Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye genelinde iş arayan vatandaşları hedef alan organize bir dolandırıcılık ağı gün yüzüne çıktı. Kendilerini danışmanlık firması olarak tanıtan kişiler, çeşitli iletişim kanallarını kullanarak vatandaşlara ulaşıp, cazip maaşlar ve sosyal haklarla donatılmış işler vadederek kandırıyor. Hedef alınan kişilere kısa sürede geri dönüş yapan bu yapılar, işe giriş için zorunlu olduğu belirtilen eğitimleri gerekçe göstererek ortalama 5.000 TL tutarında ödeme talep ediyor.

Dolandırıcılık-3

Alınan ödeme karşılığında yalnızca çevrim içi ortamda, birkaç oturumdan oluşan içerik sunuluyor. Bu içeriklerin büyük kısmını prosedür metinlerinin okunması oluştururken, herhangi bir yasal geçerliliği olmayan sahte sertifikalar katılımcılara gönderiliyor. Bu belgelerin gönderimi için ayrıca kargo ücretinin de ödenmesi isteniyor.

Eğitim süreci tamamlandıktan sonra, iş alımlarının durdurulduğu veya şirket kotasının dolduğu belirtilerek mağdurlar oyalanmaya devam ediliyor. Eğitim sonrası para iadesi talep edenlere ise, eğitim hizmeti verildiği gerekçesiyle geri ödeme yapılmadığı belirtiliyor. Eğitim almayı kabul etmeyen kişilere, iş arama sürecinde kendilerine danışmanlık hizmeti verildiği gerekçesiyle bu kez 3.000 TL’lik yeni bir ücret çıkarılıyor. Ödeme yapılmaması durumunda ise sahte icra mesajları gönderilerek tehditlerde bulunuluyor.

Yöntemle mağdur edildiğini belirten yaklaşık 95 kişi sosyal medya ve çevrimiçi platformlarda bir araya gelerek konuya dikkat çekmeye başladı. Mağdurların bir bölümü ise avukat aracılığıyla yargı yoluna başvurdu. Süreçle ilgili açıklama yapan Avukat Selin Yıldırım, yaşanan durumun Türk Ceza Kanunu’na göre “nitelikli dolandırıcılık” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, tehdit mesajlarının da TCK kapsamına göre tehdit, şantaj ve özel belgede sahtecilik suçlarını oluşturabileceğine işaret etti.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi