Türkiye'de Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından 4 fay hattı için kritik açıklamalar geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir için kritik deprem uyarısında bulundu.

İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip 4 fayın olduğunu vurgulayan Sözbilir, "Bu faylar arasında Tuzla fayı özellikle öne çıkıyor. Ardından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayları geliyor. Bu 4 fay, İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.

Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde, binalar yıkılmış ve hasar görmüş, 117 kişi hayatını kaybetmişti. Depremin 4'üncü yıl dönümüne yaklaşırken, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sismolojik istasyonların verdiği bilgilere göre, İzmir depreminden sonra bölgede artçı aktivitelerin sürdüğünü ifade etti. "Geçen 4 yıldan bu yana artçı depremlerin sayısı 30 bini geçmiş durumda" dedi.

İZMİR'DE 40 FAY TEHLİKEDE

İzmir'de karadan ve denizden geçen onlarca fayın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'de karada 17 potansiyeli olan diri fay var. Ayrıca 4 tane de gelecekte deprem üretme potansiyeli olabilecek fay mevcut. Denizde de bir o kadar fay bulunuyor. Yani toplamda 40 civarında fay tehlike oluşturuyor. Bu faylar arasında 7.2'ye kadar deprem üretebilecek olanlar mevcut. Tuzla fayı, Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayları, İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor. Bu faylar, İzmir il merkezine çok yakın ve bazıları il merkezinden geçiyor. Olası bir depremde şu anki şartlar altında ciddi can ve mal kaybına yol açabilir.

Bu fayları kesip, inceliyoruz. 3-4 yıldır gözlemlediğimiz sonuçlar var. Bunlardan biri Tuzla fayı. Yaklaşık 2 bin yılda bir deprem üretiyor. Yaptığımız incelemede bu aralığı doldurmuş. Son depremi 2 bin yıl önce yapmış. Dolayısıyla deprem yapma aralığını doldurmuş.

İzmir olarak doğal afetlere, depreme karşı hazırlıklı değiliz. Özellikle faylar üzerinde çalışmalar yaptık. Hangi zemin deprem sırasında nasıl davranacak, bunu depremden önce belgelemeye çalışıyoruz. Çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yapı stoku yönünden çalışmalar var. Özellikle Bornova ve Konak taraflarında. Ancak 30 ilçemiz var ve tümünde bu çalışmalar yapılmalı. DEÜ olarak deprem master planları yapıyoruz. İzmir'in deprem bilişim sistemini oluşturmuş durumdayız. İzmir'in fayları ve zeminine dair bilgiler mevcut. Bunları yapı stoku bilgileriyle birleştirerek, deprem senaryosu kapsamında İzmir'de hangi fay çalıştığında neler yaşanacağını önceden görebileceğiz. Bu şekilde kentsel dönüşüm yol haritası ortaya çıkacak" dedi.

"DEPREM BİZDEN HIZLI İLERLİYOR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Türkiye ölçeğinde baktığımızda, deprem bizden hızlı ilerliyor. Biz fayı çalışırken, fay deprem üretiyor. Bu da bizim biraz geride kaldığımızı gösteriyor. Bu yüzden çok acele etmeliyiz. 10 kat daha hızlı olmalıyız ki depremi önceden yakalayıp önlem alabilelim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi