2020 yılında başlatılan ve bugüne kadar süren balon balığı avcılığı destekleme programıyla toplam 373 bin 494 balon balığı avlanarak yaklaşık 28 milyon yeni bireyin ekosisteme girişi engellendi. Bu süreçte hem sucul biyoçeşitlilik korunmuş hem de balıkçılar ekonomik olarak desteklenmiş oldu. Bakanlık, istilacı türlerin stoka katılım oranını azaltmayı ve balıkçılık faaliyetlerine verdiği zararları en aza indirmeyi hedefliyor.

Bakan Yumaklı, istilacı türlerden özellikle benekli balon balığı (Lagocephalus sceleratus) için destekleme oranlarının artırıldığını ifade etti. Daha büyük tehdit oluşturan bu türde kuyruk başına destekleme fiyatı yüzde 100 artışla 25 TL’ye, diğer balon balığı türlerinde ise yüzde 400 artışla 10 TL’ye yükseltildi.

Balon Balığı Avı

BALIKLARLA NE YAPILIYOR?

Balon balıklarının ilaç, deri ve tekstil gibi sanayi kollarında değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler de uygulamaya kondu. Böylece istilacı türlerin zararlarını azaltmanın yanı sıra ekonomik bir değer elde edilmesi hedefleniyor.

Bakan Yumaklı, istilacı türlere karşı mücadelenin sadece balıkçılık sektörü için değil, aynı zamanda sucul biyoçeşitliliğin ve su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı