Çifteler Sakaryabaşı’nda yaz aylarında su seviyesi kritik seviyelere inerken, AK Parti ve CHP arasında karşılıklı suçlamalar yaşandı. Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakçı,  Sakaryabaşı’nın önemine vurgu yaparak, tüm paydaşların bir araya gelerek kalıcı çözümler bulması gerektiğini belirtti. 


70 yıldır o kapaklar açılır, ilk açan biz değiliz

Sakaryabaşı konusunda kendisini iş bilmezlikle suçlayan AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’a yanıt veren Konakçı,  “Sakaryabaşı siyaset üstü bir meseledir. Bizim kimseyle kavga etme niyetimiz yok. AK Parti ilçe başkanını davet ediyorum, buyursun gelsin ve görüşelim. Sorunun çözümü için birlikte mücadele edelim. Ülkemiz genelinde yaşanan kuraklık, Sakarya Nehri’nin debisini de olumsuz etkiledi. Çifteler, 1954 yılında ilçe olmuş. Çifteler Belediyesi istimlak ettiği günden beri oranın kapakları açılır. Nisan ayında temizlenir, kapaklar geri kapatılır ve su bir gün içerisinde dolardı. O yüzden kapağı ilk açan da biz değiliz. Gürhan Bey’e de yanlış bilgi vermişler. Nisan’da kapakları açtık ve temizledik. Bir gün içerisinde su tekrar doldu. Hatta 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda o su üzerinde flybord gösteri yaptık. Su kendiliğinden çekildi” diye konuştu.   

DSİ geldi, cetvel koyup gitti…

Suda kaçaklar olduğunu ve çözümü için Devlet Su İşleri’ne (DSİ) müracaat ettiklerini anlatan Konakçı, “DSİ geldi bir tane cetvel koydu, o cetvel hala duruyor. Ne yaptıkları hakkında da bir bilgim yok. DSİ, iki yıldır ilçemizde bulunan Eminekin Barajı’nın kapaklarını açıyor. Bu barajdan kışın Sivrihisar ve Polatlı’ya su veriliyor. Çifteler, Sakarya Nehri’nin doğdu yer. Yerin altı, su havzası. Kuraklık ve kapakların açılması nedeniyle su kalmıyor. Yazın derin su kuyularından sulamalar da başlayınca su kendiliğinden çekiliyor. Çiftçi elbette üretecek. Çiftçi üretirse ayakta kalırız. Ancak suyun verimli kullanılması önemli… Bizim amacımız kavga etmek ya da birileriyle tartışmak değil. Bu sorunu çözmek için tüm paydaşların bir araya gelmesi çok önemli. Gelin, hep beraber el ele verelim, bu sorunu çözelim” ifadelerini kullandı. 

Sorun sadece havuzu doldurmaktan ibaret değil, ekolojik denge bozuluyor

Bölgede yaşanan su sıkıntısıyla ile ilgili DSİ’ye çözüm önerileri sunduklarını ancak bu önerilerin DSİ tarafından dikkate alınmadığından bahseden Konakçı, “Haftada bir ya da iki defa geliyorlar, bizimle muhatap olmadan geri gidiyorlar. Kapakların etrafındaki kaçakları onararak en azından havuzumu doldurabiliriz dememize rağmen, sürekli olarak ‘inceleme aşamasındayız’ yanıtıyla karşılaşıyoruz. Neyi inceliyorlar, anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz, kendi imkanlarımızla yaptığımız incelemelerde suda çok sayıda kaçak tespit ettik. Hatta Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu’ndan destek alarak bölgede etüt çalışmaları da başlattık. Yapılan incelemelerde sudaki oksijen seviyesinin düştüğü ve bu dururumun bölgedeki balık çiftliklilerini ve doğal yaşam alanı olan canlıları olumsuz etkilediği sonucu çıktı.  Görünen o ki, sorun sadece havuzumuzu doldurmaktan ibaret değil, ekolojik bir denge bozulması söz konusu. Kısa vadeli çözümler üretmek yerine, uzun vadeli ve kapsamlı çözümler için Tarım Bakanlığı ve DSİ’nin ortak çalışma yapması gerekiyor. Bu kurumlar, bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almalı ve bilimsel verilere dayalı planlamalar yapmalıdır” yorumunda bulundu.  

Bölgede 2800 derin su kuyusu var 

Bölgede 2 bin 800 tane derin su kuyusu bulunduğunu söyleyen Konakçı, “Eskiden 70-100 metre derinlikte rahatlıkla su bulurken, şimdi 250-300 metreye kadar inmeniz gerekiyor. Kuraklık tarımın geleceği açısından çok vahim… Kaçaklardan ve kuyulardan ziyada başka sorunlarımız var” dedi.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak