Bazı sorularının bir yayınevine ait deneme kitapçığındakiyle aynı olduğu belirlenince iptal edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) önceki gün yeniden yapılması üzerine sınavın güvenirliliği de gündeme geldi. Yeni KPSS’de de aynı sıkıntıların yaşanabileceğini ve psikolojik olarak etkilenen adayların eski sınava kıyasla daha az net yapabileceğini ifade eden vatandaşlar, yaşanan olaylar nedeniyle yeni sınava karşı güven erozyonu yaşadıklarını söyledi.

Genel kültür ve genel yetenek oturumları 31 Temmuz’da gerçekleştirilen KPSS’de bazı soruların Yediiklim Yayınlarına ait bir deneme kitapçığındaki sorularla aynı olduğunun belirlenmesi üzerine önceki gün yenilenen sınav vatandaşın güven süzgecine takıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alınmasına da neden olan sınavın ertelenen diğer oturumları da 24-25 Eylül’de yapılacak.

‘Şüpheler ciddi anlamda büyüdü’

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren KESK’e bağlı Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, önceki KPSS’de yaşanan olayın sınava karşı olan şüpheleri ciddi anlamda büyüttüğünü kaydederek, “KPSS’nin bu ülkede tartışılır hale geldiğini ve içinde şaibeler barındırmaya başladığını belirtiyoruz. Dolayısıyla burada devletin yeni bir çalışma rejimini kamuda hayata geçirirken iş güvencesini düşünmesini ve istihdam politikalarında da üniversite mezunlarının durumunu planlayarak politika üretmesini istiyoruz” dedi.

‘Mülakatsız bir süreç başlatılmalı’

Alkan, KPSS’nin ardından yapılan mülakatları ‘Elenmenin genel nedeni’ olarak tanımlayarak, “Buna benzer olayları önceden öğretmen alımlarında da yaşadık. Türkiye birincisi, ikincisi olan öğretmen arkadaşlarımız birçok sebepten dolayı elendiler. Kamuya personel alımlarında artık mülakatın olmaması gerektiğini ve her mülakatın ayrı bir sorun barındırdığını kamuoyu zaten biliyor. Dolayısıyla kamuya personel alımlarında mülakatsız bir süreç başlatılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni KPSS vatandaşta karşılık bulmadı

Mikrofonumuzu uzattığımız vatandaşlar ise önceki sınavda yaşananları normal karşıladıklarını ve bu gibi olayların artık Türkiye’nin bir parçası haline geldiğini savunarak, yeni yapılan KPSS’de de benzer olayların yaşanabileceğini söyledi.

Öte yandan vatandaşlar, kamu personeli alımlarında yapılan mülakatların siyasilerin kendi destekçilerini devlete yerleştirmek için hayata geçirildiğini iddia etti.

‘Daha neler yaşanır neler’

Hamamyolu’nda simit satarak geçimini sağlayan 55 yaşındaki Feridun Yamaç, Türkiye’de her şeyin olabileceğini söyleyerek, “Sorular çalınabilir, değişebilir… Normal bu tarz şeyler Türkiye’de. İlerde de bu tarz olaylar yaşanır, daha neler yaşanır neler… Ülkede adalet olmadıktan sonra ne olacak? Her şey yaşanır. Adam 92 puan alıyor, giremiyor. 60 puan alan mülakatlarda giriyor. Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey düzgün olmaz, bunu unutmayın… Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey sağlıklı olmaz hemşehrim… Türkiye’de adalet yok…” değerlendirmesinde bulundu.

‘Yeni sınavda daha kötü netler yapmış olabilirler’

Gazi Üniversitesinde otomotiv mühendisliği okuyan 23 yaşındaki Yasin Keser ise durumun öğrenciler açısından sağlıklı olmadığını düşündüğünü belirterek, “Çok çalışıp sınava girenler oldu. Psikolojik olarak etkilendikleri için önceki sınava girenler yeni sınavda daha kötü netler yapmış olabilirler. Bu açıdan pek sağlıklı bulmuyorum. Devlet büyüklerimiz gerekli şeyleri yapmış olabilirler ama ne kadar yapacaklar? Belki yine aynı şeyler oldu, bunları biz bilemeyiz” diye konuştu.

‘Mülakat sistemi gerekli’

Keser, KPSS’nin ardından yapılan mülakatların gerekli olduğunu ifade ederek, “Bir insan matematiği, Türkçeyi ve genel kültür sorularını çözebilir ama mülakat sisteminde o insanın kişisel özellikleri ve konuşma tarzı gibi yönleri de belirleniyor. Bunlar da gireceği iş açısından önemli. Bu nedenle mülakat sistemi bence olması gereken bir şey. Tabi KPSS’den yüksek puan alıp mülakatlarda elenenler de oluyor. Bu hoş bir şey değil. Yüksek puan alan arkadaşlarımızın gerekli mevkilere gelememesi gerçekten üzücü bir durum ama bunları devlet büyüklerimizin halletmesi gerekiyor. Vatandaşlar ne kadar tepki gösterse de bizim elimizde olan bir şey değil” yorumunda bulundu.

‘Mülakatlarda adamı olan kazanıyor’

Mülakatlara karşı olduğunu vurgulayan 64 yaşındaki Mehmet Çetinkaya ise “Çünkü orada siyasi olaylar dönüyor. Mülakatlarda ne oluyor? Adam 90-95 puan alıyor, giremiyor. 55 puan alan işe başlıyor. Ben emekliyim, beni ilgilendirmez ama yeni nesilden öyle duyuyorum. ‘KPSS’de torpil dönüyor’ diyorlar. Mülakatlarda adamı olan kazanıyor. Benim diyecek bir şeyim yok yani… Çok haksızlıklar oluyor. Sınavı yeniden yapsınlar, KPSS’yi tekrar uygulasınlar. Hak eden kazansın, helal olsun” bilgisini verdi.

‘Hak yerini buldu’

Önceden de Türkiye’de buna benzer olaylar yaşandığını kaydeden 66 yaşındaki Mustafa Çetin, “Bu gibi olaylar bazı haksızlıklara neden oluyor. Bu olaylar nedeniyle KPSS’yi kazananlar da oldu kaybedenler de… Buna benzer şeyler yine yaşandı. Sınavın tekrarlanması bir yönden iyi oldu. Öbür türlü insanların hakkı yeniyordu, kamuda işe girmek isteyenler giremiyordu. Bu nedenle sınavın tekrarlanmasını yerinde buluyorum. Öbür türlü olmaz… Sorular çalınıyor, bu da belli kişilerin işine yarıyordu. Hak yerini buldu diye düşünüyorum ben” dedi.

‘Kimler sorumluysa umarım cezalarını çekerler’

Ekonomi bölümü mezunu işsiz 23 yaşındaki Nazlı Büyükköse, “Bu konuyu Türkiye’de yaşanabilecek olaylardan birisi olarak düşünüyorum. Artık yaşanan her olayı normal karşılıyoruz. İnsanlar iki kere uğraşmak zorunda kaldı, iki kere o stresi yaşadı. Ben KPSS’ye girmedim ama kuzenim girdi. Ayrıca her insan şehir merkezinde yaşamıyor. İlçelerde, köylerde yaşayan insanlar var. Ulaşım sıkıntısı çeken insanlar var. Saatler öncesinden sınav yerine gelmek zorunda kalan bu sebeple kalacak yere ihtiyacı olan insanlar var. Bu olaydan kimler sorumluysa umarım cezalarını çekerler” değerlendirmesinde bulundu.

‘Yeni KPSS’de de yolsuzluklar olacak’

“Ben Türkiye’de hiçbir şeyin sağlıklı olduğuna inanmıyorum. Yeni yapılan KPSS’de de yolsuzluklar olacağını düşünüyorum” diyen 67 yaşındaki Orhan Bolak da şunları söyledi:

“Bu benim kesin kanaatim… Türkiye’de hiçbir şey düzgün gitmiyor, ilerde de gitmez. Ben kendim de gördüm, imtihanlara girdim. Bu imtihanlarda ne kadar haksızlıklar yaşandığını gördüm. Bu sınavda da yine aynısı olacaktır. Mülakatlar zaten tamamen siyasi partilerin çıkarlarına dayalı olarak yapılıyor. Siyasiler, mülakatlar sayesinde kamuya kendi adamlarını yerleştiriyorlar.”