En az 10 milyon grip aşısı gereken Türkiye’ye, yaklaşık 2,5-3 milyon Fransız ürünü grip aşısı geldi. Hastalar yeteri kadar bulunmadığından grip aşısına ‘ulaşım’ sorunu yaşıyor. Hak ettikleri ve reçetesinde yazılı olmasına rağmen aşısını bekleyen sadece 5 hastadan 1’i aşı olabiliyor. Bu durum da 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanlarda endişe yaratıyor.

Grip, nezle gibi rahatsızlıkların en çok yaşandığı sonbahar ve kış mevsiminde milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği grip aşısı eczanelere geldi. 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlar grip aşısından ücretsiz faydalanabilirken, diğer vatandaşlar ise 243 lira ödeyerek söz konusu aşıya ulaşabiliyor. Yeteri kadar aşı bulunmaması tartışma konusu olurken, ihtiyacın yaklaşık 15 milyon olduğu bildirildi. Ancak şu anda Türkiye’de sadece yaklaşık 2,5-3 milyon grip aşısı bulunuyor.

Mevsimsel grip sebebiyle yapılacak aşıların ülkeye ulaştığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu konuda da hazırlığımız tam. Yeterli miktarda grip aşımız mevcut” demişti ancak ülkemizde 10 milyon civarında grip aşısı olacak potansiyeli taşıyan vatandaş bulunurken sadece 5 hastadan 1’i aşı olabiliyor. Grip aşısına ulaşım sorunun yaşandığı bugünlerde aşıyı hak ettiği halde reçetesi eczanelerde bekleyen binlerce vatandaş var.

Grip aşısındaki son durumu eskisehir.net’e değerlendiren Eskişehir- Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, Türkiye’nin mevcut durumunda gönüllülerle yaklaşık 15 milyon grip aşısına ihtiyacı olduğunu belirterek, yerli grip aşısının üretilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Geçtiğimiz yıllarda daha kolaydı

Mevsim itibarıyla grip aşısının yapılma zamanının geldiğini aktaran Metin Kamış, “Geçtiğimiz yıllarda çok daha kolay yapılabiliyordu. Hem sayı açısından hem de hastalarında bilinçli olması sebebiyle. Şu anda E-nabız’dan vatandaşlarımız aşıya haklarının olup olmadığına bakabilirler. Hak ettiklerini görüyorlarsa hekime gelip yazdırıyorlar. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalarımızda devlet ücretsiz olarak aşı sağlayabiliyor” dedi.

5 hastan 1’i aşı olabiliyor

Kamış, “Pandemiden sonra özellikle grip aşısının bu dönemlerde yapılması üst seviye çıktı. Ülkemiz genelinde 10 milyon civarında grip aşısı olacak potansiyele sahip vatandaşımız var. Nitekim ülkemize gelen grip aşısı sayısı 2-2,5 milyon civarında. Bu demek oluyor ki 5 hastadan 1’i aşı olabiliyor” diye konuştu.

Kamış, sözlerine şöyle devam etti:

50-60 kişinin reçetesini bekletiyoruz

“Şu anda aşıyı almayı hak ettiği halde, hekime reçetesini yazdırdığı halde eczanemize başvuran hastalarımıza grip aşılarını temin edemiyoruz. Bunun sebebi üretici firmanın Türkiye’ye belli sayıda aşı göndermiş olması. Kendi eczanemden örnek vereyim; şu anda reçetesinde grip aşısı yazılı olan, devletin bedava karşılayacağı o vatandaşlarımızdan 50-60 kişinin reçetesini bekletiyoruz. Depodan aşı geldiğinde bizlere, hastalarımızı arayacağız ‘aşınız geldi, gelin alın ve vurulun” diyeceğiz. Bu devletin ücretsiz karşıladığı aşı tabi.”

Yüzde 100 zam söz konusu

“Ücretli almak isteyen vatandaşlarımız için ise bu sene fiyat 243 lira. Reçetesiyle bize başvurduğunda 243 lira karşılığında grip aşılarını alabilirler. Grip aşısının geçen sene fiyatı hatırladığım kadarıyla 147 liraydı. Neredeyse yüzde 100’e yakın bir zam geldi. Bu grip aşısı Fransız markası. Biz bu ürünleri ithal ediyoruz, çoğu ilacı ithal ettiğimiz gibi.”

Yerli grip aşımızı üretmeliyiz

Türkiye’nin yerli grip aşısını üretebilmesi için gerekli olan potansiyeli taşıdığını vurgulayan Kamış, “Refik Saydam Hıfzıssıhha varken bu ülkede, grip aşısını üretebiliyorduk. Turkovac’ımız var işte koronaya karşı bir aşı üretebiliyoruz, aslında potasiyelimiz var. Her sene de grip aşısı olacak hasta potansiyelimiz var. Ülkemizin neden bir grip aşısı üretmediğine bir anlam veremiyorum. Biz daha öncesinde yerli üretim yapıyorduk. Bu potansiyel ülkemizde var. Yerli grip aşısı üretimini yaparsak ne vatandaşlarımız bu sıkıntıyı çeker ne de biz hastalarımıza grip aşısını ulaştıramadığımız için eczacılar bu sıkıntıyı çeker” diye konuştu.

Son iki yıldır sorun büyük

Grip aşısına ulaşım sıkıntısı olduğunu dile getiren Kamış, “Son yıllarda özellikle pandemiden bu yana bir sıkıntı var. Önceden hasta hiç doktora gitmeden gelirdi, eğer parasıyla alacaksa alırdı yoksa hekime sadece yazdırırdı. İster 65 yaş üstü olsun ister kronik rahatsızlığı olsun o hak edişi sağlamasına gerek yoktu. Eğer 65 yaş üstüyse SGK zaten ücretsiz olarak temin ediyordu. Geçmiş yıllarda da sıkıntı oluyordu ama bu son iki yıldır olduğu kadar bir sorunu ben hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, sözleri şöyle tamamladı:

Gönülleri de eklediğimizde 15 milyon

“Türkiye’nin 10 milyon civarında grip aşısına ihtiyaç var. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızla 10 milyon civarında aşıya ihtiyaç var. Gönüllü olarak aşı yaptırmak isteyenler de var. 35 yaşındadır, hiçbir sağlık problemi yoktur ama mevsimsel gribe yakalanmamak için grip aşısı yaptırmak istiyordur. Bunları dışarda tuttuğumuzda bu sayıyı veriyoruz. Eklediğimizde ise 15 milyonu bulabiliriz. Türkiye’ye gelen sayı 2 milyon civarındaydı. Bu sene ne kadar gelecek daha belli değil.”

İki aşı arasında 7-10 gün bırakın

Grip aşısı ile korona aşısı arasında belli bir zaman aralığı bırakılması gerektiğini söyleyen Kamış, “Vatandaşların grip aşısı ve korona aşısı arasında tereddütte kalmasına dair önerilerde bulunan Kamış, “Eğer vatandaşlarımızda bu konuda bir çekince varsa aynı günde değil de arasında 7-10 gün arasında bir pay bırakabilirler. Neden? Çünkü bu aşılar bildiğiniz gibi vücuda verilen mikroplar aslında. Mikrobun sayesinde herkeste olmamasına rağmen bazı vatandaşlarımızda olabiliyor hafif grip, soğuk algınlığı gibi aşı yaptırdıktan sonra semptomlar gösterebiliyor. Bu da birkaç gün sürebiliyor. İki aşıyı birden vurulmak belki vücudunun bağışıklığını düşürebilir bu nedenle arada 7-10 gün bırakmak fayda var” bilgisini verdi.