Enerji sektörünün önde gelen uluslararası aktörlerinden British Petroleum (BP), 111 yıllık Türkiye faaliyetlerine 2024 yılı sonunda son vermesinin ardından küresel çapta ekonomik dengelerinde önemli bir değişim sürecine girdi.
BORÇLAR AÇIKLANDI
BP'nin kamuoyu ile paylaştığı finansal tahminlere göre, şirketin net borcunun 2024 yıl sonundaki 23 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 4 milyar dolar artarak 2025 yılı ilk çeyreğinde 27 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu artışın, çalışanlara yapılan ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlık satışlarından doğan zamanlama farkları ve envanterdeki mevsimsel değişimlerden kaynaklandığı belirtildi.
BP’nin yaptığı açıklamaya göre, şirketin gaz üretiminde düşüş yaşanması bekleniyor. Bu azalmada Mısır ve Trinidad & Tobago gibi bölgelerdeki yatırım çekilmeleri etkili oldu. Şirket, 2024 yılının Aralık ayında Trinidad & Tobago açıklarında bulunan dört doğal gaz sahası ile bu sahalara ait üretim altyapısını Perenco T&T şirketine devretmişti. Söz konusu satışın ardından BP’nin ilgili bölgelerdeki doğal gaz üretimi ve düşük karbonlu enerji kapasitesinde kayıplar yaşanması bekleniyor.
Petrol üretimi tarafında ise BP, sınırlı bir artış beklediğini bildirdi. Buna karşılık gaz pazarlama ve ticaret departmanının sonuçlarında zayıf bir tablo ortaya çıkabileceği değerlendirildi. Şirket, müşteri ürünleri bölümünde mevsimsel hacim azalışlarının ticari faaliyetleri olumsuz etkilemesini beklerken, rafineri marjlarında bir miktar iyileşme yaşanabileceğini belirtti.
BP’deki gelişmelerin ardından, şirketin yönetim yapısında da önemli bir değişikliğin sinyali verildi. Şirketin başkanı Helge Lund’un görevden ayrılmasının beklendiği açıklandı. BP’den yapılan açıklamada, Lund’un büyük olasılıkla 2026 yılında görevini bırakacağı belirtildi. 62 yaşındaki Lund, daha önce Statoil (günümüzde Equinor), BG Group ve Aker Solutions gibi şirketlerde de görev yapmıştı.
2025 yılı itibarıyla BP, yatırım politikalarında köklü bir değişikliğe gitme kararı aldı. Şubat ayında yapılan duyuruyla birlikte yenilenebilir enerji projelerine ayrılan yıllık bütçede ciddi bir kesintiye gidileceği ve fosil yakıt yatırımlarının artırılacağı açıklandı. Şirketin petrol ve doğal gaz üretimi için ayırdığı yıllık yatırım tutarının yaklaşık yüzde 20 artırılarak 10 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.
Şirketin stratejik değişim süreci, uluslararası piyasalardaki gelişmelerden de etkileniyor. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal mallara yönelik gümrük vergisi uygulamaları ve bu politikaların piyasalar üzerinde oluşturduğu baskı, küresel enerji fiyatlarını etkiliyor. Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın 4 Temmuz öncesi yaptığı açıklamaların ardından düşüşe geçerek 63,29 dolar seviyesine kadar geriledi.