Erhan Erden’in başkanlığındaki Seyitgazi Ziraat Odası’nın girişimleriyle çiftçiler 7 yıl aradan sonra kavuştukları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Geçici Alım Noktası’nda 5 bin ton arpa ve buğdayını zahmetsiz bir şekilde sattı. İlçede ekimi yapılan çörek otunun coğrafi işaretini almak için de kolları sıvayan İlçe Ziraat Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na sunulan proje sayesinde Eskişehir’de bir ilk olacak tohum eleme tesisini hizmete açmaya hazırlanıyor.
Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, ilçede yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, yaklaşık 400 bin dekarlık hububat ekim alanı bulunan ilçeye 7 yılının ardından tekrar TMO Geçici Alım Noktası’nı getirdiklerini söyledi.
“Önce lisanslı depolar açıkken, Seyitgazi’deki Geçici Alım Noktası açık değildi. Üreticilerimiz hasat ettikleri mahsullerini yakın ilçemiz Mahmudiye ile Hamidiye’de bulunan lisanslı depolara götürmekteydiler” ifadesini kullanan Erden, şöyle konuştu:
“Devletimizin bu sene açıklamış olduğu 1000 liralık tonda prim uygulamasından dolayı lisanslı depolara yoğun bir ilgi oldu ve çok kısa bir süre doldu. Böylelikle çiftçimizin elinde çok fazla mahsul kaldı. Bunun da hem çiftçimizi rahatlatmak anlamında hem de devletimizin vermiş olduğu 1000 liralık primden yararlandırmak için Eskişehir TMO Başmüdürlüğümüzce yaptığımız toplantılar neticesinde bizleri kırmadılar. Yaklaşık 7 yıl aradan sonra Geçici Alım Noktasını açmış olduk. Çiftçimizde de güzel bir karşılığı ve sonuçları oldu. Aslında biz geç açılmasından dolayı bu kadar rağbet ve talep beklemiyorduk. 2 Ağustos itibarıyla burayı açmıştık, 23 günlük sürede yaklaşık 5 bin ton civarında bir alım gerçekleştirildi. ‘Bu ne demek oluyor?’ 5 bin tonda 1000 liralık devletin vermiş olduğu ekstra primle birlikte çiftçimizin, Seyitgazi üreticisinin cebinde 5 milyon liralık ekstradan bir paranın girmesine vesile olmuş oldu.”
Arpa ve buğday alımları gerçekleştiriyoruz
Seyitgazi TMO Geçici Alım Noktası’ndaki alım sürecinin nasıl ilerlediğini de aktaran Erden, “Üretimiz ilk önce arpa ya da buğday hangi mahsulünü teslim etmek istiyorsa internetten üzerinden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin randevu takip sisteminden randevusunu alıyor. O gün buraya ürününü getirerek, TMO’nun görevlendirmiş olduğu eksperler tarafından ürünü değerlendiriliyor. Analizler yapılıp, ürünün kalitesine ve cinsine göre burada silolara yönlendiriliyor. Akabinde ise TMO, ne zaman uygun görürse o tarihe kadar ürünler burada kalıyor. Daha sonra ise kendi ana merkez depolarına ürünleri geçmeye başlayacaklar. Geçici Alım Noktası’nda arpa ve buğday alımlarımız yapılıyor. Öngörümüz yılsonuna kadar burada duracak daha sonra ise uygun görülen depolara gönderilecek.” dedi.
Çiftçi memnun
Erden, çiftçinin TMO Geçici Geçici Alım Noktası’ndan memnun olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiftçimiz, bu kadar ürün getirilmesinden anlaşılıyor ki memnuniyetle karşıladılar. Yansımaları da şu an sahada gezdiğimizde gördüğümde bu uygulamadan oldukça mutlular. Hatta geçici değil daimi alım noktası da ilçemizde olması çiftçimizi daha mutlu edecektir. Çiftçimizin hem nakliye masrafları adına hem de ürünün maddi karşılığı olarak daha yüksek rakamlara satışını gerçekleştirebilecek.”
Geçen yıllara göre çok iyi ama…
Bu sene için açıklanan arpa ve buğday fiyatlarına da değinen Erden, “Geçen yıllara baktığımızda 2 bin 200-2 bin 300 lira civarında alımı gerçekleştirilen buğday, bugün 6 bin 400-6 bin 500 seviyelerinde alımı yapılıyor. 1000 liralık ekstra prim de eklendiğinde 7 bin 300-7 bin 500 bandında karşılık buluyor. Önceki yıllara kıyasla çok iyi. Ama bu yıl özelikle mazot ve gübre fiyatlarını düşündüğümüzde, devletimizin çiftçimize yapmış olduğu mazot ve gübre destek uygulamasında da bir güncelleme yapması üreticimizi daha çok memnun edecektir.”
Üreticiyi desteklemek önemli
Erden, “İlçemizde yaklaşık 700-750 bin dekarlık ekim alanı mevcut. Bunu 350-400 bin civarı hububat kalanı ise yeşil mahsul dediğimiz ayçiçeği, pancar, mısır gibi ürünlerin ekimi yapılmakta. Mısır fiyatı da 5 bin 700 lira desteksiz açıklandı. En kısa sürede ayçiçeği fiyatlarının da açıklanmasını bekliyoruz. Çiftçimizin memnun olacağı bir fiyat olursa önümüzdeki yıllarda ürünlerin ekimi adına önünü açacaktır. Dünyada yaşanılan gıda sıkıntısından dolayı üreticimizi destelemek ve arkasında durmak lazım. Çiftçiyi memnun edecek fiyatların, burada çok büyük bir etkisi var.”
Eskişehir’de bir ilk olarak
“Eskişehir’de bir ilk olan Seyitgazi Ziraat Odası’nın bir şubesini Kırka Mahallesi’ne açtıklarını aktaran Erden, “Burada vermiş olduğumuz hizmetleri, Kırka mahallemizdeki üreticimiz adına da veriyoruz” diye konuştu.
Çörek otunun coğrafi işaretini almaya çalışıyoruz
Erden, Seyitgazi’de ekilen çörek otunun coğrafi işaretini almaya çalıştıklarına da değinerek, “Tarım sektöründeki paydaşlarımızla yaptığımız çok önemli projelerimiz var. İlçemizde çörek otu ekimine başlandı. Coğrafi işareti de almaya çalışıyoruz. Tarım İl ve İlçe müdürlüğünün destekleri de çok kıymetli. 3 mahallemizde bu proje kapsamında iyi tarım uygulamaları çerçevesinde çörek otu ekimini başlatmış olduk. Önceden de ekiliyordu ancak Tarım İl Müdürlüğü’nün istediği konsept ilk defa bu yıl gerçekleştirildi. Çörek otuyla ilgili hedefimiz yağ haline getirilmesi, paketlenmesi aşamasına da geçmek üzereyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Tohum eleme tesisi Eskişehir’de ilk olacak
2022 yılı içinde BEBKA’ya sundukları ve onaylanan projeyi değerlendiren Erden, sözlerine şöyle devam etti:
“Hububat ve baklagiller başta olmak üzere bunların hasadından sonra son teknolojiye uygun olarak tohum haline getirilmesi, elenmesi ve ilaçlanması daha sonra ise paketlenip pazara sunulmasıyla ilgili bir proje yapmıştık. Bu yıla yetiştirmeye çalışıyoruz ancak yetişmezse önümüzdeki yıl itibarıyla çiftçimizin hizmetine sunacağız. Eskişehir’de bir ilk olacak sadece ilçemiz kapsamında değil. Çünkü son teknolojiye uygun tohum eleme tesisi ilimizde bulunmamakta. Bunu faaliyete geçirdiğimizde ilimiz adına çok ciddi kazanç olacak. Projenin devamında ise ilçemizde lavanta ve çörek otu ekimi yapılmakta. Bunların yağ sıkım makinelerini de bu proje içine alıp, daha sonra paketlenerek pazara sunulmasına gayret göstereceğiz.”