Meganisoptera, Geç Karbonifer ve Erken Permiyen dönemlerde yaşamış olan devasa avcı uçan böceklerin takımını ifade eder. Bu böcekler, yaklaşık 317 ila 247 milyon yıl önceye kadar olan geç Karbonifer ve erken Permiyen dönemlerine tarihlenir. Meganisoptera adı, bu grup böceklerin genellikle yanlışlıkla Protodonata olarak adlandırılmasına rağmen, bu terimin kullanımı geçmişte yaygın olmuştur.
İşte Meganisoptera hakkında bazı temel bilgiler:
Büyüklük: Meganisoptera üyeleri oldukça büyük böceklerdi ve kanat açıklıkları 12 ila 75 cm arasında değişiyordu. Bu, onları o dönemdeki en büyük uçan böceklerden biri yapar.Anatomik Özellikler: Bu böcekler, uzun ve dar gövdeleri, büyük gözleri, güçlü çeneleri ve avlarını yakalamak için kullanılan dikenli bacaklarıyla dikkat çeker. Kanat damarlanması oldukça primitifti, ve gerçek yusufçuklardan (Odonata) farklıydı.Yaşam Döngüsü: Meganisoptera larvalarının muhtemelen sucul olduğu ve avlarını genellikle küçük sucul omurgalılar (balıklar ve amfibiler) veya büyük omurgasızlar üzerinde yakalayarak beslendiği düşünülmektedir.Yaşam Alanları: Yetişkin Meganisoptera'nın genellikle açık alanlarda dolaştığı ve muhtemelen geniş alanlara yayıldığı tahmin edilmektedir.Fosiller: Bu böceklerden pek çok fosil bulunmamıştır, bu da onların ya az sayıda olabileceğini ya da doğal olarak fosilize olmalarının zor olduğu bir ortamda yaşamış olabileceklerini düşündürmektedir.
Meganisoptera, günümüzdeki yusufçuklarla (Odonata) yakından ilişkiliydi ve tarihsel olarak bu takım, büyük ve etkileyici avcılar olarak geçmişti varlık göstermiştir.
BU HAYVANLAR NASIL BU KADAR BÜYÜKTÜ
Böceklerin yapısı gereği, vücutlarının oksijen karşısında büyüdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Örneğin; bir hamam böceğini geçmiş koşullarındaki oksijen miktarının fazlası olan bir ortamda büyütürseniz, anormal derecede büyüdüğünü fark edeceksiniz. Oksijen miktarının fazlalığı, böceklerin büyümesine ve kaslanmasına yol açar.