Yerel seçimler için Eskişehir'de yapılan anket sonuçları açıklandı Yerel seçimler için Eskişehir'de yapılan anket sonuçları açıklandı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir.net’e kurultay sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eskişehir delegelerinin çoğunluğunun değişimden yana olduğunu söyleyen Başkan Kurt, çevre illerin de değişimden yana olduğunu ifade etti. İttifaklara ilişkin de konuşan Başkan Kurt, “Aslında ittifak genel seçimler için öngörülen bir model. Yerel seçimlerde yerel ittifaklar söz konusu olup bunun için de partinin genel merkezinin bu işe karışmaması lazım. Yerelde örneğin Urfa’da farklı ittifaklar yapılabilir, Eskişehir’de farklı ittifak yapılabilir ama Mihalıççık’ta farklı ittifak yapılabilir. Bu o yerelin, o yörenin koşullarına göre oradaki politikacıların inisiyatifine bırakılmalıdır diye düşünüyorum” dedi.

“Sıkıntılı Bir Dönemde Kurultaya Gidiyoruz”

CHP kurultayı yaklaşıyor. Kongreden sonra ne olur? Hem Türkiye hem de Eskişehir için ne ön görüyorsunuz?

CHP’nin 38. Kurultayı 4-5 Kasım’da gerçekleşecek ve orada hem genel başkan seçimi olacak hem parti meclisi, yüksek disiplin kurulu seçimleri gerçekleşecek. Yani partinin en üst organı değişmiş ya da yenilenmiş olacak. Dolayısıyla sistemin normal şartlarda işlemesi halinde büyük umutlarla yürüyüp gitmemiz gerekecek. Ancak bu dönem kurultay tarihi itibariyle bir sıkıntılı döneme denk geldi. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra partinin almış olduğu büyük bir seçim yenilgisi var ama bu yenilginin zafermiş gibi sunulmaya çalışılması söz konusu olan bir ortamda yapıyoruz kurultayı. Genel merkezde sayın genel başkan ve arkadaşlar yüzde 48.5 oy aldık. Bu başarıdır diyor. Ben ve bazı benim gibi düşünen insanlar da CHP için başarılı bir ikincilik, başarı değildir diyoruz. İkinciye gümüş madalya vermiyorlar. Biz seçimi kaybettik diyoruz ve özellikle tek adam sisteminde cumhurbaşkanlığını kazanamadıktan sonra sizin almış olduğunuz hiçbir oyun başarı sayılması mümkün değildir. Nitekim milletvekilliğinde biz yüzde 25’te kaldık. Dolayısıyla parti açısından bu nedenle başarısızlık vardır. Bu belirsiz ortamda kurultaya gidiyoruz. Kurultaydan çıkar çıkmaz da 4-5 ay içerisinde yerel seçimlere gidiyoruz. Ben bu kurultaydan çıkacak olan parti meclisi yerel seçimlerde partinin stratejisini belirleyecek. Partinin adaylarını belirleyecek. Ve belki de partinin adaylarının nasıl belirlenmesi gerektiğiyle ilgili yöntemi belirleyecek. O nedenle çok önemli bir kurultay diye vurgulamak istiyorum.

“Eskişehir’de herkes aynı yerinde devam eder gibi geliyor”

Eskişehir’de beklenen çok değişik bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü bizim şu anda 6 tane belediyemiz var, belediye başkanımız var. Bir de büyükşehir belediyemizle 7 tane CHP’li belediye başkanı ve bu başkanların biri, ikisi dışında hepsi devam edeceğini açıkladığı için herkes aynı yerinde devam eder gibi geliyor bana. Ama elbette parti 4-5 Kasım’daki kurultaydan sonra 25 Kasım’da da bir tüzük kurultayı yapacağını ileri sürüyor, iddia ediyor. O tüzük kurultayında da tüzüğün değiştirilerek ön seçim şartının getirileceği söyleniyor. Eğer ön seçim şartı getirilirse o zaman yasal anlamda bütün üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimi seçim kurulunun yapması gerekir. Seçim kurulu da kendi takvimi içinde bunu yapar. O da şubatın ortaları gibi olur diye tahmin ediyorum. Bu şekliyle bir aday tespitinin uzaması söz konusu olur. Ama genel merkez ben bütün üyelerle kendi içimde bir ön seçim yapacağım, bunu da seçim kuruluna bildireceğim derse daha erken ön seçim söz konusu olabilir. O zaman aday belirlemenin yöntemi henüz belli değil demektir. Yeni seçilecek parti meclisi buna karar verecek.

“Kurultay Sonrası Ayrışma Olmaz”

Genel başkan kim olursa olsun yerel seçimler öncesinde bir ayrışma olur mu sizce?

Ayrışma olmaz. CHP’de ayrışma olmaz. Çünkü CHP 100 yıllık bir parti. Bu 100 yıl içerisinden pek çok kişi genel başkan adayı olmuş, iddia ortaya koymuş. Kaybetmiş. Kaybedince partiye devam etmiş. Ayrılan azdır. Bir tek son kongreden sonra Sayın Muharrem İnce ayrıldı. Daha önce aday olanlar hala partide. Murat Karayalçın duruyor, Hikmet Çetin duruyor, Altan Öymen duruyor. Ben bunların ayrışmaya sebep olacağını düşünmüyorum. Olağan bir kongre süreci ve olağan kongre sürecinin de sonuçları olağan olması lazım. Buradan olağanüstü bir şey çıkmaz. Ben Türkiye’de CHP’nin Eskişehir kongresini örnek alırsak öyle bir dağılmanın, öyle bir sürtüşmenin olması mümkün olmaz diye düşünüyorum.

Hiç Kimse Oyunun Tamamını Aktaramadı, Aktaramaz

CHP’de değişim olduğu taktirde CHP ve İYİ Parti ittifak veya iş birliği için bir araya gelir mi sizce? Ya da görüşmeler başlar mı?

İttifakı şöyle değerlendirmek lazım. Aslında ittifak genel seçimler için öngörülen bir model. Yerel seçimlerde yerel ittifaklar söz konusu olup bunun için de partinin genel merkezinin bu işe karışmaması lazım. Yerelde örneğin Urfa’da farklı ittifaklar yapılabilir, Eskişehir’de farklı ittifak yapılabilir ama Mihalıççık’ta farklı ittifak yapılabilir. Bu o yerelin, o yörenin koşullarına göre oradaki politikacıların inisiyatifine bırakılmalıdır diye düşünüyorum. Genel anlamıyla biz İYİ Parti ile ittifak yaptık. Türkiye’de herkes böyle davranacak deme gücümüz olacağını zannetmiyorum. Nitekim 2019 seçimlerinde yapmış olduğumuz ittifakta biz aday çıkarmamak suretiyle İYİ Parti’ye boşaltma yaptık. İYİ Parti de bize verilen yerlerde aday çıkartmamak suretiyle bir boşaltma yaptı. Ama hiç kimse oyunun tamamını aktaramadı, aktaramaz. Çünkü seçmen adaya bakacak. Aday iyi değerlendiriliyorsa oy verecek yoksa Kemal Bey talimat verdi diye ya da Meral Hanım talimat verdi diye belediye seçiminde seçmen oy kullanmaz.

“Bizim Partili Olduğunu Düşündüğümüz Arkadaşlar AK Parti Listelerinden Aday Oldu”

Genel merkezler ittifak yapmasa bile tabanda bir ittifak söz konusu olur mu?

Yerelde olur. Yerelde zaten oluyor da. Nitekim geçmiş yıllarda Eskişehir’den hep oldu. Sayın Yılmaz Büyükerşen’in başkanlıkları döneminde bütün partilerden meclis üyeleri alınmak suretiyle bir yerel ittifak sağlandı. Yine aynı şey olabilir. Aynı şeyi diğer partiler de yapmaya çalışıyor. Örneğin geçen 2019 seçimlerinde bizim partili olduğunu düşündüğümüz bazı arkadaşlar AK Parti listelerinden aday oldular. Dolayısıyla bu yerelde o şartlara göre, adaylara göre bir kaynaşma olur.

Eskişehir’de Değişimciler Fazla”

Bazı gazeteciler delege tahmin tabloları paylaşıyor. Eskişehir’in 12 delegesi var. Eskişehir’de değişimciler fazla mı?

Eskişehir’de değişimciler fazla. Bu bölgede daha fazla. Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyon, Bolu, Düzce, Sakarya gibi yerlerde görüştüğümüz arkadaşlar değişimden yana oy kullanacaklarını söylüyorlar.

Kaynak: Meltem Karakaş | Eskişehir Net Haber Merkezi