Yüksek enflasyon sebebiyle iğneden ipliğe gelen zamlardan kedi-köpek gibi evcil hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyduğu mama ve bakım ürünleri de nasibini aldı. Evcil hayvanlar için satın alınan başta mama olmak üzere her türlü ürünün yaklaşık yüzde 300 zamlandığını ifade eden petshop işletmecileri, üç ayda bir düzenli yüzde 40 zam yapıldığını söyledi.
Pek çok kalemde olduğu gibi yüksek enflasyona bağlı hayat pahalılığından nasibini alan kedi-köpek ürünlerinin fiyatları, adeta cep yakıyor. Can dostlarının aylık maliyetlerinin 600 lirayı bulduğunu dile getiren petshop işletmecileri, bu rakamın geçen sene aynı dönemde 200 lira civarında olduğunu belirtti.
Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren petshop işletmecileri, kedi-köpek ürünlerine üç ayda bir düzenli yüzde 40 zam geldiğini ifade etti. Yüksek enflasyonun akvaryumculuğu da vurduğunu söyleyen esnaf, bazı ürünleri geçen yılki fiyattan satabilmek için kar marjlarını düşürdüklerini kaydetti.
“Ürünlere yüzde 300 zam geldi”
Esnaf Sarayı’nda petshop işleten Ömer Canbaz, orta segment bir mama ve genel giderler dahil edildiğinde bir kedinin aylık maliyetinin ortalama 500 liraya tekabül ettiğini belirterek, “Bir yılda ürünlere yüzde 300 civarında bir zam geldi. Mallarımızın yüzde 90’ı yurt dışından geliyor. Yüzde 300’lük zam gelince de ürün fiyatları bayağı bir artmış oldu” diye konuştu.
“Köpek, kediye göre daha fazla mama tüketiyor”
Köpek beslemenin aylık maliyetinin de ortalama aynı rakama denk geldiğini ifade eden Canbaz, “Kedi ve köpek mamalarının fiyatları birbirine yakın. Köpekler, kedilere göre daha fazla mama tükettiği için orta segment bir mama tükettiklerinde aylık masrafları 550-600 lirayı buluyor. Türkiye’de üretilen mamalar da var. Bunların hammaddesi yurt dışından tedarik ediliyor. Bunun yanı sıra ithal mallar da var. İthal malların yüzde 90’ına yüzde 300’lük bir zam geldi. Mamalara olsun, kumlara olsun, ek gıdalara olsun bir yıl içinde yüzde 300 civarında zam geldi” bilgisini verdi.
“Fiyatlar son bir yılda ‘aşırı derecede’ yükseldi”
Akvaryumculuğun maliyetinin son bir yılda “aşırı derecede” yükseldiğini söyleyen Tuna Akvaryum’un sahibi Volkan Tuna da “Yurt dışından ithal edilen ürünlere gelen zamlar olsun, elektriğe yapılan zamlar olsun bu konuda etken oldu. Artık motorlu sistemli akvaryumlar eskisi kadar satılmıyor. Satışı pek yok… Çoğunlukla fanus ve mini akvaryum tarzı ürünler satılıyor. İnsanlar, maliyeti yüksek olmayan ürünlere yöneliyorlar. Birçok ürünü elimizden geldiği kadar eksik etmemeye çalışıyoruz ama genel anlamda bir sıkıntı var” yorumunu yaptı.
“Fiyatlar aynı tutup kar marjımızı düşürdük”
Tuna, akvaryum ürünlerinin fiyatlarının günlük, haftalık ve aylık olarak sürekli değiştiğini dile getirerek, “İki gün önce 730 liraya satılan bir kova yemi az önce 845 liraya satın aldım… İki günde gelen zam… Akvaryum fiyatları da üründen ürüne göre değişiyor. Bazı kampanyalı akvaryumlarımız var. Onların fiyatları geçen seneyle aynı… Bunları satın aldığımız firmalardaki ürün fiyatları geçen seneye göre yükseldi. Biz de kar marjımızı düşürdük” ifadelerini kullandı.
“İş yerimizi çevirebilmek için…”
Tuna, “İş yerimizi çevirebilmek için fiyatlarını geçen yılki fiyatlarıyla aynı tutmaya çalıştığımız ürünler de var. Daha düşük bir fiyata veremeyeceğimiz ürünler de var. Üründen ürüne göre değişiyor. Bazı balıkların fiyatları halen geçen seneyle aynı… Özellikle yerli üretim balıklarda, arkadaşlarımızın destekleriyle aynı fiyattan satışa devam etmeye çalışıyoruz” dedi.
“En az gelen zam bile yüzde 100-200 civarında”
Tuna, şöyle devam etti:
“Bazı balıklarımıza doğal olarak zam geldi. Örneğin, geçen sene 5 liraya sattığımız Japon balığını bu sene 10 liraya satıyoruz. Bu balığa yüzde 100 zam yapıldı ama bizim karımız yüzde 100 artmadı. Kar marjımız yine aynı kaldı, sadece maliyetler yükseldi. Yem fiyatlarında da durum aşağı yukarı aynı… Değişen pek bir şey yok. En az gelen zam bile yüzde 100-200 civarında… Birçok ürüne zam geliyor. Müşteriye verdiğimiz fiyatı müşteri kabul ediyor, ürünü satıyoruz. Toptancının internet sitesine girdiğimiz zaman o fiyattan ürün alamıyoruz. Ürünü daha pahalı bir fiyata alıp tekrardan rafımıza koymak zorunda kaldığımız oluyor.”
“Her şey 2,5 kat zamlandı”
Kedi beslemenin aylık maliyetinin ortalama 500-600 lira civarında olduğunu aktaran Serkan Petshop çalışanı Melih Özkan, “Köpekte de durum aşağı yukarı bu şekilde… Kedi için konuşursak, bu rakamın içinde kum, vitamin ve mama gibi temel ihtiyaçlar var. Köpekte ise sadece mamanın maliyeti bu kadar… Geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 150 daha azdı. Her şey 2,5 kat zamlandı. Şu anda bütün ürünlere üç ayda bir düzenli olarak zam geliyor. Aksesuar fiyatları ise iki ayda bir zamlanıyor” diye konuştu.
“Ürünlere üç ayda yüzde 40’lık bir zam geliyor”
Özkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Royal Canin markasından örnek vereyim. Geçen sene bu dönemlerde 60 lira olan mama şu anda 147 lira… Kumlara da fahiş oranda zam geldi. 10 kilosu 35 lira olan kum şu anda 100 liraya kadar dayandı. Mamalarda zam oranı yüzde 150, kumlara da yüzde 200 civarında zam geldi. Yaş mamalara yüzde 250, ödül mamaları ve aksesuarlara ise yüzde 300 zam yapıldı. Geriye de pek bir şey kalmıyor zaten… Ürünlere üç ayda bir düzenli olarak yüzde 40’lık bir zam uygulanıyor. Bunun sebebi hem bu ürünlerin çoğunun yurt dışından gelmesi hem de mamalara yılbaşında yüzde 18’lik KDV kesilmesi. Bunlar bizi çok etkiledi.”