Kronik hastalıklarda sorun aslında kronik inflamasyondur. Otoimmün hastalıklarda da inflamasyonu tetikleyen kök sebepler arasında toksinlerin yeri büyüktür. Aslında hastalığa yol açan pek çok kök sebep bedenin toksin yükünü arttırarak sorunu başlatır. Oksijensizlik, susuzluk, bağırsak problemleri, ağır metaller, vitamin-mineral dengesizlikleri gibi.
Otoimmün hastalıkların tedavisinde klasik yaklaşım antiinflamatuar ilaçlardır (nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, kortizon, bazı kanser ilaçları vb) Bununla birlikte etkili bir detoks gereklidir. Detoks için toksin girişi azaltılırken toksin çıkışı ise arttırılmalıdır. Toksin girişinin en önemli sebepleri arasında insanların intolerans geliştirdikleri besinleri ve katkılı besinleri tüketmeleri vardır.
Antinflamatuar ve mizaca uygun beslenme toksin girişini azaltacaktır. Yeterli ve doğru su içimi, sindirimin düzenlenmesi, hacamat ve diğer detoks uygulamaları tedaviye katkı sağlayacaktır. Otoimmün hastalıklarda hastalığın psikolojik boyutu da dikkate alınmalıdır. Kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesi ve sevmesi gereklidir.
Uzm. Dr. Asiye Akgün merak edilenleri cevaplıyor
Bağışıklık sisteminin dengesi bozulduğunda ve gerektiğinden fazla çalışması durumunda vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Böylece kronik inlamasyon sonucu otoimmün hastalık meydana gelir. En bilinenleri tip 2 diyabet, iltihaplı romatizma, hashimato’ dur.
Kaynak:
Uzman Dr. Asiye Akgün
Yorumlar