Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Tanıtma Vakfı iş birliğiyle düzenlenen “Tohoku, Japonya'nın Güzel El Sanatları” sergisi, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Japon kültürünün zarif el sanatlarını tanıtan sergi, 11 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, farklı kültürlerin sanatını Eskişehir halkıyla buluşturma misyonunu sürdürerek, bu kez binlerce yıllık Japon kültürüne ait önemli eserleri sergiliyor. "Tohoku, Japonya'nın Güzel El Sanatları" adlı sergi, Japonya’nın Tohoku bölgesinin geleneksel el sanatlarını gözler önüne seriyor.

Açılış törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Japonya Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzar Koji Tahara, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, CHP Milletvekili Utku Çakırözer ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“Tohoku, Japonya'nin Güzel El Sanatlari” Sergi̇si̇ Muhteşem Bi̇r Törenle Açildi (6)

Serginin açılışında ilk olarak konuşan Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzar Koji Tahara, “Bu sergi, 11 Mart 2011'de Tohoku bölgesinde meydana gelen büyük deprem ve tsunaminin birinci yıl dönümü anısına oluşturulmuştur. Seçkin Tohoku el sanatlarının yer aldığı bu sergi, medeniyet ilerledikçe modern Japonya'da neredeyse unutulan eski el sanatlarının güzelliğini tanıtmaktadır. Sergi, seramik, lake, boyama ve dokuma, metal işçiliği, ahşap ve bambu el sanatları gibi çok çeşitli türlerde eserleri içeriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce başta olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Tohoku, Japonya'nin Güzel El Sanatlari” Sergi̇si̇ Muhteşem Bi̇r Törenle Açildi (9)

Eskişehir’in kültür ve sanat kenti olduğunu söyleyen Utku Çakırözer, “Sizlerin sayesinde Eskişehir sergileriyle, konserleriyle, oyunlarıyla, müzeleriyle, gerçekten Anadolu’nun kültür başkenti sıfatını ziyadesiyle hak eden bir kent oldu. Her hafta bizlerin ve Türkiye’nin diğer kentlerinden gelen yurttaşlarımızın seçmekte zorlandığı, nereye gitsem hangisine gitsem dediği bir kent haline geldi. Bundan çok mutluyuz. Daha da fazla kültür sanat faaliyetlerinin hem Eskişehir’imize, Türkiye’mize ve dünyaya parlayan yıldız olarak yerleştireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Tohoku, Japonya'nin Güzel El Sanatlari” Sergi̇si̇ Muhteşem Bi̇r Törenle Açildi (7)

“Tohoku, Japonya'nın Güzel El Sanatları” sergisi sayesinde iki ülke arasındaki dostluğuna güçleneceğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, “Burada Japonya Büyükelçiliği ve Büyükşehir Belediye başkanlığımızın birlikteliğinde çok güzel bir serginin açılışını yapıyoruz. Japonya kültürünü harmanlayan birlik, beraberliğimizi ve dayanışmamızı artıran ve iki ülke arasındaki güçlerin bağlarını daha da artıran sergide birlikteyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Tohoku, Japonya'nin Güzel El Sanatlari” Sergi̇si̇ Muhteşem Bi̇r Törenle Açildi (8)

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de, “Eskişehir biliyorsunuz deprem bölgesi, serginin geçtiği şehirde deprem bölgesi ve 2011 yılında o depremin ve tsunaminin acılarıyla oluşan bir sergi. Dolayısıyla Türkiye bu acıları çok yaşamış bir ülke olarak ve Eskişehir’de deprem bölgesinde bir şehir olarak bu sergiyi çok anlamlı buluyorum. Aynı zamanda Japonya’nın unutulmuş el sanatlarını yaşatma ve bizlerle tanıştırma açısından da kıymetli. Eskişehirliler çok eski yıllarda Anadolu Üniversitesi içinde yer alan Japon Bahçesi ile Japon kültürü ile tanışmıştı. Sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin Sazova Parkı içinde bulunan Japon Bahçesi açıldı. Mayıs ayında o güzel ağaçlarla Japonya’nın mimarisini ve peyzajını yansıtan bir park oldu. Ödüllü bir proje olan ve Japon mimar Kengo Kuma ve ekibi tarafından hazırlanan Odunpazarı Modern Müze’si şehrimizde açıldı. O nedenle Eskişehir ile Japonya arasındaki bu güzel kıymetli bağlar ve birbirlerine duyduğu sevgi, saygı ilişkisi bu sergiyle bugün taçlanmış olacak. İki ülkenin o güzel birlikteliğini yaşamış olacağız.” şeklinde konuştu. 

Sergi Hakkında:

Yirminci yüzyılın başlarında Japonya’nın Tohoku bölgesindeki el sanatlarına hayran kalan Soetsu Yanagi, yerel sanatların eşsizliğini keşfetti ve bu hareketin öncüsü oldu. Sergide, Tohoku bölgesine özgü çömlek, lake eşyalar, tekstil, metal işçiliği, ahşap ve bambu işçiliği gibi farklı türlerde eserler sergileniyor. Aynı zamanda, bölgenin kültürel iklimini ve ruhunu yansıtan sanatçılara ait eserler de yer alıyor. Bu sergi, Japon halk sanatlarının zarif işçiliğini keşfetmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.

Kaynak: Bülten