Bildirici, DSÖ'nün bu tema kapsamında tütün tarımının ve kullanımının çevreye verdiği zararların vurgulandığını söyledi.
DSÖ verilerine göre, dünya genelinde her yıl 3,5 milyon hektar arazinin tütün yetiştiriciliğine dönüştürüldüğünü ve bu nedenle yılda 200.000 hektar orman alanının yok olduğunu belirten Bildirici, tütünün sadece tüketici sağlığına değil, aynı zamanda ülke ekonomisine, çevreye, kadın ve çocuk sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirten Bildirici, bu ölümlerin 7 milyondan fazlasının doğrudan tütün kullanımından, 1,2 milyondan fazlasının ise pasif maruziyetten kaynaklandığını ifade etti.

Ülkemizde de en yaygın bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin, birçok kanser türü, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalığın başlıca sebebi olduğunu belirten Bildirici, tütünle mücadelede sağlanan başarı ile sağlıklı nesiller yetiştirmenin mümkün olduğunu söyledi. Ayrıca, kronik hastalıklar ve bunlara bağlı sağlık kayıplarının önlenmesi ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını vurguladı.

Pasif maruziyetin çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplum için büyük bir risk oluşturduğunu ifade eden Bildirici, ikinci el sigara dumanının lösemi, lenfoma, santral sinir sistemi tümörleri ve karaciğer kanserine sebep olduğunu belirtti. Pasif maruziyetin akciğer kanseri riskini de artırdığını söyledi.

Geç kalmadan tütün ürünlerinden kurtulmanın sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç sağlayacağını belirten Bildirici, tütün ürünü kullanımının ne kadar erken bırakılırsa, vücudun iyileşme sürecinin o kadar hızlı olacağını vurguladı. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu arayarak en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceğini belirtti. Bildirici, ilimizdeki Tepebaşı ve Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlükleri, Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sigarayı bırakma hizmeti verildiğini söyledi.

2024 yılının ilk beş ayında, 481 vatandaşımızın sigarayı bırakmak için başvuruda bulunduğunu belirten Bildirici, bu başvurulardan 429 kişiye farmakolojik tedavi başlandığını, 52 kişiye danışmanlık hizmeti verildiğini ve bu hizmetler sonucunda 97 kişinin sigarayı bıraktığını söyledi.

Kaynak: Bülten