15 EYLÜL’Ü İŞARET ETTİ

Çifteler’deki su kaynağının yağışlarla beslenemediği için debisinin de oldukça düşük olduğunu aktaran Yıldırım, “Çifteler’deki su kaynağı uzun yıllardır takip ediyorum. Oradaki su kaynağı yetersiz. Bunun nedeni sadece tarımsal sulama ya da yer altı sularının çekilmesi değildir. Ciddi anlamda ne kar yağışı var ne de sağanak yağış. Afet niteliğinde anlık yağışlar oluyor. Bunlarda yer altı sularını besleyemiyor, akıp boşa gidiyor. Çifteler’deki kaynak beslenemiyor. Beslenemediği için debiler oldukça düşük. Özellikle son 10 yıla baktığımız zaman oradaki su kaynağındaki debi 1,2 metreküp/ saniyeye kadar düşmüş. Bu ciddi bir sıkıntı…10 yıl içerisinde sadece bir yıl debi 2 metreküp/saniyeyi geçmiş. ‘optimum debi’ dediğimiz debi hep düşmüş. Optimum debiyi şöyle değerlendiriyoruz; bizim için Eylül ve ekim aylarındaki debi önemli. Mart, Nisan ve mayıs aylarındaki debinin bir önemi yok.  Onlar geçici… 15 Eylül’den sonraki uydu resimlerine bakarsak daha da suyun çekildiğini ve bölgenin kuruduğunu göreceğiz. Şuandaki debi güvenilir değil. Biz 15 Eylül’den sonraki debiyi esas alıyoruz. 15 Eylül’den sonraki debi 1 metreküp/saniyeye düşüyor” ifadelerini kullandı.  

ÜÇ AYLIK VERİLERE BAKILARAK PROJE YAPILMAZ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Çifteler Sakarıbaşı’ndan Eskişehir’e içme ve kullanma suyu sağlamak amacıyla hazırladığı projeyi de eleştiren Yıldırım, “Bahar aylarındaki yağış miktarlarına güvenerek proje yapılmaz. Kırk, elli yıllık veri gerekir” dedi. Çifteler’deki su kaynağını Eskişehir’e getirme şansının olmadığını vurgulayan Yıldırım, “ Tutturmuşlar ‘Çifteler kaynağını, Eskişehir’e getireceğiz’ diye. Su olsa da getirseniz tamam diyeceğim, ancak orada yeteri kadar su yok. Eskişehir’in günlük saniyedeki su ihtiyacı 1.6 metreküp/saniye. Oradaki suyun hepsini alırsan en fazla 1 metreküp su alabilirsin. Yani Eskişehir’in su ihtiyacını zaten karşılamıyor” diye konuştu.  

TARIMI VE CANLILARI YOK EDERSİNİZ

Çifteler’deki su kaynaklarının aynı zamanda birçok canlıya ev sahipliği yaptığını, tarım alanlarını beslediğini de söyleyen Yıldırım, “Ayrıca oradaki suyun hepsini alma şansın yok zaten. Çünkü o bölgede, Polatlı’ya kadar uzanan bir güzergah var. O güzergahtaki dere yatağında birçok canlı var. O canlıların hepsini, o yeşili yok mu edeceksin. Böyle bir şeye kimsenin hakkı yok. Doğru bir proje değil. Birçok tarım arazisi bu kaynaktan sulanıyor. Peki o tarım arazilerini ne yapacağız? Sulamayacak mıyız? Tarımı yok edemeyiz. Bir tarafı düzeltirken diğer tarafı bozamayız. Çifteler’in suyunu getirelim de, su varsa getirelim. Yetersiz olan suyu nasıl getireceksin. Oradaki insanları, o bölgedeki çiftçiyi, tabiatı yok etme şansımız var mı? Alpagut’taki maden faciasına karşı duruyoruz ancak burada neden facia yaratalım. Yazık değil mi?” diye belirtti. 

BÜYÜKŞEHİR BÜTÇEYİ NEREDEN BULACAK? 

Yıldırım, ayrıca Çifteler’den Eskişehir’e getirilecek suyun çok maliyetli olacağını ne ESKİ’nin ne de Büyükşehir Belediyesi’nin bu bütçeye sahip olmadığını dile getirerek, şunları söyledi: “Yetersiz debiye rağmen ‘illa getireceğiz’ dediğiniz kaynağın, Eskişehir’e geliş maliyeti 18 ila 20 milyar TL. ESKİ’nin bütçesi 2,5 milyar TL. ESKİ’nin bütçesinin sekiz, on katı maliyet var. Bu gider nasıl karşılanacak. ESKİ bunu çevirebilecek mi? Büyükşehir’in bütçesi 8 milyar TL. Kendisine yetmiyor, dünya kadar borcu var.”

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi