Genellikle yeni doğan bebeklerin baş bölgesinde daha çok ise kaş bölgesinde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır.Bebeğin başında ki bu konaklar,birçok annenin korkulu rüyası olduğu gerçeğini unutmamak gerektiğini düşünüyoruz.Hatta bu konaklar bebeğe ıyı bakım yapılmadığını ve sık sık banyo yaptırılmadığından kaynaklandığını zannederiz .Oysaki bunun nedeni farklıdır.
Bebeklerde Konak Başlangıcı?
Uzmanlar göre Konak, bebeklerin saçlı derisinde sıklıkla görülen bir tip deri döküntüsüne verilen isim. Tıbbi adı, infantil seboreik dermatitdir. Bazı bebeklerde saçlarının uzamasıyla birlikte yaygın kızarıklık ve pullanma şeklinde ortaya çıkıyorlar. Bu pulların görünümü yağlı, kırmızı-pembemsi ya da sarı kabuklu yamalar tarzında olabiliyor. Daha agır geçiren bebekler de ise alın bölgesin de göz kapaklarında hatta kulak arkasında bile görülebilir . Genellikle doğumdan sonra iki hafta ve üç ay arasında ortaya çıkar .
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Uzmanlara göre bu endişe hallerinin sizi korkutmaması gerektiği gerçeğini unutulmaması gereklidir. Çünkü bu konaklanma bebeklerin kötü bakımından kaynaklanmıyor.Gerçek nedeni derideki yağ bezelerinin hızlı çalışması sonucu ,fazla yağ salgılanması ve derinin gerilmesi sonucunda yama şeklinde ortaya çıkması ve deride kuruma yoluyla dökülmesinden kaynaklı olması gösterilebilir .Ancak deride ki bu yağ bezelerinin neden hızlı çalıştığına dair bir sonuç bulunamamıştır. Bu konuda birçok görüş var; araştırmalar içerisinde en çok kabul edileni hormonal nedenlere dayananlardır. Buna göre; derideki yağ bezleri hormonların etkisi altındadır. Bebek, anne karnında anneden bebeğe geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalmakta ve bu hormonların etkisi doğumdan sonra da bir süre devam etmektedir. Dolayısıyla anneden geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalan bebeklerde konak gelişimi daha olasıdır.
Bebeklerde Konak Kaşıntı Yaparmı?
Konak hiçbir şey yapmadan da bir iki ay sonra kendiliğinden geçer .Ancak annelerimiz bu konuda çok hassas olduğu için yani bebeklerde görünümü etkilediği için basit uygulamalar yapabilirsiniz .
- Konaklar kurumuş ise banyodan önce kurumuş kabuklu bölgelere has zeytinyağı ,bebek yağları hatta badem yağı sürebilirsiniz bu uygulama yumaşamasına neden olacaktır.Bu uygulamayı yaptıktan sonra elinizle yavaş bir şekilde masaj yapabilirsiniz.
- Bebeğin başını her gün bebek şampuanıyla yıkayabilirsiniz.
- Bebeğinizin saçını yumuşak uçlu bir fırça ile nazikçe fırçalayabilirsiniz.
Bu önerileri uygularsanız kısa bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini göreceksiniz ve annelerimizin bu konuda daha soğuk kanlı olmalarını tavsiye ediyoruz .