TOGG fabrikasının Cumhuriyet Bayramı’nda yapılan açılış töreninde Eskişehir’de üretilen ilk yerli otomobil Devrim de boy gösterdi. TOGG’la yan yana gelen Devrim, Türkiye’deki yerli otomobil üretiminin serüvenini de akıllara getirdi. Eskişehir’in Devrim otomobili dışında pek çok konuda da ‘ilklerin kenti’ olduğuna vurgu yapan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir, TOGG’la ilgili yakın zaman içinde çok önem arz edecek bir kent haline gelecek. Çok önemli şirketlerimiz var. Muhtemelen birkaç yıl içinde TOGG’a entegre olacağız” dedi.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubunun (TOGG) Gemlik’teki fabrikasının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaki açılış töreninde Eskişehir’de üretilen Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim de yer aldı. Görüntü, Eskişehirlilerin adeta göğsünü kabartırken, Türkiye’deki yerli otomobil üretimi sürecini de akıllara getirdi.

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, eskisehir.net’e yaptığı değerlendirmede, Eskişehir’in her zaman ‘ilklerin kenti’ olduğunun altını çizdi. Kesikbaş, ““Eskişehir, TOGG’la ilgili yakın zaman içinde çok önem arz edecek bir kent haline gelecek. Çok önemli şirketlerimiz var. Muhtemelen birkaç yıl içinde TOGG’a entegre olacağız. TOGG, bir platform. Önemli olan bu platformu daha üst seviyelere çıkartabilmek…” dedi.

“Eskişehir, ilklerin kenti”

Kesikbaş, TOGG’un yanında Devrim’in de yer almasının büyük bir onur olduğunu belirterek, “Özellikle Eskişehirliler için iki tane onur var. Bir tanesi Devrim otomobili, öbürü de TOGG’un ilk yerli ve milli marka olması… Eskişehir, 1894’ten beri vagon, lokomotif ve cer motoru üretimi sağlayan bir kent… Bundan 20 sene öncesine kadar F-16 ile ilgili birçok yenilik ortaya çıkarmış bir şehir. Bununla beraber Devrim de burada üretilmiş. Eskişehir, baktığınız zaman ilklerin kenti… Her zaman ilkler Eskişehir’de yaşanıyor ve ilk teknolojik atılımlar da Eskişehir’de yapılıyor” diye konuştu.

“Devrim’i orada görüyor olmak önemli”

Eskişehir’de ilk kez helikopterlerin aktarma organlarının yapıldığını kaydeden Kesikbaş, “İHA ve SİHA’ların motorları Eskişehir’de üretiliyor. Bununla birlikte turbo şaft helikopterin motorları Eskişehir’de üretiliyor. Ford Otosan’da, Türkiye’nin ilk kamyon şanzımanı Eskişehir’de üretiliyor. Eskişehir, teknoloji anlamında her zaman ilklerin kenti. Bunlar da göğsümüzü kabartıyor. Devrim’i de orada görüyor olmak bizler için önemli” değerlendirmesinde bulundu.

“Devrim’le başlayan serüven TOGG’la devam ediyor”

Eskişehir’in demiryolu kenti olması sebebiyle teknolojiyi her zaman ilk elde eden kentlerden olduğunun ifade eden Kesikbaş, “Devrim otomobili ile başlayan bu serüven, TOGG’la devam ediyor. TOGG, bence çok önemli bir yatırım. Ben de bundan 1 ay önce fabrikasını gezdim, gördüm. Muhteşem bir fabrika… Yılda 45 bin araç üretebilecek kabiliyete sahip. Tamamen otomatize edilmiş ve Türk mühendislerinin gerçekleştirdiği bir proje” bilgisini verdi.

“Önemli olan yüzde 50-60 yerli olması değil”

Kesikbaş, “Hep yerlilik oranı gibi konular konuşuluyor ama neticede bu bir başlangıç. Önemli olan yüzde 50-60 yerli olması değil. Neticede Türk mühendislerinin bir başarısı. Ben de bir mühendis olmam sebebiyle ayrı bir gurur duydum çünkü bunlar kolay işler değil. Dünyada paradigmalar değişiyor. Özellikle otomobil, bugün dizel ve benzinliden hibrite, hibritten de elektrikliye geçti. Biz aslında bu paradigma değişikliklerinin olduğu dönemde TOGG’la tanıştık” dedi.

“Türk mühendisleri bir ekosistem yarattı”

TOGG’u Türk mühendislerinin geliştirip tasarladığını anlatan Kesikbaş, “Aslında bir ekosistem yarattılar. Bir bilişim şirketi gibi çalışacak. Otomobil, bunun sadece bir ürünü. Bunun içindeki yerlilik oranının ne kadar olduğunun bir önemi yok. Önemli olan bu teknolojiyi Türkiye’de yaratmış olmamız. Bu anlamda son derece gurur verici… Her şeyin bir başlangıcı var. Bu da oradaki teknolojinin gelecekte birçok konuya evrileceği bir merkez anlamına geliyor”

“Devrim’le başlayan süreç sadece TOGG’la kalmasın”

Kesikbaş, şöyle devam etti:

“Ticari başarıya ulaşması son derece önemli ama bu kadar yatırım yapan insanlar ürünlerini nasıl satacaklarını zaten düşünmüşlerdir. Fizibilite çalışmaları yapılmıştır. Çok keyifli ve güzel bir araba… Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. Devrim’le başlayan süreç sadece TOGG’la kalmasın. İnanıyorum ki, Türkiye’de 10’larca daha TOGG’a benzer ürünler geliştirilecek çünkü yurt dışında buna benzer çok şirket var. Önemli olan ilk başta bu işin başlatılmadıydı. Biliyorum ki, yurt dışından da önemli şirketler satın almalarıyla devam ediyorlar. Türk mühendisliği, organik bir şekilde inşallah kendini dünyaya en iyi şekilde anlatacak ve bu konuyla ilgili tecrübelerini ticarileştirecek.

“Eskişehir, birkaç yıl içinde TOGG’a entegre olacak”

Elektrikli otomobil üretimini 3’e ayırmak gerekiyor. Bu işin yazılım kısmı var, elektrik kısmı var bir de mekanik kısmı var. Eskişehir, özellikle plastik ve mekanikle ilgili gerçekten çok önemli şirketlere sahip. Bildiğim birkaç şirketimizde halihazırda TOGG’la çalışıyor. Yakın gelecek içinde inanıyorum ki yazılımdan tutun işin bataryasına kadar birçok tesis Eskişehir’de kurulacak. Hep söylüyorum, Eskişehir, yenilerin kenti… Geçtiğimiz günlerde nadir elementlerle ilgili Beylikova’da ciddi keşifler yapılmıştı. Bununla ilgili çalışmalar başlamıştı. Zannediyorum Eskişehir, TOGG’la ilgili yakın zaman içinde çok önem arz edecek bir kent haline gelecek. Çok önemli şirketlerimiz var. Muhtemelen birkaç yıl içinde TOGG’a entegre olacağız. TOGG, bir platform. Önemli olan bu platformu daha üst seviyelere çıkartabilmek...”

“ESO olarak TOGG alacağız”

Eskişehir Sanayi Odası olarak TOGG alacaklarını söyleyen Kesikbaş, “Bildiğim kadarıyla Rifat Hisarcıklıoğlu 365 TOGG’la ‘Her odaya bir TOGG’ mesajı vermişti. Biz de Eskişehir Sanayi Odası olarak tabi ki bir tane TOGG’u makam aracı olarak kullanacağız. Odamızda makam aracı yok. Kendi araçlarımızı kullanıyoruz. Tabi ki TOGG’u burada en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bizim genel olarak sanayicilerimiz ve mecliste olan herkes ulaşım ihtiyaçlarını kendi araçlarıyla karşılıyor. Kimse Eskişehir Sanayi Odasının parasını bu anlamda kullanmıyor. TOGG için ESO’ya böyle bir araç alıp arkadaşlarımızın hizmetine vereceğiz. Ben şahsım adına alacağım ve kullanacağım. Kendi paramla kendi makam aracımı alacağım ve kullanacağım. Tabi ki TOGG, Türkiye’de bundan sonra kamudan özel sektöre kadar birçok yerde gerek makam aracı gerekse şirket aracı olarak fazlasıyla göreceğimiz bir araç. Türk insanına ben bu anlamda güveniyorum. Kendi ürettiğimize kendimizin sahip çıkması gerekiyor. Devlet zaten bu anlamda önemli teşvikler ve kredi imkanları sunacak. Ben herkese seslenmek istiyorum, makam aracı olan herkes kendi cebinden bir TOGG alsın ve kullansın” diye konuştu.