2024 yılı verileri, altın ithalatında son 50 yılın en düşük seviyesini ortaya koydu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası'na göre, ocak-nisan ayları arasında altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 kat azaldı.
2023'te 150 bin 335 kilogram olan ithalat, 2024'te 46 bin 939 kilograma geriledi. Bu büyük düşüş, yatırımcıların piyasalardaki belirsizliği ve gelecekteki ekonomik durumu konusunda endişe duymalarına yol açtı.
BİR İLK YAŞANDI!
Bireysel altın alımlarının rekor seviyelere çıkmasının yanı sıra, özel şirketlerin de altın talepleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl, Türkiye yaklaşık 319 ton altın ithalatı yaparak son 50 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından görece gelen yeni bir ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma adımları ile altın ithalatına yeni kısıtlamalar getirdi.
Getirilen bu sınırlama kapsamında alınan yeni tedbirler 2024 yılına ait olan verileri net bir şekilde gördü.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında altın ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 kat düştü.
2023 yılının ilk dört ayında altın ithalatı 150 bin 335 kilogram iken, 2024 yılının aynı döneminde bu rakam 46 bin 939 kilograma geriledi.
ALTIN TALEBİNE KISITLAMA!
Temmuz ayında yayımlanan Resmi Gazete kararı ile Türkiye-AB Gümrük Birliği kapsamı dışındaki ülkelerden yapılacak altın ithalatına yüzde 20 vergi getirilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise kota uygulamasının kapsamını genişleterek yurt dışından altın alımında bildirim şartı getirdi.
Bu adımların ardından, Eylül ayında ithal edilen altın miktarı 14 bin 961 kilograma düşerek Mayıs ayından sonraki en düşük seviyeye indi.
Ağustos ayında ise yapılan 21 bin 223 kilogramlık ithalatta büyük bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün nedeni olarak alınan kısıtlayıcı önlemler gösterilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatına yönelik yeni bir yasak daha getirdi.
MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLADI...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın sektöründen gelen eleştirilere sert yanıt vererek, kota uygulamasının sürdürüleceğini şu ifadelerle açıklamıştı.
"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine?
Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz"
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.