Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre Tüketici Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3,08 artarken, yıllık artış oranı ise yüzde 83,45 oldu. Bu rakamlara inanmayan vatandaşlar “mutfaklarındaki yangın”ın devam ettiğini ifade ederek, hissettikleri enflasyonun bunun çok daha fazlası olduğunu savundu.
TÜİK, eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE eylül ayında yüzde 3,08 artarken, yıllık artış oranı ise 83,45 oldu. Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAG) göre bu rakamlar eylülde yüzde 5,30, yıllık bazda ise yüzde 186,27.
Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlar hayat pahalılığından yakınarak, TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Durumu “Mutfağımızda yangın var” ve “Peynir, zeytin bile alamıyoruz” diyerek açıklayan yurttaş, gerçek enflasyonun açıklanandan çok daha fazla olduğunu dile getirdi.
“TÜİK’e hayatta inanmam”
TÜİK’e vatandaşların inanmadığını söyleyen 72 yaşındaki Latif Çalışkan, “Bunu herkes biliyor. Hep yalan söylüyorlar, milleti kandırıyorlar. Girsinler bir markete, fiyatlara baksınlar. Yüzde kaç enflasyon var? Orada görsünler. Her şeyin fiyatı 4 katına çıktı. 15 liraya aldığımız zeytin 60 lira olmuş. Böyle bir şey olur mu? Bence enflasyon yüzde 300’lere yaklaştı. Benim tahminim o yönde. Markete girince zaten bunu görüyorsunuz. Dolayısıyla ben TÜİK’e hayatta inanmam” diye konuştu.
“Pul ettiler parayı”
Çalışkan, TÜİK çalışanlarının baskı altında olduğunu dile getirerek, “TÜİK bunları kendisi hesaplamıyor, yukardan baskı geliyor. Onlar da rakamları bu şekilde açıklıyor. Enflasyonun düşürülmesi için öncelikle döviz kurunun önüne geçilmesi lazım. Bankalara da faizi düşürdüler. Bankalar yüzde 12’den para alıyorlar, millete yüzde 50-60 faizle veriyorlar. Böyle enflasyon düşer mi? Paramız rezil oldu, pul ettiler parayı… Paramızın hiç değeri kalmadı” ifadelerini kullandı.
“Manda kaymağını yiyorlar…”
Geçinebilmek için hasta bakıcılığı yaptığını kaydeden 80 yaşındaki Ayşe Kocaoğlu da “Bizim mutfak cayır cayır yanıyor. Yağ yok, şeker yok, çay yok… Şeker kaç lira oldu? Yağ fiyatı 100 liradan fazlaya çıktı. Alan var, alamayan var. Kendileri altın kurnalı tuvalete giriyorlar, bizim de açlıktan nefesimiz kokuyor. Burada ekmek parası versinler diye oturuyoruz. Enflasyon yüzde 100’ü geçti. Yüzde 400 mü oldu, 500 mü oldu? Enflasyonun düşmesi için hükümettekiler boğazlarından kısacaklar. Manda kaymağı, bal yemeyecekler. Manda kaymağını yiyorlar, ondan sonra televizyonda konuşuyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
“Peynir, zeytin bile alamıyoruz”
TÜİK’in açıkladığı rakamın mutfağındaki enflasyonla örtüşmediğini ifade eden 68 yaşındaki Ayşe Kaya, “Her şey çok pahalı. Enflasyonu yüzde 120 hissediyoruz. Peynir, zeytin bile alamıyoruz. Emekliyiz. Düzgün gıda yiyemiyoruz. Durum böyle... Eşimin 5 bin lira maaşı var. Sizce bu parayla ev geçindirilir mi? Her şey eşimin maaşına bağlı. Enflasyonun düşmesi için Tayyip Erdoğan’ın bir şeyler yapması lazım. Fakir fukara ezildi… Biz yaşlıyız ama 2 çocuğu olup kirada oturanlar var, asgari ücretle geçinenler var. Bunları da düşünmek lazım” bilgisini verdi.
“TÜİK’in açıkladığı rakam normal”
Ürünlerde pahalılık olduğunu dile getiren bir başka vatandaş ise “Eskisine göre ürünler daha pahalı. TÜİK’in açıkladığı rakam çalışma ücretlerimize göre normal. Ben hafriyat işiyle uğraşıyorum. Önceden saati 250 liraya çalışıyorduk, şimdi 500 liraya çalışıyoruz” dedi.
“Piyasadaki enflasyon çok daha yüksek”
TÜİK’in açıkladığı rakamı güvenilir bulmadığını söyleyen 62 yaşındaki Ali Tekinöz, “TÜİK’in enflasyonu mutfağımdaki enflasyonla kesinlikle uyuşmuyor. Piyasadaki enflasyon çok daha yüksek. Enflasyonu yüzde 120 civarında hissediyorum. Düşmesi için yapılabilecek şeyler var. En azından devletin üreticiye katkı sağlaması lazım ki bu katkı fiyatlara yansısın. Akaryakıt fiyatlarının da düşmesi lazım. Biraz da yandaşlara daha az yedirsinler” diye konuştu.