Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, üretim maliyeti bakımından avantajlı olması sebebiyle çiftçinin mısır ekimine yöneldiğini söyledi. Fazla mısır ekiminin, yeraltı sularının azalmasına sebep olabileceğine işaret eden Buluşan, mısır ekiminde bir politika izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Buluşan, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, üretim maliyeti bakımından avantajlı olması sebebiyle üreticinin mısır ekimine yöneldiğini belirtti. Bunun sebebinin, artan zirai girdi maliyetleri olduğunun altını çizen Buluşan, çiftçilere devamlı mısır ekmeme çağrısında bulundu.
Buluşan, şu bilgileri verdi:
“Yeraltı sularımız için çok büyük bir tehlike”
“Mısır, kolay üretilen bir ürün olması sebebiyle bütün üreticiler mısır ekiyor. Bu, yeraltı sularımız için çok büyük bir tehlike… Bilinçli üreticimiz, bu tehlikenin farkına vardı. Bilinçli üreticiler, bu sene mısır ektilerse, önümüzdeki sene başka bir ürüne yöneliyor. Fakat genel anlamda baktığımız zaman, mısırda bir sıkıntı var... Bu, bir noktada ülkemizin de sorunu…
“Çiftçimiz, ne olursa olsun devamlı mısır ekmemeli”
Dünya genelinde, gıda anlamında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Zaten en büyük sorunumuz burada… Bizim için burada önemli olan nokta, zirai girdiler… Biz, hiçbir üründen vazgeçmeyiz. Üreticimiz, planlı üretim yapar. Bu sene, mısır ekiminin başlangıcıyla hasat zamanı, buğdayda olduğu gibi değil... Bu açıdan, mısır konusunda bir politika izlenmesi lazım. Çiftçimiz de, ne olursa olsun devamlı mısır ekmemeli.
“Diğer ürünlerden vazgeçerek mısır ekimine yöneldiler”
Mısır, Türkiye ve dünya genelinde çok önemli bir yer aldı. Mısır üretimi, çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Üretim maliyeti bakımından da avantajlı bir ürün olduğu için mısırda büyük bir sıkıntı var. Çok fazla ekiliyor… Üreticiler, diğer ürünlerin ekiminden vazgeçerek mısır ekimine yöneldiler. Örneğin, bugün üreticinin pancar ekiminden vazgeçmesinin nedenlerinden birisi de mısır… Buğday ekiminden vazgeçip mısıra yönelmelerinin sebebi de budur…
“Devlet, buğday üreticisini kanatları altına almış oldu”
Mısırı, hem Eskişehir Ticaret Borsasında hem de tarlada inceledik. Üreticimizin sorunlarını yerinde gördük. Hükümetin, buğday konusunda hayata geçirdiği çok güzel bir politika vardı. Bu politika, buğdayın tonuna 6 bin 500 lira fiyat verip, üzerine de bin lira prim vererek, Toprak Mahsulleri Ofisine yönlendirmesiydi. Devlet, buğday üreticisini kanatları altına almış oldu. Bu sebeple buğday üreticisi, çok rahat bir sezon yaşadı. Bu politika, 2023 yılının buğdayına çok büyük bir etki sağladı.”
“Bu politikanın mısırda da uygulanmasını bekledik”
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, bu politikanın mısırda da uygulanmasını beklediklerine işaret ederek, “Mısırın tonuna 5 bin 600 lira gibi bir fiyat açıklandığı zaman fiyatın uygun olduğunu düşündük. Fakat şu anda piyasada yüzde 18-19 civarında nem barındıran mısırın ton fiyatı 4 bin 600 liraya düştü. Bu da üreticimiz için çok büyük bir kayıp anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.