Bebeklerin sağlığını gösteren birçok işaret var. Bunlardan biri de bebeğin kakası. Bebeklerin ne kadar sürede bir kaka yaptığı, rengi ve kokusu sağlıkları hakkında önemli bilgiler veriyor.
Bebeklerin kakası ile ilgili özellikler yaşa ve beslenmeye göre bebekten bebeğe değişebiliyor.
Yenidoğan bebeklerin kakaları genelde sulu ve sarı renkli olur. Emzirilen bebeklerin de kakaları daha sıvıdır ve renkleri sarıdır.
Buna karşı mama ile beslenen bebeklerin kakaları kahverengi ve kıvamı daha katı olur.
Bebeklerde yeşil kaka ilk görüldüğünde endişe yaratsa da aslında oldukça yaygın bir durum. Bebeğiniz yeşil kaka yaptıysa bunun birçok nedeni olabilir.
Yeşil kakanın nedenlerinden bazıları şunlar:
- Anne sütü ile beslenme
- Beslenme değişikliği
- Enfeksiyonlar
- Antibiyotik kullanımı
- Laktoz intoleransı
Yeşil kakanın nedenlerinden biri anne sütü ile beslenme. Anne sütü ile beslenen bebeklerde yeşil kaka görülebiliyor. Bunun nedeni anne sütündeki proteinlerin bebekler tarafından zor sindirilmesi.
Zor sindirilen anne sütü bebeklerin bağırsaklarında daha fazla bakteri üretilmesine ve kakanın yeşil olmasına neden oluyor.
Yeşil kakanın bir başka nedeni ise beslenme değişiklikleri. Bebeğinizin beslenmesinde yapılan değişiklikler sonucunda da bebeklerde yeşil kaka görülebiliyor.
Anne sütü veya mamadan sindirim sırasında yeşil pigmentler bebeğin kakasına karışıp yeşil renk alabiliyor.Bağırsaklardaki iyi bakteriler azaldığında kötü bakteriler üreyip yeşil kakaya neden olabiliyor.
Enfeksiyonlar da yeşil kakanın nedenlerinden biri. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu yeşil kaka görülmesine neden olabiliyor.Bu durumdaki yeşil kakaya ishal, karın ağrısı ve ateş de eşlik edebiliyor.
Bebeğiniz antibiyotik kullanıyorsa yeşil kaka görmeniz muhtemel. Antibiyotikler bebeklerin bağırsaklarını etkilediği için yeşil kaka ortaya çıkabiliyor.Bebeğinizde laktoz intoleransı olması durumunda da yeşil kaka görülebiliyor. Bebek bağırsağı laktozu sindiremediği için yeşil kaka oluşabiliyor.Yenidoğan bebeklerde yeşil kaka oldukça doğal. Henüz olgunlaşmamış sindirim sisteminin neden olduğu yeşil kaka, bebeğin sindirim sistemi düzene girdiğinde normalleşiyor.2 aylık bebeklerde yeşil kaka görülmesi aslında normal. Bu aylık bebeklerde yeşil kakanın nedeni anne sütü ile beslenme veya beslenme sürecindeki değişiklikler.2 aylık bebeklerde bağırsak florası daha tam oluşmadığı için bakteri dengesi tam sağlanamıyor. Bu durumda bebeklerin bağırsakları daha fazla bakteri üretiyor ve yeşil kaka oluşuyor.
4 aylık bebeklerde de yeşil kakaya çokça rastlanıyor. Bebeklerin bağırsak sistemi gelişmeye devam ettiği için yeşil kaka görülebiliyor.Özellikle anne sütünden mama veya katı gıdaya geçişlerde bu durumu görmek mümkün.
Koyu yeşil ishal de bebeklerde görülebiliyor. Bebeğin beslenme alışkanlıkları, emzirilen bebeklerde annenin yedikleri ve bebeğin sindirim sistemindeki bozulmalar buna neden olabiliyor.Ancak koyu yeşil ishal bebeklerde karaciğer, safra kesesi veya pankreasta sorun olduğunu da gösterebilir. Bu sebeple bebeğinizde koyu yeşil kaka gördüğünüzde doktora başvurmalısınız.
Yeşil kakaya bir de koku eklendiğinde bu durum rahatsız edici olabiliyor. Genellikle bu durumda endişe verici bir şey yok. Yeşil ve kokulu kakanın nedeni bebeklerde sindirim sistemindeki bakteri dengesinin değişmesi.Beslenme değişiklikleri bebeklerdeki kakanın daha yeşil ve kokulu hale gelmesine neden olabiliyor.
Yeşil kakanın annenin yedikleriyle ilgili olup olmadığı da merak ediliyor. Emzirilen bebeklerde annenin yedikleri bebeği etkileyerek yeşil kaka görülmesine neden olabilir.Anne sütündeki proteinler ve diğer besinler bebeğin kaka rengini ve kıvamını etkileyebiliyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, pancar ve havuç gibi sebzeler bebeğin kaka rengini değiştirebiliyor. Baharatlı ve acı yiyecekler de bebeğin kaka kokusunu değiştirebiliyor.
Bebeklerde yeşil kaka genellikle kendiliğinden geçiyor. Ama bu süreçte bebeğinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.Bebeğinize sık sık emzirerek veya mama vererek bebeğinizin sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Emziren annelerin bu süreçte yediklerine dikkat etmesi gerekiyor. Annenin baharatlı yiyecekler veya fazla miktarda süt tüketmesi kaka rengini etkileyebiliyor.
Yine bu süreçte bebeğinizin su kaybını önlemek için sık sık su ve sıvı vermeniz gerekiyor.