Küresel pazarda değeri artan uranyum, nükleer enerji santrali kuran ülkelere satış için hazırlanıyor.

Uranyumun kullanım alanları, nükleer enerji santrali yakıtı olarak kullanımının ötesine geçiyor.

Uranil asetat analitik uygulamalarda, zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında da kullanılan uranyum, seramik renklendirme ve nükleer patlayıcı yapımında da önemli bir rol oynuyor. Bu çok yönlü maden, stratejik önemini koruyor.


TÜRKİYE'DE URANYUM NERELERDE VAR?

MTA tarafından yapılan toryum rezerv çalışmaları sonucunda paylaşılan verilerde Eskişehir'e bağlı Sivrihisar, Kızılcaören, Karkın ve Okçu köyleri arasında 15 kilometrelik bir sahada toryum yatağı bulundu. 

2017 yılı çalışmalarında ise Manisa Köprübaşı'nda 3,487 ton, Uşak'ta 490, Yozgat'ta 6,700 ton, Aydın'da ise 2 bin ton uranyum rezervi keşfedildi. 

2024 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ise Türkiye'nin en büyük uranyum rezervi Nevşehir'de bulundu. 2011 yılından itibaren devam eden Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında Gülşehir ilçesine bağlı Dadağı ve Gümüşyazı köylerinde 22 bin ton uranyum rezervi bulundu.

Bulunan 22 bin tonluk uranyum yatağından elde edilecek ürün, küresel pazarda oldukça değer görmekte. Bu uranyumun nükleer enerji santrali kuran ülkelere satılması planlanıyor.


URANYUM NERELERDE KULLANILIR?

Kullanım alanları ise;

Nükleer enerji santral yakıtı olarak,

Uranil asetat analitik uygulamalarında,

Zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında,

Seramiğe renk vermek amacıyla,

Üretim reaktörlerinde, plütonyum hidrojen bombası yapımında,

Nükleer patlayıcı yapımında kullanılabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi