Eskişehirli Yeni Yol Okulları, Türkiye’de ilk kez uygulanan Model Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (MICC) ev sahipliği yaptı. Proje kapsamında Almanya, Yunanistan ve Polonya’dan Eskişehir’e gelen 30 öğrenci, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesinin simülasyonunda, insanlığa karşı suç işlemiş tarihi figürleri yargıladı.

Atahan Gezer

Erasmus+ ile Almanya’nın Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığınca finanse edilen Model Uluslararası Ceza Mahkemesi projesi, hayata geçtiği 2005 yılından bu yana katılımcıların uluslararası hukuk kurallarını öğrenmesini ve kültürel etkileşimi amaçlıyor.

Proje, 56 farklı ülkede, her kıtada yürütülüyor. Eskişehirli Yeni Yol Okulları, Alman ortağı Kreisau-Initiative ile projeyi Türkiye’de ilk kez hayata geçirdi. Almanya, Yunanistan ve Polonya’dan Eskişehir’e gelen 30 lise öğrencisi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin simülasyonunda, insanlığa karşı suç işlemiş tarihi figürleri yargılama imkanı buldu.

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren İngilizce öğretmeni Berkant Kayışdikici, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, insanlığa karşı suç işlemiş kişilerin yargılandığı mahkeme olduğunu anımsatarak, MICC’in, lise öğrencilerinin hukuki prosedürleri ve insan hakları çerçevesinde yargılama esaslarını uygulayarak öğrendikleri bir simülasyon olduğunu söyledi.

Kayışdikici, şunları bildirdi:

“Berlin’deki ortağımız Kreisau-Initiative, projeyi 2005 yılından beri yürütüyor. MICC, 1999 yılında imzalanan Roma Statüsü’ne göre yönetiliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi de 2003 yılında hayata geçti. Proje kapsamında bir Ruandalıyı, Bosna Savaşı’nda Sırpların yanında savaşmış bir Hırvat askerini ve 2. Dünya Savaşı’nda fabrikasını Nazilere açmış bir iş adamını yargılıyoruz. Öğrencilerimiz, dört hakim, dört iddia makamı, dört kişi de savunma olarak görev alıyorlar.”

Projenin işleyişine dair bilgi veren Kayışdikici, şöyle konuştu:

“İlk 2-3 gün yurtdışından gelen eğitmenler, öğrencilerimizi gruplara ayırarak insan hakları, uluslararası hukuk ve yargılama usulleri üzerine eğitimler veriyor. Ardından mahkemeler icra ediliyor. Proje beş gün sürüyor. MICC’e her ülkeden 10 öğrenci katıldı. Bugün karar mahkememiz vardı. Karar mahkemesinde yargıçlar, bir gün önceden hazırladıkları gerekçeli kararlarını iddia ve savunma makamlarına okudular.”

-200’ün üzerinde Türk öğrenciyi ağırladık

Program koordinatörü Bosna-Hersekli Kerım Somun, projeyi 2005 yılından beri yürüttüklerini söyleyerek, “2015’ten beri Berkant Bey’le Türkiye’de partnerlik yapıyoruz. 200’ün üzerinde Türk öğrenciyi ağırladık. Projeyi 56 farklı ülkede ve her kıtada yürütüyoruz. MICC’e şimdiye kadar 8 bin öğrenci katıldı. Eskişehir hakkında farklı düşüncelerim vardı fakat çok canlı, kozmopolitan ve öğrenci kenti bir şehirmiş. Özellikle yemeklerini çok beğendim. Oldukça memnun kaldım." bilgisini verdi.

-Öğrenciler gazetecilik anlamında da bilgi kazandı

Projeye Hırvatistan’dan katılım sağlayan basın grubu eğitmeni Vanja Obad, MICC’in öğrencilere gazetecilik anlamında da birçok bilgi kazandırdığını ifade ederek, “Basın grubunda sekiz öğrenciyle çalışıyoruz. Öğrencilerle mahkemeleri dinleyerek not alıyoruz. Daha sonra bunlarla alakalı yazılar çıkarıyoruz. Projenin sonunda bir kapanış videosu yapacağız ve dijital gazetede yazdıklarımızı paylaşacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’ın Selanik kentinden gelen 17 yaşındaki Danai-Maria Savrami, projeye dair süreci sevdiğini söyledi. Eğlenceli zaman geçirdiğini belirten Savrami, Eskişehir’i çok beğendiğini, kentte gezilecek pek çok nokta olduğunu kaydetti.

Projeye Almanya’nın Cologne kentinden katıldıklarını anlatan Janek Stockhaus ile Celia Jonen ise yeni bir ülkeyi ziyaret etme ve Uluslararası Ceza Mahkemesini öğrenme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Polonya’dan gelen 17 yaşındaki Hanna Wikiel de MICC’in farklı bakış açılarını ve savaş suçlarını öğrettiğini dile getirerek, Eskişehir’deki heykellere hayran kaldığını bildirdi.

Öte yandan, Yeni Yol Okulları kurucusu, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Mehmet Otan, benzer projelere destek vermeye devam edeceklerini belirtti.