Eskişehir’de ulaşıma gelen zammın ardından vatandaşlar, ay sonunu denkleştirebilmek için toplu taşımayı bırakıp yürümeyi tercih edeceklerini söyledi. Akaryakıta ve pek çok kaleme gelen fiyat artışlarından şoför esnafının da etkilendiğini ve bu sebeple yapılan zamlara tepki gösteremediklerini ifade eden Eskişehirliler, vatandaşların yüksek enflasyonu normalleştirdiğini ve hayatlarının bir parçası haline getirdiklerini belirtti.
Cuma günü toplu taşımaya yapılan zammın ardından dolmuş, minibüs ve tam Eskart ücretleri 6 liradan 7,5 liraya çıktı. Öğrenci tarifesi, dolmuş ve minibüslerde 4,5 liradan 5 liraya yükseltilirken indirimli Eskart ücreti de 1 lira artırılarak 4,5 lira olarak belirlendi.
Öte yandan Eskart aktarma bedeli 80 kuruş olarak güncellendi ve servis ücretlerine de yüzde 20 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeler, bugünden itibaren geçerli olacak.
Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlar, geçinebilmek için bisiklet ve yürüme gibi alternatiflere yönelmek zorunda kalacaklarını vurgulayarak insanların yüksek enflasyonu artık hayatlarının bir parçası haline getirdiğini savundu. Zamların sebebinin Eskişehir’de aranmasının yanlış olacağını ifade eden vatandaşlar, konunun muhatabının AK Parti hükümeti olduğunu söyledi.
‘Yürümekten başka alternatifim yok’
Ulaşıma yapılan zamdan yeni haberi olduğunu söyleyen 35 yaşındaki Ali İhsan Eğilmezgil, “En son 6 lira olduğunu biliyordum. Çok pahalı… Bence ulaşım ücretleri 3,5 ile 4 lira arasında olmalı. Benim şu anda şahsi aracım yok. Bisikletim de yok. Her yere yürüyerek gidiyorum ondan dolayı. Toplu taşımayı çok nadir kullanıyorum. Benim başka bir alternatifim yok çünkü” diye konuştu.
‘Hiçbir şeyin fiyatı normal değil’
Günden günde pek çok ürüne zam geldiğini ifade eden 34 yaşındaki Seda Çanakçı, “Hiçbir şeyin fiyatı normal değil. Ulaşım ücretleri biraz daha uygun olabilir. 3 lira olması ideal bence çünkü toplu taşımayı herkes kullanıyor. Güncel fiyatlar bence çok pahalı. Zamlar nedeniyle bisiklet gibi alternatiflere yönelinebilir” yorumunu yaptı.
‘Belçika’da 3 avro’
Belçika’dan Eskişehir’e ziyarete geldiğini dile getiren 47 yaşındaki Muhammet Özkan da yeni ulaşım fiyatlarını pahalı bulduğunu kaydederek, “Belçika’da toplu taşıma yaşlı insanlara ve geliri düşük olanlara ücretsiz. Normal insanlara da 3 avro civarında. Yeni fiyat çok pahalı olmuş” dedi.
‘Kanayan yaramıza bastınız’
Ulaşıma gelen zamları ‘Nereden tutsak elimizde kalıyor’ diye açıklayan 41 yaşındaki Fatih Ören, “Kanayan yaramıza bastınız. Artık şikayet veya isyan etme noktasını geçtik. Bir ürüne zam gelmiş diye dövünürken başka ürünlere de zam geliyor. Bence artık zamlara alışmaya da başladık. Biz bunun muhatabını aramak yerine kendimizi alıştırdık. Bütçemizi bu zamlara göre ayarlamaya karar verdik. En azından benim kendi görüşüm bu şekilde” ifadelerini kullandı.
‘Fazla mesai yapıyoruz, ek iş bulmaya çalışıyoruz’
Ören, “50 liraya, 70 liraya yapılabilen bir pazar alışverişi bile şu anda 300-350 liradan aşağı yapılamıyor. Aldıklarınız da bir hafta ya gidiyor ya gitmiyor. Bu nedenle iş yerinde biraz daha fazla mesai yaparak veya ek iş bularak bütçemizi finanse etmeye çalışıyoruz. Bu kadar basit… Ben Eskişehir dışındaki illerde ve zaman zaman da yurtdışında çalışan birisi olarak bu sıkıntının her yerde olduğunu gördüm. Eskişehir’e has bir durum değil” bilgisini verdi.
‘Bir şey diyemiyorsun ki, adam haklı’
Ören, duruma zam yapan tarafın gözünden de bakılması gerektiğini savunarak, “Empati yapıyorum, yakıt zamlanıyor… Dolmuşçu ne yapsın? Ne yapacak? Bir şey diyemiyorsun ki, adam haklı… Personeli var, vergisi var, algısı var, sigortası var… Var oğlu var. O da haklı ben de haklıyım vatandaş olarak. Kim haksız? Bence devlet haksız, belediye haksız… Bu kadar zaman geçti, bu zamlara niye dur diyemedik? Ben de bunu anlamış değilim zaten” diye konuştu.
‘Artık yürümeyi tercih ediyorum’
Ulaşıma gelen zamlardan dolayı artık toplu taşımayı değil yürümeyi tercih ettiğini belirten 23 yaşındaki Senanur Aydınoğlu, “Her şeyde olduğu gibi ulaşımda da fiyatlar tavan yapmış durumda. İdeal fiyatı biz belirleyemeyiz tabi ama en azından ulaşım ücretleri bu kadar olmamalıydı diye düşünüyorum. Vatandaşlar zammı kabullenip mecburiyetten dolayı toplu taşımayı aynı şekilde kullanmaya devam edecektir diye düşünüyorum” yorumunu yaptı.
‘Ben hükümete kızıyorum’
Zamların sebebinin AK Parti iktidarı olduğunu ifade eden 20 yaşındaki İsa Gücenmez, “Ben bu konuda hükümete kızıyorum. Genel olarak bir enflasyon sıkıntısı var. Durumun sadece Eskişehir’le alakalı olmadığını düşünüyorum. Genelde Yılmaz Büyükerşen’e kızıyorlar ama bu Türkiye ekonomisinden kaynaklanan bir şey. Mazota zam geldi, benzine zam geldi… Birçok şeye zam geldi ve insanlar da buna ayak uydurmaya çalışıyor” bilgisini verdi.
‘Çarşıya çıkmıyorum, gerek yok’
Toplu taşıma kullanmadığını söyleyen 22 yaşındaki Rahim Kaplan ise “Araba da kullanmıyorum. Araba alacak param da yok zaten… Ekonomi böyle giderse pek alabileceğimi de sanmıyorum. Dolmuşla, minibüsle, tramvayla işim yok. Çarşıya da çıkmıyorum, gerek yok” ifadelerini kullandı.