Aile Hekimleri Yönetmeliği’ne ilişkin Eskişehir Bilecik Tabip Odası, SES Eskişehir Şubesi ve Bilecik Aile Hekimleri Derneği üyeleri, Eskişehir Şair Fuzuli Caddesi’nde bulunun ve yıllar önce yıkılmasına rağmen hala yapılmayan aile sağlığı merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanı Bülent Yıldırım, “Eziyet yönetmeliği olarak adlandırdığımız aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile tüm bu sorunlar daha da derinleşmeye başlamıştır. Ücretsiz, eşit, ulaşılabilir olması gereken 1. basamak sağlık hizmetleri daha paralı, işlevsiz hale getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Bebek ölümleri ile sağlıkta ticaretin ölüm getirdiğine tanık oluyoruz”

Bülent Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ASM emekçilerinin haklarını talep etmesi, gündeme taşıması için iş bırakmasının 3. günündeyiz. Toplumun tamamına hizmet eden sağlık emekçileri, halkımız; bu gudubet yapı içerisinde pandemide, depremlerde, afetlerde yalnız bırakıldığına, öldüğüne, ailelerinin,  çocuklarının yoksulluğa terk edildiğine, sarı sendikalarla, meslek sendikaları ile bölündüğüne, eşit, ulaşılabilir, sağlık hakkının yerine getirilmemesi nedeniyle son olarak bebek ölümleri ile sağlıkta ticaretin ölüm getirdiğine, bugünlerde ülke dışına göç eden hekimlerin, sağlık çalışanlarının dışında onlarca aile hekiminin topluca istifa ettiğine, hizmet veren ASM’lerin  fahiş kira artışı nedeniyle tahliye edildiğine, merdiven altına sıkışmış ASM’lerin kötü koşullarına, maliyetlerin yüzde 750 ücretlerin yüzde 400 arttığına, hastane kuyruklarının çözümsüzlüğüne, sağlık alanında sermayeye vergi muafiyetine, sağlık çalışanlarından yüzde 35 vergi kesildiğine, yüzlerce beyaz kod çağrısına, devam eden binlerce sağlık çalışanına yönelik şiddet davasına tanık olduk, tanık oluyoruz. 

“Birinci basamak sağlık hizmetleri daha paralı, işlevsiz hale getirilmiştir”

Eziyet yönetmeliği olarak adlandırdığımız aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile tüm bu sorunlar daha da derinleşmeye başlamıştır. Ücretsiz, eşit, ulaşılabilir olması gereken birinci basamak sağlık hizmetleri daha paralı, işlevsiz hale getirilmiştir. Mevcut sorunların çözülmesinden uzak, yeni sorunlar üretmek üzere, devletin bu alandaki asli görevlerini sağlık çalışanlarına daha fazla yükleyen bir durum yaratmıştır. Bu alanda çalışanları değersizleştiren, şiddete açık hale getiren, hizmet verilen halkımızla karşı karşıya getiren koşulları daha kötü hale getirmiştir. 6 ayda bir aile hekimine kayıtlı kişilerin sisteme girişini, ücretlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir.

“İş bırakma yüzde 60 seviyesinde olmuştur”

Şehir hastanelerinde çözülemeyen sıraları çözümsüz hale getirmiştir. İkinci basamak sağlık kuruluşuna her giden hasta için aile hekiminden ücret kesmeyi, cezalandırmayı hedeflemiştir. Birinci basamak finansmanını çalışana ve halka yüklemiştir. ASM’lerde çalışanların iş güvencesini, meslek unvanlarını yok saymıştır. Yardımcı hizmetli personelin iş güvencesini yok etmek üzere hazırlanmıştır. Bizler; halkımızın mutlu huzurlu olmasını, ödedikleri primlerinin hakkı olan ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hizmeti almasını istiyoruz, tedavi katılım, ilaç katkı payı ödemesini istemiyoruz. Müracaatçılarımıza, hastalarımıza iyi koşullarda, kamu binalarında hizmet vermek istiyoruz, insanca yaşayacak, emekliliğimize de yansıyacak ücret istiyoruz, performans adı altında sağlık hakkını da gasp eden şekilde 5 dakikada bir hasta bakmak istemiyoruz. Aşı ve ilaçların ücretsiz olmasını, temininde sorun yaşanmamasını istiyoruz. 3 gündür devam eden iş bırakma eylemimiz koşulların düzeltilmesi, halkın sağlık hakkının korunması için uyarı niteliğinde olmuştur. İş bırakma yüzde 60 seviyesinde olmuştur. Tüm sağlık emekçilerini birleşerek mücadeleye davet ediyoruz.”

Kaynak: Eskişehir.net Haber Merkezi
Muhabir: Meltem Karakaş