedbirler alıyor. Bu tedbirlerin güç oranında alınması lazım ki sıkıntıları hep birlikte giderelim. Giderdiğimiz zaman da ülkenin refaha çıkacağından emin olalım. Bir tarafta coğrafyamızda çocuklar katlediliyor diğer tarafya ülkedeki şiddet olayları… Her gün gündem değişiyor. Esnafı tedirgin eden her söylem piyasaları rahatsız ediyor. Spekülatif haberlere çok inanmamak gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Ayşe K. Uçak