Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre son 20 yılda evlenme oranları yüzde 20 azalırken boşanma oranları ise yüzde 47 arttı. Açıklanan rakamları yorumlayan vatandaşlar, boşanma oranlarının artışını geçim sıkıntısına bağladı.
TÜİK’in son 20 yıldaki evlilik ve boşanma oranlarını açıkladığı rakamlar tartışma yarattı. Verilere göre son 20 yılda evlilik oranları yüzde 20 azalırken boşanmalar ise yüzde 47 arttı. eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan vatandaşlar, boşanmaların sebebini “geçim sıkıntısı” olarak açıklarken, çiftlerin birbirlerine karşı olan yanlış üsluplarının da artan boşanmaların sebebi olabileceğini söyledi.
“Boşanmaların artışının sebebi borçlanarak evlenmek”
Evliliklerde karşılıklı anlayışın yanı sıra üslubun da önemli olduğunu belirten Hilalnur Ulusoy-Orhun Üngör çifti, “İnsanlar doğru insanı bulmalı, birbirine anlayışlı davranmalı. Boşanmaların artışının sebebi bence borçlanarak evlenmek… Bir süre sonra ekonomik problemlerden dolayı eşler zor duruma düşüp anlaşamıyorlar. Bir şeyleri paylaşırken ve kendimizi nasıl ifade edeceğimiz aslında her şeyi etkiliyor. Benim bir sorunum olabilir, bunu paylaşabilirim. Rahatsız olduğum bir şey olabilir, bunu da paylaşabilirim. Bunu paylaşırken saldırgan bir dil kullanırsam karşı taraf da aynı şekilde bana tepki verecektir. Bence her şey doğru bir üslupla çözümlenebilir. Ayrıca çiftlerin birbirlerinin ailelerini ne kadar tolere edebildiği de çok önemli” diye konuştu.
“Her şeyin en iyisi, en güzeli olmak zorunda değil”
Evliliği zorlaştırmamak gerektiğini ifade eden çift, “Hayatta bir defa yapıyoruz diye her şeyin en iyisi, en güzeli olmak zorunda değil... Bu ekonomik şartlar altında yapabildiğimiz kadarını yapıp asıl mutluluğun bu olmadığını fark etmek gerekiyor bence. Evlilik, düğün değildir. Düğünü kurgulayıp evliliği kurgulamadığınız zaman düğünden sonra her şey tepetaklak yuvarlanmaya başlıyor” bilgisini verdi.
“Para olmayınca geçinemeyip boşanıyorlar”
Boşanmaların sebebini geçim sıkıntısına bağlayan Alime Çelik, “Para olmayınca güvence de olmuyor. Para olmayınca geçinemeyip boşanıyorlar. Çevremizde boşanan yok ama bu şekilde duyumlar aldığımız oluyor. Sabretsinler, en güzel şey o…” değerlendirmesinde bulundu.
“İnsanlar hayat pahalılığından boşanıyor”
Boşanmaların sebebinin AK Parti’ye sorulması gerektiğini ifade eden 76 yaşındaki Hicabi Savumlu da “İnsanlar hayat pahalılığından boşanıyor. Ev kiraları yüksek… 15’li yumurta 30 lira olmuş. Hayat çok pahalı… Bu gidişle battık. AK Parti giderse bu işler yeniden rayına oturur” diye konuştu.
“Çevremdeki 2 aylık bir çift ayrıldı”
Artık herkesin evlenmekten korktuğunu ifade eden bir başka vatandaş ise, “Hayat şartları, anlaşamamazlıklar ve aileler maalesef evlilikleri sonlandırıyor. Boşanmalarda da artış var. Etrafımda çok duyuyorum. Daha yeni bir olaya şahit oldum, çevremdeki 2 aylık bir çift ayrıldı. Maalesef bu tarz şeyler oluyor. 2 ay değil 10-20 yıllık evli olsalar da maalesef ayrılıklar çok… Boşanmaların sebebi başta aileler. Ayrıca eşlerin eve karşı ilgisiz davrandığı da oluyor. Sadece kadınla olmuyor, En yakınımda böyle bir örnek var, maalesef evlilikleri bitti” dedi.
“6-7 ay içinde evlenmeye karar veriyorlar”
Y kuşağının son temsilcileri ile Z kuşağının hızlı hayatı sevdiğini dile getiren 22 yaşındaki Didem Karadağ, “İnsanlar daha birbirini tanımadan, 6-7 ay içinde evlenmeye karar veriyorlar. Ayrıca genç kızları süslü kınalar ve düğünler cezbediyor. Bunların cezbesine kapılarak hızlıca evlilik sürecine giriyorlar. Daha sonra aynı evde kalmaya başladıklarında birbirlerini tanımadıklarını fark edip boşanmaya karar veriyorlar. Ben sebebini hızlı yaşamak ve bir şeyleri hızlıca tatmak isteği olduğunu düşünüyorum. İnsanlar daha kendi ayakları üzerinde durmaktansa bir başkasının boyunduruğu altına girmekten daha çok hoşlanıyorlar” ifadelerini kullandı.