Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'de tespit edilen kuş gribi vakalarına değinen Bakan Yumaklı, "Bütün dünyada bu kuş gribi sorunu var; ancak bizde deneyimli ve disiplinli bir sektör var. Yayılmamasıyla ilgili çok hızlı hareket ediyoruz. Bu tür durumları Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne bildirmek durumundayız ve bildiriyoruz da. Konya, Eskişehir, Afyon'daki vakaları bildirdik, bunlar zaten biliniyor. Ancak korkulacak bir durum yok. Karantinaya aldığımız yerlerde çok hızlı şekilde dezenfeksiyon ve üretime tekrar başlama sürecindeyiz. Vatandaş olarak alışveriş yaparken tedirgin olacak bir durum yok. Emin olun; eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın yemesini istemediğimiz bir şeyin bütün Türkiye sathına yayılmasına da izin vermeyiz. Bizim görevimiz zaten bu," ifadelerini kullandı.

Kırmızı Et 2

ZAM YAPANA CEZA

Bakan Yumaklı, et fiyatları konusundaki spekülasyonlara ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: "'Sene sonu şu fiyata çıkacak' diye spekülasyon yapıyorlardı. Bunlar alışmışlar, bir söylenti ortaya atıp, onun üzerinden fiyatları artırmaya. Bu alışkanlıklarından artık vazgeçmeleri lazım. Ancak Ticaret Bakanlığımızla beraber gereğini yapıyoruz. Burada amaç ne tüketici fahiş fiyatla ürün alsın ne de üretici yapmış olduğu işten zarar etsin."

Piyasadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Yumaklı, "TİGEM ile ESK iş birliği kapsamında TİGEM'deki büyükbaş hayvan varlığını 2025'te 70 bine çıkaracağız. Bu arada suni artışlar olduğunda ona da müdahaleden kaçınmayacağız. Hiç kimse maliyetin üzerine makul kar elde edilmesine bir şey söylemiyor. Öyle bir coğrafi avantajımız var ki kendi ihtiyacımızdan sonra etrafımızda ihtiyacı olanlara da ihraç etme potansiyelimiz var," ifadelerini kullandı.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi