Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve Erasmus+ tarafından desteklenen ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği kongrede, “Smart and Digital Agriculture (Akıllı ve Dijital Tarım)” başlıklı proje tanıtıldı. Kongreye başta Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Proje Koordinatörü Kadir Kılıç, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Dal, Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Başkanı Levent Kahraman olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.
Dönmez: “Sarıcakaya Belediyesi olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz”
Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu proje yenilikçi yaklaşımlarla tarımı güçlendirmek ve gençlerimizi tarım sektörüne ve mesleki alanlara teşvik etmek için önemli bir adım olmuştur. Proje ortaklarımızla birlikte ilçemizin tarım sektörüne katkı sağlamayı hedefledik. Sarıcakaya Belediyesi olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”
İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın: “Tarıma bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor”
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın konuşmasında şunları söyledi: “Bizim projemiz ziyadesiyle kozmetik üzerine bir tarım ürünü ve pandemide gördük ki tarımın korunması ve gıdanın dağıtımındaki güvenliği çok önemli. Tarıma bakış açımızı mutlaka değiştirmemiz gerekiyor. Bu proje sayesinde tarıma ilgi ve heves artacak buna inanıyorum. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza, yerel ortaklarımızdan Sarıcakaya Kaymakamlığı’nın himayesindeki her kuruma çok teşekkür ediyorum.”
Kılıç: “Gençlerin çiftçilik mesleğini seçmelerini desteklemeyi amaçlıyoruz”
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Kadir Kılıç, projenin içeriğine değinerek şunları aktardı: “Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü liderliğinde yürütmüş olduğumuz Avrupa Birliği projesinin çoğaltıcı etkinliği olan bu kongrede sizlerle birlikte burada olmaktan çok mutluyum. Bu proje üç temel unsur üzerine inşa edildi: birincisi gençlerin tarım aracılığıyla istihdamlarını sağlamak. İkincisi akıllı sera ve dijital tarım yöntemleri geliştirmek. Üçüncüsü ise, alternatif tarımı güçlendirmek, tıbbi ve aromatik bitkilerden katma değeri yüksek ürün elde etmek. Böylelikle gençlerin çiftçilik mesleğini seçmeleri ve girişimcilik ruhlarının geliştirmelerini bu projeyle desteklemeye karar verdik.”
KÜAD Başkanı Kahraman: “Bu projede yer almış olmak bizim için oldukça değerli”
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Başkanı Levent Kahraman konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde kozmetik sektörü büyük bir gelişme gösterdi. 11.000 kozmetik şirketi Türkiye piyasasında faaliyet gösteriyor. KÜAD olarak bizim tüm stratejilerimiz Türkiye’deki kozmetik sektörünü dünyaya tanıtabilmek ve itibarini yükseltmek. Dolayısıyla üniversitelerle kamuyla uluslararası kuruluşlarla sürekli etkileşim halindeyiz. Bu projede yer almış olmak bizim için oldukça değerli. Bu projeyi çok önemsiyoruz çünkü buradaki yerel değerlerin katma değerini artırmak ve yaygınlaştırmak açısından da bu proje çok önemli.”
Kongre, Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan’ın proje ekibinin sertifikalarını takdim etmesi ve Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci’nin sertifika ve çiçek takdimi ile sona erdi.