Eskişehir’de, Türk kültürünün zengin geçmişini yansıtan ‘Alp Ruhu, Bilge Akıl: Türk Savaş Sanatları Sergisi’ yoğun ilgiyle açıldı. Eskişehir Valiliği'nin himayesinde ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Türk Dünyası Vakfı'nın işbirliğinde düzenlenen sergi, Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyaretçilerle buluştu.

Sergi, oklar, yaylar, kılıçlar, mızraklar, geleneksel zırhlar ve farklı savaş ekipmanlarından oluşan 158 parçayı içeriyor. Özellikle 1299 yılı 27 Ocak’ında Karacahisar Kalesi’nde Dursun Fakih tarafından Osman Gazi adına okutulan ilk hutbenin orijinal metni, Orhan Gazi’nin miğferi ve Mihalgazi’nin kılıcı, serginin dikkat çeken eserleri arasında yer alıyor.

Türk Savaş Sanatının Tarihini Anlatan Eserler Ilk Kez Eskişehir'de Sergilendi (2)

Sergiyle ilgili bilgilendirmede bulunan Türk Dünyası Vakfı Proje Koordinatörü Mustafa Çelik, “Özel izinle getirilen eserlerle açılan ‘Türk Savaş Sanatı' adını verdiğimiz sergimiz, 27 Ocak 2025 tarihinde açılışını gerçekleştirdik. Tabii 27 Ocak tarihi bizim için özel bir tarih. Sergimizin çıkış noktası, çıkış nedeni aslında 27 Ocak 1299 tarihinde Karacahisar Kalesi'nde Osman Gazi adına okunan ilk hutbe ile aslında Osmanlı Devleti'nin kuruluş günü olarak kabul edilen gün. Biz bunun yıldönümünde böyle bir etkinlik düzenlemek istedik. Bu hutbenin ilk orijinal metni de burada şu an sergilenmektedir” dedi.

Türk Savaş Sanatının Tarihini Anlatan Eserler Ilk Kez Eskişehir'de Sergilendi (4)

Vatandaşların sergiye yoğun bir ilgi gösterdiklerini söyleyen Çelik, “Yoğun bir katılımla açılışımızı gerçekleştirdik. Bu da bizi ziyadesiyle mutlu etti. Bu işin felsefesine ve sanatına vurgu yapmak istedik. Bir Alplik kültürü var bizim tarihimizde. Yüzyıllardan beri süregelen, Anadolu'ya anayurtlarımızdan getirdiğimiz köklü bir tarihimiz ve kültürümüz var. Eskişehir'in bu anlamıyla bu kültür için önemli bir merkez. Sergimizin de Eskişehir'den başlaması buna vurgu yapmak içindi” şeklinde konuştu.

Türk Savaş Sanatının Tarihini Anlatan Eserler Ilk Kez Eskişehir'de Sergilendi (3)

Çelik, sergide, Türk savaş sanatında kullanılan oklar, yaylar, kılıçlar, mızraklar, çeşitli ekipmanlar ve geleneksel zırhlardan oluşan yaklaşık 158 parçanın kronolojik bir sırayla sergilendiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Şimdilik 14 Şubat'a kadar Eskişehir'deyiz. Buradaki eserlerimizin birçoğu bu işe gönül vermiş kişilerin kendi sergilerinden temin edildi. Civar illerimizde yine kuruluş döneminin izlerini taşıyan eserler özel izinlerle bu sergiye getirildi. Burada milattan önce 5. yüzyıla ait İskitler dönemine ait ok uçlarından, Selçuklu dönemine ait eserlere kadar ve yine Osmanlı döneminden günümüze kalan kılıçlara ve ekipmanlara kadar birçok tarihi eserimiz, ürünümüz mevcut. Burada sergimizin şüphesiz bütün eserleri çok kıymetli ama bizim için, ‘En dikkat çekici eser nedir?' diyecek olursak Osmanlı Devleti'nin ilk kuruluş metni olan orijinal hutbe metni var. 1299'da Dursun Fakih tarafından Osman Gazi adına okutulan ilk hutbe metni burada. Yine Orhan Gazi'nin miğferi ve Mihal Gazi'nin kılıcı burada sergilenmekte. Bunlar en niş eserlerimiz. Şu an için buradaki gördüğünüz bütün eserler ilk kez Eskişehir'de sergileniyor.

Serginin sona ereceği 14 Şubat 2025 tarihinden sonra eserleri talep eden başka şehirlerin olduğunu da kaydeden Mustafa Çelik, “Bu sergiyi ortaklaşa oluşturma fikri gündeme getirdiğimiz illerimiz var. Bilecik ve Kütahya, Tokat, Bitlis'in Ahlat ilçesi, Bursa, Adapazarı ve Yalova şu an için sergimizin taliplisi olan illerimiz. Henüz dijital kataloğumuzu oluşturmamış olmamıza ve sergiden herhangi bir görsel paylaşmamamıza rağmen Türkiye dışında da Berlin ve Viyana ile görüşmelerimiz var, oralardan da talep var. Tabii bizim hedefimiz bu kültürü, bu kıymetli eserleri, bu sanat şaheserlerini sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil, Avrupa'da dünyanın birçok yerinde tanıtmak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı