Diaspor özellikle renk geçişleri ve enderliği ile büyük ilgi çekiyor. Bu kristal, 9 farklı renk tonuna sahip olup, bu özellikle dünya çapındaki mücevher tutkunları ve yatırımcıların dikkatini çekiyor. Türkiye'de yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılırken, bu kristalin sadece yüzde 2'sinin işlenebilir nitelikte olması biliniyor.
Ender olanıyla göz alıcı
Muğla'nın bu eşsiz kristali, Türkiye sınırlarının ötesinde dünya genelinde büyük bir popülerlik kazanıyor. Mücevher endüstrisinde pırlanta ve diğer değerli taşlara bir alternatif olarak görülen diaspor, özellikle renk geçişleri ve nadirliği ile ön plana çıkıyor.
Diaspor kristali, gram gram çıkarılabilen çok hassas bir süreçle elde ediliyor. Her bir işçi, taşın ve çamurun içinde bu değerli kristali bulmak için büyük bir çaba harcıyor. Bu zorlu süreç, diasporun değerini daha da artırıyor.
50 Milyar dolarlık değer
Türkiye'nin süs taşı rezervlerinin 50 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu ve bu taşlardan üçünün yalnızca Türkiye topraklarında bulunduğu belirtiliyor. Diaspor kristali, bu nadide taşlardan biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin ve dünya pazarının bu değerli taşa olan ilgisi, gelecekte daha da artacak gibi görünüyor.
Renk cümbüşü: Doğanın muhteşem eseri
Diaspora taşı, doğada renk değiştirebilen ender taşlardan biri olarak bilinir. Açık pembe, yeşil, sarı, kahverengi, gri, beyaz ve gümüşi tonlarda bulunabilen bu muazzam taş, farklı ışık koşullarında adeta bir renk paletine dönüşüyor. Doğanın bu eşsiz şaheseri, her bir açıdan bakıldığında farklı bir güzellik sunuyor.