Bilinçsiz sahiplenme ve evcil kedi-köpeklerin sokağa atılmasının önüne geçmek için başlatılan ve bu yıl sonuna kadar yapılması zorunlu olan çipli kimliklendirme uygulaması bir devrin başlangıcı olacak. Batı ülkelerinde evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önlemek için yıllar önce başlatılan bu uygulamanın Türkiye’de de olumu sonuç vermesi bekleniyor.
Eskişehir’in sevimli dostları arasındaki “Peynir” ve “Zeytin” adlı sokak köpekleri, vatandaşların ilgi odağı olmaya devam ediyor. İsmet İnönü Caddesi’nde faaliyet gösteren Takınak’ın “daimi müşterileri” olan sevimli can dostlar, Eskişehirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
eskisehir.net’e konuşan Takınak mağaza sorumlusu Aykut Aydın ve vatandaşlar uygulamayı yerinde bulurken, evcil hayvan sahiplerini çipli kimliklendirmeyi geç kalmadan yapmaları konusunda uyardı.
Sevimli dostlarımızla çalışmaktan mutluyuz
İşletmenin dört yıldır mağaza sorumluluğunu yapan Aykut Altun, “Burada bulunduğum süre boyunca bu sevimli dostlarımızla çalışmaktan dolayı çok mutluyuz. Sabah beninle mesaiye başlayıp akşam benimle kapatıyorlar. Hatta bazen bizden önce gelip mağazanın önünde bekliyorlar” diye konuştu.
Onlar sabah kahvaltılıklarımız
Altun, “İki tane sabah kahvaltılığımız var. Birinin adı Zeytin diğerinin ise Peynir. Renklerinden dolayı bu isimleri verdik. Zeytin, bu mağazanın benden önceki sahibidir. Ben dört yıldır buradayım Zeytin ise ortalama beş-altı yıldır buraya gelip gediyor. Zeytin, Eskişehir’in en ünlü köpeklerinden biridir. Mağazanın önüne gelerek sırt üstü yatıp kendini insanlara sevdirir. Peynir daha sonradan aramıza katıldı. Benden altı-yedi ay sonra bizimle mesaiye başladı. Peynir insanlardan korkan bir köpek. Boğazında ip izleri vardı. Burada ona sahip çıktık artık bizimle burada yaşıyorlar. 2015 yılından beri faaliyette olan mağazamızda sevimli dostlarımızlayız.”
Altun sözlerine şöyle devam etti:
Gelen tepkiler çok güzel
“Müşterilerimiz çok çok iyi karşılıyorlar. Bazı müşterilerimiz ‘Sırf bu dostlarımıza baktığınız için sizden alışveriş yapıyoruz, buraya geliyoruz’ diyorlar. Vitrinimizin hemen önünde yatıyorlar. Bazı kişiler süs zannediyorlar. Ama tepkilerin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Birkaç kere dükkanın içinde bırakmaya çalıştık. Ama sabah geldiğimizde korku içinde dışarıya çıktılar. Artık biz elektrikleri kapatmaya başladığımızda anlıyorlar ve dışarı çıkıyorlar. ”
Evcil hayvanlar için yapılan uygulamayı destekliyorum
İki akvaryumu, birer papağanı ve muhabbet kuşu ile köpeği olan Altun, “Hayvanları çok seviyorum. Gerçekten onlar benim için çok önemli. Evcil hayvanların yıl sonuna kadar kimliklendirilmesi ve çip takılması uygulaması mükemmel bir uygulama. Çok doğru bir karar. Çok cani insanlar var. Ben çöplerden kedi topladığımı biliyorum. Hayvanları korumak adına bu uygulamalar yapılamalı. Büyütüyorsan ömrünün sonuna kadar seninle olmalıdır. Bir masrafı olduklarını zannetmiyorum. Herkesin de bakmasını, evcil hayvan sahiplenmesini tavsiye ederim. Köpeğime de gerekli olan işlemleri yaptırdım zaten” diye konuştu.
Uygulama oldukça yararlı
20 yaşındaki Ebru Er, “Hem kedim hem köpeğim var. Her ikisine de çip taktırdım. Veteriner de kimliklerini verdi. Çip sayesinde kaybolma ya da şikayet durumunda ne polis karışabiliyor ne de başka biri. Aynı zamanda kayıplarda da hemen bulunabiliyor. Olması gereken bir uygulama çok da geç çıkan bir uygulama bana kalırsa. Özellikle köpeğimden dolayı çok şikayet alıyordum. Artık polis gelince çipi olduğunu söylüyorum. Uygulamanın çok yararını gördüğümü söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Köpeğime taktırdım
Evcil hayvanıyla öğlen yürüyüşüne çıkan Cemal Sevimli de “Bence gayet iyi bir uygulama. Zaten onay verdiğim bir uygulama olduğu için ilk çıktığı zaman hemen yaptırdım. Şu an kendisinde mevcut. Herhangi bir takip sistemi hala yok bildiğim kadarıyla. Bulan kişi sadece veterinere götürürse sahibi bulunabiliyor diye biliyorum. Takip cihazı gibi bir şey de çıkarsa daha güzel olur. 19 aydır gayet iyi anlaşıyoruz. Birlikte öğlen yürüyüşümüzü yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.