Kongreye Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, ÜYEP Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Bal Sezerel ve Türkiye’nin birçok yerinden akademisyen katılım sağladı.
Rektör Yardımcısı Demirci: “Kongrenin teması adaptasyon, entegrasyon ve dönüşüm”
Açılış konuşmasında kongreye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci şunları söyledi: “Bugün başlayıp ayın 8’ine kadar devam edecek olan bu kongrenin teması değişen paradigmalar ışığında adaptasyon, entegrasyon ve dönüşüm olarak belirlenmiştir. Bu süre boyunca alandaki güncel konuların, araştırmaların veya gerekli olan değişimlerin ele alınması planlanmaktadır. Bu kapsamda kongrede farklı başlıklarda çeşitli araştırmaların sunumu ve deneyim paylaşımı gerçekleştirilecektir. Tüm katılımcılarımız için verimli bir kongre olmasını diliyorum.”
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Otrar: “Özel yetenekliler özel bir konu”
Doç. Dr. Mustafa Otrar, üstün yeteneklilerin eğitimi konusuna özenle yaklaşılması gerektiğine vurgu yaparak şöyle dedi: “Hizmet sunduğumuz alanlar içerisinde Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak özel eğitim ve rehberlik alanı bulunmakta. Bugün düzenlenen kongrede bu hizmet gruplarına dair önemli bilgi birikimlerini paylaşıp deneyimlerimizi birbirimize aktaracağız. Alanında etkin ve yetkin konuşmacılarımızla birlikte konu başlıklarını ele alıp değerlendirip tartışacağız. Buradan edineceğimiz bilgiler ile memleketimiz ve eğitim düzenimiz adına önemli çıkarımlarda bulunacağımıza inanıyorum. Özel yetenekliler özel bir konu. Çok dikkatli ele alınması gerekiyor.”
ÜYEP Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sezerel: “Kongre, üstün yeteneklilerin eğitimi alanında yol gösterici bir noktada”
Doç. Dr. Bilge Bal Sezerel konuşmasında, “Bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz ÜYEP 2024’ün ev sahipliğini yapmaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Geçmişten günümüze üstün yeteneklilerin eğitimi alanında önemli bir etkinlik olan kongremiz ilk olarak 2004 yılında İstanbul’da faaliyet göstermeye başlamıştı. Kongre, üstün yeteneklilerin eğitimi alanında yol gösterici bir noktada durmuştur. Kongremizin ortaya çıkış amacı, ülkemizdeki üstün yetenekli bireylerin eğitim ihtiyacını yerine getirmek, konuyla ilgili araştırmalar yapan bilim insanlarını birbiriyle buluşturmak ve bu alandaki çalışmaları özendirmektir. Konularla alakalı bilgi birikimi ve deneyim tespiti yapılarak ülke çapında eğitim politikasına entegrasyonuna katkıda bulunmak asıl hedefimizdir.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından özel yetenekli çocukların eğitimine olan üstün hizmetlerinden dolayı Prof. Dr. Ayşegül Ataman ve Prof. Dr. Ümit Davaslıgil’e yaşam boyu hizmet ödülü ve plaket takdim edildi. ÜYEK 2024’ün ilk oturumunda ise “Türkiye'de unutulan bir konu: Üstün zekalı çalışanlar ve iş deneyimleri” başlıklı konuşmasıyla Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Serdar Köksal katılımcılarla bir araya geldi. Üç gün boyunca sürecek ÜYEK 2024, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde farklı salonlarda paralel oturumlar ile devam edecek.