Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının son bir yılda 2’ye, 3’e katlanmasının sebebini, “zincir marketler” olarak göstermesinin ardından konuya ilişkin tartışmalar ülke gündemine taşındı. Vatandaşlar ise sofraların tadını kaçıran zamlardan hükümeti ve marketleri sorumlu tuttu.

Yüksek enflasyondan nasibini alan gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları, son bir yılda neredeyse 2’ye, 3’e katlandı. İktidar kanadı, bunun sebebini “zincir marketler”e bağlarken, vatandaşlar ise hükümet ve marketlerin sorumlu olduğunu savundu.

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlar, gıda fiyatlarına gelen artışların zincir marketlerle değil hükümet politikalarıyla alakalı olduğunu söyledi. Bazı vatandaşlar ise bu ürünlerin fiyatlarını zincir marketlerin artırdığını savundu.

“49 yıl marketçilik yaptım, faturayı marketlere kestiler”

Ev alışverişini, “üç harfliler” olarak bilinen market zincirlerinden yaptığını dile getiren 60 yaşındaki Bülent Yılmaz, “Gıda fiyatlarını hükümet politikaları artırıyor. Ben 49 yıl marketçilik yaptım. Türkiye’de üretim kalmadı. Hayvancılar hayvanlarını satıyor. Mazota, gübreye zam geldi. Üreticiye resmen, ‘üretim yapma’ diyorlar. Hükümet faturayı marketlere kesti. Zincir marketler sadece, ‘üç harfliler’den mi oluşuyor? Neden sadece bunları hedef gösteriyorlar? Gıda fiyatlarının düşmesi için Türkiye’nin üretmesi lazım. Dünyanın hiçbir yerinde yerli tohumun yasaklandığı bir ülke yok. Çiftçiyi İsrail tohumuna mahkum ettiler. Pancara, ayçiçeğine kota koydular” bilgisini verdi.

“Hükümetin hayat pahalılığına karşı öne sürdüğü şeyler”

Dolabını genelde zincir marketlerden yaptığı alışverişle doldurduğunu belirten 75 yaşındaki Yılmaz Arıkan da “Hafta sonları da halk pazarlarından alışveriş yapıyorum. Zincir marketlerin gıda fiyatlarını artırmasına ilişkin tartışma hükümetin çok büyük bir yalanı… Serbest piyasada bir mala istersem 100, istersem bin lira derim. İstemeyen almaz. Biz de en ucuz ürün neredeyse oradan alışveriş yapıyoruz. Serbest piyasaya devletin müdahale etmesini doğru bulmuyorum. Bunlar, hükümetin hayat pahalılığına karşı öne sürdüğü şeyler…” ifadelerini kullandı.

“50 liraya peynir aldı, kasada 70 lira ödedi”

Mutfak alışverişini ucuz yerlerden yaptığını söyleyen 80 yaşındaki Ayşe Kocaoğlu, “Paramız olsa zincir marketlerden alışveriş yaparız. Gıda fiyatlarını zincir marketler artırıyor. Başka kim artıracak? Bir kadın geçen gün marketten 50 liraya peynir aldı, kasada 70 lira ödedi. Gözümle gördüm… Enflasyon sorununu başımızdakilerin çözmesi lazım… Biz cahil insanlarız… Fakat fiyatları iyice artırıyorlar. Uçak, gemi alıyorlar, biz ekmek almak için altımızdaki arabayı satıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Malları çürüsün, satılmasın”

Zincir marketlerden alışveriş yaptığını fakat memnun olmadığını kaydeden 68 yaşındaki Zeki Gevrek, “Gıda fiyatlarını zincir marketler artırıyor. Aynı ürün pazarda 10, markette 25 lira… Bunu yapmamaları lazım… Fiyatları artıran zincir marketler kapatılmalı. Malları çürüsün, satılmasın. Enflasyon fazla ama pazarcılar tek kalem maldan para kazanıyor. Bin çeşit ürün satan marketler nasıl kazanamıyor? Normalde peynir 75 lira, marketlerde 190 lira… 5-6 market var, aralarında anlaşarak fiyatları artırıyorlar” yorumunu yaptı.

“Zincir marketlerin payı olabilir”

Alışveriş için ağırlıklı olarak halk pazarlarını tercih ettiklerini ifade eden 15 yaşındaki Hüseyin Karakaklık, “Pek çok ürünün fiyatında artış var. Gıda fiyatlarının artışında zincir marketlerin de payı olabilir. İnternette bu tarz şeyler çıktı” dedi.