Türk Harb İş Eskişehir Şubesi’ne üye 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi çalışanları, emek nöbeti başlattı. Ulus Anıtı önünde Perşembe gününden bu yana nöbet tutan savunma sanayi çalışanları, her ay düzenli olarak yaptıkları danışma kurulunu bu kez nöbet tuttukları alanda yaptı. Nöbete Türk Harb İş İstanbul Şubesi’nden gelen bir grup da destek verdi. Forum şeklinde danışma kurulunu gerçekleştiren işçiler, hem sorunlarını, sıkıntılarını konuştu hem de sendika yönetimine yanıtlaması için sorular yöneltti. Yaşadıkları ekonomik sıkıntılara değinen savunma sanayi işçisi Altuğ Gökçay, “Kamuda işçiyim. Yalnız yaşıyorum ama kiramı ödemekte zorlanıyorum” dedi.
Danışma kurulunda ilk sözü alan Türk Harb İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, “Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz Türk İş genel merkezine, Türk Harb İş genel merkezine duyurmak istiyoruz. Gerçekten Türk Harb İş Eskişehir Şubesi olarak tek başımıza alanda olduğumuzu eylemde olduğumuzu söylemek istiyorum. Biz tamamen bağımsız olarak Eskişehir şubesi olarak Türk İş’e bağlı 450 şubeden sadece bir tanesi olarak alandayız. İstanbul şube dışında hiçbir yerden destek alamıyoruz. Onun dışında herhangi bir destek alamıyoruz. Çok fazla bizlere söyleyenler var. 2 yıldır eylem yapıyorsunuz. Ama sonuç alamadınız. Yerelde bunlar etkili değil. Bunu diyenler var. Fakat arkadaşlar Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi olarak Türkiye’de ateşe su taşıyoruz. Gücümüz yettiği kadar yapıyoruz. Bunu yaparken de üyemizin özlük haklarını göz ardı etmiyoruz. Sorumluluk sahibi olarak hareket ediyoruz” dedi.
“Emeğimizin karşılığını alabilmek için mücadele ediyoruz”
Daha sonra söz alan savunma sanayi işçisi Cemalettin Güleş, “Biz hakkımızı savunmak için, emeğimizin karşılığını alabilmek için, geçinebilmek için mücadele edip şube olarak yola çıktık. Birlik olup meydanlara inmeye başladık. Herkesin bu yola baş koymasını istiyoruz” diye konuştu.
“25 yıllık işçiyim 33 bin lira maaş alıyorum”
25 yıllık işçi olmasına rağmen 33 bin lira bandında maaş aldığını söyleyen Hürriyet Çıraklı, “Ben 25 yıllık işçiyim. 25 yıllık işçini aldığı maaş 33 bin lira bandında. Daha yeni giren arkadaşlarımızın maaşı 26-27 bin civarındadır. Öyle 50-60 bin liralar değildir. Bizim derdimiz kamuoyuna bunu anlatmak. Bu sorunları gidermek istiyoruz. Biz bunun için buradayız” şeklinde konuştu.
“Kiramı ödemekte zorlanıyorum”
Bekar olmasına rağmen geçinemediğini söyleyen diğer bir işçi Altuğ Gökçay, “Kamuda işçiyim. Yalnız yaşıyorum ama kiramı ödemekte zorlanıyorum. Biz bu ülkeye elimizden geldiğince katma değer üretmeye çalışıyoruz. Ülkemizin dövizini dışarı aktarmamak için elimizden gelen en iyi şartlarda çalışmaya çalışıyoruz. Fakat bu yaptığımızın işin karşılığı olarak 27 bin lira civarında maaş alıyoruz. Bu şartlar altında geçinemediğimizi dile getirmek için toplandık. Zorlanıyoruz, geçinemiyoruz. Bunların bir an evvel çözülmesini talep ediyoruz” dedi.
“Genel merkez bize verdiği sözü tutmadı”
Genel merkezin kendilerine verdiği sözü tutmadığına dikkat çeken başka bir işçi Arda Yenilmez, “Biz sürekli sahalara inmeye devam edeceğiz. Fakat yetkililere sesleniyorum: Genel merkez bize verdiği sözleri tutmadı. Bizim sorunumuz sadece geçinememe sıkıntısı değil. Bu fabrikaların bizim gelecekten beklentimiz olan savunma sanayinin bel kemiğidir. Savunma sanayi ülkemiz için çok önemlidir. Biz tanklar, uçaklar, gemiler yapıyoruz. Bunları hali hazırda hazır tutuyoruz. Bu işi yapan personel başka yerde çok büyük maaşlar alırken şu an biz o paraları alamıyoruz. Ve bu savunma işçisi için zor bir dönem, çok zor şartlar. Bu konuda daha ne yapmamız gerekiyor çok merak ediyorum. Sahalara indik, yetkililerle görüştük. Biz daha ne yapalım?” ifadelerini kullandı.
“Yüzde 100 iyileştirme yapılmadan masaya oturulmasını istemiyoruz”
İşçilerden sonra tekrar söz alan Hasan Atak ise şunları söyledi: “Eylül zammında da yine aynı ocakta olduğu gibi yanıltmaca var. O da 32,7 verildiğinde sanki bize bunu fazladan vermişler gibi. O dönemlerde 8-9 puanlık ilave fark verilmiştir. Enflasyon oranları ile alacağımız rakam 25’e tamamlanırsa sadece 4 ya da 5 puan. Biz özellikle iş yerlerimizdeki özlük haklarımıza, ekmek teknemize iyileştirme yapılmasını beklerken, yüzde 100 iyileştirme yapılmadan masaya oturulmasını istemiyoruz. Türkiye’deki emekçi arkadaşlar maalesef kandırılıyor. Taleplerimiz genel olarak yapısal reformlar istiyoruz. Türkiye’deki bütün emekçilerin bu reformlara tabi olması gerekiyor. Savunma sanayi işçilerini mutlaka değerlendirmeleri gerekiyor. Yoksa çok daha acı bir dönem bizi bekliyor.”