Mayıs ayında Kurtuluş Kapalı Pazarı’nın yıkımına karar verilmesinin ardından tahliye edilen esnaf, eski binadaki yerleşim planının eşit şekilde satış yapmalarına engel olduğunu savundu. Müşterilerin ağırlıklı olarak göz önünde bulunan esnaftan alışveriş yaptığını ifade eden pazarcılar, esnafın kuytu yerlerde kaldığından mağdur olduğunu, bu sebeple yeni pazar yerindeki yerleşimin “adalet” gözetilerek yapılmasını istedi.

Haber: Atahan Gezer

Kurtuluş Kapalı Pazarı, mayıs ayında “depreme dayanıksız olduğu” gerekçesiyle tahliye edilmiş ve esnafa yeni adres olarak İmar Sokak gösterilmişti. Çarşamba ve cumartesi günleri İmar Sokak’ta tezgahlarını açan pazarcılar, yeni yapılacak pazar yerine dair taleplerini eskisehir.net’e iletti.

Eski binanın yerleşim planının adaletsiz şekilde yapıldığını, müşterilerin kenarda kalmış esnafa ulaşamadığını ve bu sebeple bazı esnafın satışlarının diğerlerine göre daha düşük kaldığını ifade eden pazarcılar, yeni binanın tüm esnafın eşit şekilde satış yapabileceği şekilde düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan pazarcılar, yeni binada müşterilerin dinlenebileceği alanlara ihtiyaç olduğunu da belirtti.

‘Her tarafının görünmesi lazım’

Kurtuluş Mahallesi’nde yeni yapılacak binada daha bol müşteri beklediklerini kaydeden 62 yaşındaki pazarcı esnafı Yaşar Sesver, “Daha açık olması, her tarafının görünmesi lazım. Eskiden kapalıydı, bazı yerleri gözüküyor bazı yerleri gözükmüyordu. Sokak sokaktı. Bu pazar gibi, Emek pazarı gibi her tarafın gözükmesi lazım... Önceki pazar yerinde her tarafa müşteri gelmiyordu. Millet ortadan alıp alıp gidiyordu. Kenar dükkanlara müşterin varsa geliyor, yoksa gelmiyordu. Pazar yerinin içindeki sokakların eşit şekilde yapılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

‘Müşteri nasıl memnun kalıyorsa’

Yeni pazarın bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen 62 yaşındaki bir diğer pazarcı esnafı Ahmet Olur ise “Kapalı olması sebebiyle kışın mal ziyan olmuyordu. Yeni yapılacak yerin daha temiz ve açık olmasını istiyoruz. Etrafı kapalı olabilir ama baktığınız zaman en sonunun bile gözükmesi lazım. Çünkü müşteri görecek malı. Baktığı zaman alternatif çok olacak. Burada şeftali satılıyorsa öbür taraftaki şeftaliyi de görecek. Biber burada satılıyorsa oradaki biberi de görecek. Giriş-çıkışın kolay olması ve müşteriye iyi hizmet verilmesi de temennimiz. Müşteri nasıl memnun kalıyorsa ona göre yapılsın istiyoruz” dedi.

‘Mal indirirken zorluk yaşıyorduk’

Yeni binanın dış cephesinin açık olması gerektiğini düşünen 17 yaşındaki Alperen İlerde, “Mal indirirken, arabalar girerken zorluk yaşıyorduk. Yeni pazarın daha bereketli olacağını düşünüyorum. Tabii biraz daha geniş olursa daha iyi olur. Kenarlarının kapalı olması da bizi biraz sıkıntıya sokuyordu. Mal indirirken, arabalar girerken zorluk yaşıyorduk” ifadelerini kullandı.

‘Beklentim büyük’

Pazar yerinden beklentisinin büyük olduğunu dile getiren 36 yaşındaki pazarcı Birol Anasız da “Yapılıp yapılmayacağı konusunda da tam bir bilgi yok. Beklentim büyük. Benim yerim ara sokaktaydı. Bir tane cadde vardı, o caddede yeri olanlar iş yapıyordu. Ondan dolayı son dört sene hiç çıkmadım. O pazar yıkıldıktan sonra ben buraya gelip tezgah açtım. Üç sene boyunca her ay yer kirası ödedim ama hiçbir kazancım olmadı. Müşteri dar olan ara sokaklara girmiyordu. Bir geniş cadde vardı, sadece orası iş yapıyordu” değerlendirmesinde bulundu.

‘O köşedeyken ben ara sokakta iş yapıyorsam olmaz’

Anasız, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Sokakların eşit dağıtılmasını istiyoruz. Zaten çoğu esnaf, yerini bırakıp gitti; ödeyemedi, aylığını çıkaramadı. Ben mesela üç sene dış pazardan kazandıklarımı oradaki yer kirasına yatırdım. Benim kazancım ne? Hiçbir kazancım yok. Buraya çıktığımdan beri kazancım arttı ama oranın zararını daha ben çıkaramadım. Bakılmadan olmuyor, bakmaları lazım. Zaten çok pis bir kokusu vardı. Ondan dolayı mesela balık bölümünün ayrı olmasını isterim. Müşteri girdiği zaman gezebilsin. Her sokak aynı olsun. Komşum domates satıyorsa ben de tezgahıma domates koyayım ama eşit şartlarda yapalım işi. O köşedeyken ben ara sokakta iş yapıyorsam olmaz.”

‘Mescit olmasını isterim’

Büyükşehir Belediyesi’nin yeni binayı güzel bir şekilde yapıp teslim edeceğine inandığını ifade eden 43 yaşındaki pazarcı esnafı Enes Yıldırım, “Eski yerde düzen, tertip yoktu. Ayrıca çatılar akıyordu, bakım yoktu. Yeni yapılacak yerde ben mescit olmasını isterim açıkçası. Müşterilerin dinlenebileceği kafe tarzı yerlerin de olması lazım. Hem alışverişini yapacak hem de dinlenip çayını içebilecek” diye konuştu.

‘Önümüz kış, bir an önce yapılmalı’

Yapım sürecinin zor ilerlediğini ve esnafın çile çektiğini belirten 42 yaşındaki esnaf Hakan Aras ise “Dört aydır daha yeni yeni bir şeyler yapılıyor. Bu kadar çile çekildiğine göre ben oradan çok güzel bir şey bekliyorum. Modern bir şekilde otoparkıyla, altyapısıyla, çevre düzenlemesiyle… Çok iyi bir şey bekliyoruz başkanımızdan. Bir an önce yapılsa iyi olur, çünkü önümüz kış. Esnaf mağdur durumda...” dedi.

Vatandaşın beklentisi temiz pazar

Vatandaşlar da yeni pazar yerine ilişkin taleplerini eskisehir.net’e aktardı. Hijyen konusundan yakınan ve eski binada koku sorunu yaşandığını ifade eden vatandaşlar, sebze meyve ile et ve balık bölümlerinin ayrılması gerektiğini söyledi.

‘Bir tarafı giyim bölümü olarak düzenlenebilir’

Zaman zaman Kurtuluş Pazarı’ndan alışveriş yapan 67 yaşındaki Münire Bilge, yeni binaya ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

“Eskisinden çok daha güzel olmasını istiyorum. Bir tarafı atıl vaziyetteydi, kullanılmıyordu. Bir tarafı Çarşamba pazarı gibi giyim bölümü olarak düzenlenebilir. Bölümlerin ayrılması daha iyi olur. Çok büyük olunca bazı bölümlerinden kimse geçmiyordu. Tabi bir de temiz olmasını istiyoruz, önemli olan o… Hijyen yoktu. O nedenle balıkçıların olmasını istemiyorum, balıkçılar, et satanlar ayrı bir yerde olsun. Pazarın içinde kokudan yürüyemiyorduk.”

‘Eski yer çok bakımsızdı, çatısı akıyordu’

Yeni binanın eskisinden daha güzel olmasını istediğini kaydeden 76 yaşındaki İclal Köse ise “En iyi şekilde yapılsın. Pazarın sokak arasında kurulmasını istemiyorum. Eski yer çok bakımsızdı, çatısı akıyordu. Yerleşim yerleri çok dardı, pazarcılar rahat değildi. Daha modern bir şekilde yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘Et bölümünün ayrı yerde olması lazım’

Pazarın müdavimlerinden 49 yaşındaki Gülçin Öztürk de “Burası iyi oldu fakat oradan hiç memnun değildim, çok kötüydü durumu. Yeni yapılacak yerin daha temiz olmasını istiyorum. Özellikle et ve sakatat kokusundan dolayı çok kötü durumdaydı. Ondan dolayı et bölümünün ayrı yerde olması lazım” yorumunu yaptı.

‘Eskisinin aynısı yapılsın’

Bir diğer Kurtuluş Mahallesi sakini 74 yaşındaki Süleyman Dikmen ise eski yerden memnun olduğunu belirterek, “Yine aynısı yapılırsa güzel olur. Bence herhangi bir eksiklik yoktu, istediğimiz her şeyi buluyorduk. Eskisinin aynısı yapılsın” değerlendirmesinde bulundu.

‘Çay ocağı olsa çok daha iyi olur’

Kurtuluş Kapalı Pazarı’nda pek çok ürünü bulabildiğini dile getiren 61 yaşındaki Orhan Öz de “Etraf biraz kirliydi, yeni yerin daha temiz olması lazım. Ayrıca vatandaşların içerde oturabileceği, alışveriş yapanların dinlenebileceği bir çay ocağı olsa çok daha iyi olur. Yaşlıların dinlenebileceği bir yer de olması lazım” dedi.