Bir liralık artışla fiyatı 4,5 liraya çıkartılan ancak Valilik kararıyla satış rakamı 4 lira olarak belirlenen Türkiye’nin geleneksel lezzeti simitte 50 kuruşluk artış satışlara yansıdı. Simitçiler, zamla birlikte satışların düştüğünü dile getirirken, vatandaşlar ise simit almakta bile zorlandıklarını söyledi.
Eskişehir Ticaret Odası temmuz ayı meclis toplantısından simide zam kararı çıkmıştı. 3 lira 50 kuruş olan simidin fiyatı 4 lira 50 kuruşa yükselmişti. Ancak bu zam kararını valilik iptal etmiş ve fiyatı 4 lira olarak belirlenmişti.
Esnaf ve vatandaşlar simit zammını eskisehir.net’e değerlendirdi. Esnaf, fiyat artışında artan maliyetleri etken olarak gösterirken, zamların devam edebileceğini dile getirdi. Zamlardan dert yanan vatandaş ise artık gönüllerince simit yiyemediklerinden dert yakındı.
100 simidi zor satıyoruz
Vatandaşın simit almadığı dile getiren simitçi esnafı Şerif Yamaç, “Şu an vatandaş alamıyor. Biz de bu durumdan çok etkileniyoruz. Fiyat düşük olduğu zamanlarda satabildiğimiz için iyiydi ancak şu an kazanamıyoruz. Simide gelen zamlara vatandaş büyük tepki gösteriyor. Günde ortalama 200-250 simit satardım şimdi 100 simidi zor satıyorum. Zam beklentisi var ama vatandaşın tepkisi ne olur bilemiyorum” dedi.
Yılbaşına kadar 5 lira olur diye düşünüyorum
Bir diğer simitçi esnafı Cevat Demir de “Günde 200-250 simit satıyorum. Unun çuvalının 500 lira, susamın çuvalının 740 lira olduğu bir yerde simidin 4 lira olması normal. Çalışanı, vergisi, stopajı derken bu fiyat pahalı değil. Yılbaşına kadar 5 lira olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
Simit lüks oldu
Simitçi Hulusi Günoğlu da “Fiyat artışından dolayı satışlarımız düştü. Hemen hemen yarı yarıya düştü diyebiliriz. Vatandaşın alım gücü azaldı. Eskiden 1-2 tane fazladan alınırdı şimdi simidi bölüşenler var. Fiyatların düşmesini istiyoruz ancak malum un, pekmez, susam fiyatlarından dolayı durum bu şekilde. Fırıncılar da bu durumdan şikayetçi. Fırıncılar, tezgaha simit çıkarmamız lüks olacak diyorlar. Kar edemediklerini söylüyorlar. Zamlar devam ederse, fırıncılar simit getirmemeye başlayacaklar sadece kendi tezgahlarında satacaklar. Simit yemek artık lüks oldu. Eskiden simit fakir fukara ürünüydü. Şimdi gelenler ‘simit ne kadar?’ diyor. 4 lira dediğimde elini cebine sokup gidiyor. Simit yemek giderek lüksleşiyor” ifadelerini kullandı.
Simit fiyatı ekmeğin altına düşmeli
Simit fiyatının ekmeğin altında olması gerektiğini söyleyen 75 yaşındaki Bedri Dipsizoğlu, “Aslında 4 lira çok ama günün şartlarını düşündüğümüzde imalatçısı, satıcısını işin içine kattığımızda, çok görülmez. Normal demek lazım aslında. Herkes şikayetçi yüksek fiyatlardan. Un, susam fiyatları uçtu. Ben de yapmıştım bir ara simitçiliği. Çok dersek haksızlık olur. Ancak vatandaşın da alım gücü yok. Bu ekonomik şartlarda bu fiyat çok geliyor. Cebinde paran varsa yiyeceksin, yoksa yemeyeceksin. Bence simidin fiyatı ekmeğin altına düşmeli. Normali budur. 100 gram ekmek 4 lira. Baktığımız zaman simit 2 lira 50 kuruş- 3 lira olmalı. Son zaman 4 lira 50 kuruş denmişti. Eğer bu fiyat olsaydı simitçilik biterdi. Zaten simit olayı da yavaş yavaş lüks olmaya başladı” yorumunu yaptı.
Ekonomi iyi, eğlence mekanlarında yer yok
Şeren Kerenciler ise “Fiyat gayet normal. Aslında 5 lira yapsalar daha iyi. Ben de esnaf olduğum için normal artık bu fiyat. Biz Türkiye’de 20 sene beleş yaşadık. Hayat gerçekten çok güzel. Simit 4 lira normal, yani ekonomi de çok güzel. Vatandaş da alabiliyor. Biz çalıştırmaya adam bulamıyoruz. 400 lira yevmiye veriyoruz gelmiyorlar. Sonra sokağa çıkıp ‘İş yok. Ben açım’ diyorlar. Eğlence mekanlarında yer bulamıyorsun. Nasıl açlık? Yola çıkıyorsun trafikte adım atamıyorsun. 4 lira fiyat az bile 5 lira olması gerekir. Simitçi de vergi veriyor, emeği de var. Simit bir sanattır. Simit deyip geçmeyeceksin maliyeti çok” değerlendirmesinde bulundu.
Simit istemesinler diye yolu değiştiriyorum
Simit yapılan zamlardan sonra çocuklar simit istemesin diye yolunu değiştirdiğini söyleyen 73 yaşındaki Tahir Kaya, “Bugün yine büyüdük dediler. Doğalgaza ve elektriğe konutlarda yüzde 20’şer zam geldi. Geçen sene 200 lira aldığım 50 kiloluk unu, bir hafta önce 490 liraya aldım. Elektriği, işçiliği düşündüğümüzde 4 lira normal. Artık Türkiye’de yaşamak çok zorlaştı. Ben simit fiyatı 2 lira 50 kuruş olsun isterim. O zaman herkes alır. Simitçilerin yanında kimse uğramıyor. Önceden herkes kokusunu duyar dayanamaz alır yerdi. Daha önceleri simitçi geçerken, çocuklara 5 tane alırdım. Şimdi, çocuklar simit istemesin diye arka sokaktan dolaşıyoruz. Hayat çok pahalandı. Ben emekliyim aldığım 6 bin lira. Ayda 4 tane simit yesek, elektrik faturasını ödeyemeyiz” diye konuştu.
Eskişehirliler simit 5 lira da olsa yerler
Fırıncı Ramazan Karakuş ise “Eskişehirliler simit 5 lira da olsa yerler. Çorba 30 lira, pilav-kuru fasulye 30 lira. Bütçe yetmediği için simit 5 lirada olsa yerler. Vatandaşa pahalı geliyor ama önce üreticiye soracaksın durumu. Susam bin 200 lira, un 500 lira, odun bin 200 lira olmuş. Simidin 5 lira olmasını bekliyoruz” yorumunu yaptı.