2019’da, 8 oy farkla MHP’nin adayı Kadir Bıyık’a karşı seçimi kaybeden Zehra Konakçı, 31 Mart 2024’te rakibi Bıyık’a 581 oy fark atarak seçimi kazandı. Konakçı, beş yıl önce yarım kalan hikayesini tamamlarken, CHP’de 30 yıl sonra Çifteler’i yeniden aldı.
Eskişehir’e 65 kilometre uzaklıktaki Çifteler, Türkiye’nin en uzun üçüncü akarsuyu Sakarya Nehri’nin doğduğu Sakaryabaşı’na ev sahipliği yaparken, verimli tarım arazileri ve hayvancılığıyla öne çıkıyor.
31 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Çifteler Belediye Başkan adayı olan ve yüzde 34 oy oranıyla başkanlık koltuğuna oturan Zehra Konakçı, sekiz aylık çalışmalarını anlattı. Eskişehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtlayan Konakçı, yeni projelerin de müjdesini verdi.
Hizmet ve tasarrufla borçlar yarıya indi…
Göreve başladığınızda belediyenin kasası ne durumdaydı? Şuanda ne durumda?
Çifteler Belediyesi’nin kasasını 27, 5 milyon TL borçla teslim aldık. Bu durumu kamuoyuna duyurmak amacıyla pankart hazırlattık. Pankartın hazırlık sürecinde bu borçlar 30 milyon 400 bin TL’ye yükseldi. Bu süreçte gelen ek faturalar nedeniyle borç, kısa sürede 34 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde hükümetin İller Bankası paylarımızda yüzde 40 oranında yaptığı kesinti, belediyemizin zaten zor durumda olan mali yapısını daha da zora soktu. Kısa sürede borçlarımızın yarısını ödedik ve bu ödediğimiz borçların hangi kalemler ve ne kadar olduğunu yakın gelecekte kamuoyuna duyuracağız. Şeffaf belediyecilik konusunda oldukça hassasız.
Gündüz misafirlerini ağırladı, akşam bütçeleri inceledi
En büyük sorunlarınız nelerdi? Bu sorunları çözmek için hangi adımları attınız?
Çifteler, beş yıldır hiç hizmet alamadı… Büyükşehir Belediyesi’nin de CHP’de olması vatandaşın bizden hizmet beklentisi daha da yükseltti. Gündüz misafirlerimizi kabul ettik, akşam bütçeleri inceledik. Gündemimizde ilk olarak akaryakıt giderlerimiz vardı. Yapılan detaylı inceleme sonucunda akaryakıt giderimizin 16-16,5 ton olduğunu gördük. Araçlarımıza GPS taktırarak, kısa sürede yakıt tüketiminde yarıya varan bir düşüş elde ettik. Yollarımızın durumu oldukça kötüydü. Bir önceki dönem İller Bankası’ndan alınan krediyi kullanarak yollarımızı yenilemeye başladık. Acil ihtiyaç duyulan sokaklarımızda taş döşeme çalışmalarına hız verdik.
Onay alınmadan, hizmet ve mal alımına izin yok
Çevre temizliği ve park bakımına da büyük önem verdik. Sakaryabaşı bölgesi için bir çalışma başlattık. Tüm bu çalışmalarımızı, kısıtlı bütçelerimize rağmen tasarruf önlemleri alarak sürdürüyoruz. Belediye başkan yardımcımızın onayı olmadan mal veya hizmet alımı yapmıyoruz. Çünkü tasarruf adımlarını sağlam atmak ve sağlam yönetmek istiyoruz. Araç filomuzun eski olması nedeniyle yaşanan arıza ve bakım masrafları bütçemizi zorluyordu. Bu sorunu çözmek için Büyükşehir Belediyesi’nin bakım atölyeleriyle anlaştık. Araçlarımızın bakım ve onarım işlemlerini burada yaptırarak, bütçemize katkı sağladık.
Arsa gelirleriyle ilçenin geleceği güvence altına alınıyor
İlçemize kazandırmak istediğimiz kapalı pazar projesi için de önemli adımlar attık. Bu kış içerisinde mimari projesini tamamlayarak, bahar aylarında temelini atmayı hedefliyoruz. Elde ettiğimiz arsa gelirlerini ise geleceğe yatırım olarak değerlendireceğiz. Bu parayı banka hesabında biriktirerek, ilçemizin kalkınması için kullanacağız.
Önceliğimiz makam arabası değil vatandaşa hizmet
Son yayınlanan tasarruf genelgesi, belediyenin yatırım planlarını ne ölçüde etkiledi? Hangi projeleriniz ertelendi?
Tasarruf tedbirleri bizim için yeni bir durum olmadı. Belediye olarak zaten bütçe imkanlarımız doğrultusunda hareket etmek zorundaydık. Ancak bu genelgeyle birlikte bazı kısıtlamalar daha da belirginleşti. Kreş açma, yer kiralama ya da satın alma gibi projelerimiz ile çalışanlarımızın mesai ücretleri konusunda sıkıntı yaşadık. Bütçemizin sınırlı olması nedeniyle bazı harcamaları kısıtlamak zorundayız. Kısıtlamazsak vatandaşımıza hizmet edemeyiz. Örneğin halen bir makam aracım yok. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol kapsamında üçer aylık dönemlerde hizmet aracı alıyoruz. Elbet bir gün makam aracımız olacak ancak önceliğimiz makam aracı değil, vatandaşa hizmet.
Şeker fabrikasına değil organize sanayi ve turizme odaklandı
Şeker pancarı üretiminin yoğun olduğu Çifteler’de, şeker fabrikasının kurulmasıyla ilgili daha önceki talepler ne durumda? Sizin böyle bir talebiniz var mı?
2019 seçimlerinde, ilçemize bir şeker fabrikası kazandırma sözü verildi. Ancak bu sözün somut bir karşılığı olmadı. “Şeker fabrikası için girişimleri başlattık, bununla ilgili çalışma yaptık” dediler. Ben böyle bir çalışma görmedim. Çifteler Belediyesi’nin de bir talebi olmamış. Şeker fabrikalarından ya da Genel Müdürlükten de böyle bir talep gelmemiş. Pancar üreticisine yeterli destek verilmediği için ilçedeki pancar üretimi de azaldı, eskisi kadar üretim yapılmıyor. Şeker fabrikasına ihtiyaç duyulursa elimizden geleni yapar ve gerekli desteği veririz. Belediye olarak ilçemizin kalkınması için farklı alanlara yöneldik. Çifteler’e öncelikle bir organize sanayi bölgesi kazandırmak ve bu bölgeye yatırım çekmek istiyoruz. İmar planlarımızı revize ederek, ilçemizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak adımlar atmayı hedefliyoruz. Kat artışı ve imar planları konusunda başlattığımız çalışmalar bitti. Şimdiki hedefimiz, Sakaryabaşı bölgesini turizme kazandırmak ve organize sanayi bölgesi kurmak…
İmar planı yenileniyor, kat sayısı artıyor
İmar planlarındaki değişiklikle birlikte binaların maksimum kaç katlı olmasına izin verilecek?
Mevcut imar planında, ticari alanlarda altı dükkan üstü iki kat konut olarak belirlenen yapılaşma, ilçemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktı. Çifteler’de birçok boş arsa bulunmasına rağmen yapılaşma yetersiz kalıyordu. TOKİ konutları da ilçemizin konut ihtiyacını karşılayamadı. Bu nedenle, imar planında revizyona giderek ticari alanlarda altı dükkan üstü dört kat konut yapımına izim vermeyi planlıyoruz. Ayrıca, normal yerleşim alanlarında da kat sayılarını bir veya iki kat artırarak ilçemizin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonuna sunduğumuz bu planın en kısa sürede onaylanmasını bekliyoruz.
54 bin hayvan kesimi kapasitesiyle entegre tesis hedefi
Gerekli izinler alındıktan sonra bu bölgede hayata geçireceğiniz organize sanayi bölgesi projesinde hangi sektörlere öncelik vermeyi planlıyorsunuz?
İlçemizin sanayileşme sürecinde, iklim değişikliği ve çevresel etkileri göz önünde bulunduracağız. Bölgemiz verimli tarım arazilerine sahip. Gelişmiş hayvancılık sektörü de, entegre bir tesisin kurulması için büyük bir potansiyel sunuyor. Özellikle küçükbaş hayvan kesiminde Eskişehir genelinde önemli bir yere sahibiz. İlçemizde yıllık yaklaşık 54 bin hayvan kesimi yapılıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla, daha önceden başlatılmış olan entegre tesis projesini canlandırmak için göreve başladıktan 10 gün sonra Milli Emlak’a bir yazı yazdım. Bu tesisin belediye tahsis edilmesini talep ettim, yazıya halen cevap alamadık. Nadir Küpeli’nin de (Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı) OSB’nin bazı şubelerinin ilçemize taşınabileceği ile ilgili bir sözü vardı. Önce organize sanayi bölgesi için izinleri alalım, sonrasında bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek küçük ölçekli tesisler için planlamalar yaparız.