Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı Ayşe Ünlüce başkanlığında gerçekleşti. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri, cevaplanması talebiyle Ünlüce’ye yazılı soru önergesi verdi. Sivri, Büyükşehir’in başvurusu ile Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerini kapsayan toplam 56 hektarlık alanın 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla afet riskli alan ilan edildiğini anımsatarak, “Riskli alan kararının mahkeme kararıyla iptal edildiği yönünde bir ifade kullanılıyor.  Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan öğrendiğimize göre riskli alan durumu devam ediyor. Siz hangisinin doğru olduğunu düşünüyorsunuz? Riskli alan kararı devam mı ediyor, yoksa mahkeme kararıyla kalktı mı” diye sordu.  
Soru önergesinde Orhangazi Mahallesi’nde hazine arazisi üzerine yapılan kaçak villalara da yer veren Sivri, kaçak yapıların Odunpazarı Belediyesi tarafından yıkılmadığını iddia ederek, “Büyükşehir Belediyesi bu binalarla ilgili herhangi bir işlem yapacak mı” dedi. 

“GÜNDOĞDU’DA 1500 KONUT YAPACAĞIZ” 

Sivri’nin sorularına sözlü olarak cevap veren Ünlüce, AK Partililerin “kentsel dönüşümde 25 yılda 24 daire yaptılar” eleştirilerine tepki gösterdi. "Çıkıp çıkıp ‘24’ diyerek, gündemi meşgule etmenin bir gereği yok” diyen Ünlüce, şu ifadeleri kullandı; “Gündoğdu’da 24 tane yaptın’, ‘TOKİ şu kadar yaptı’ ‘özel müteahhit bu kadar yaptı…’ demek, bizi konudan uzaklaştırıyor. Bizim, Gündoğdu’da yapmaya çalıştığımız kentsel dönüşümün,  afet riski ile çok alakası yok. Gündoğdu’da yaptığımız adı üzerinde kentsel dönüşüm. Şehrin girişinde, çevre yolunun sağında ve solunda yıkıntı, çöküntü, döküntü alanları toparlamaya çalışıyoruz. 6306 sayılı afetle ilgili yasadan değil belediye kanunun bize verdiği yetkiye dayanarak yaptığımız bir uygulama. Biz orada bin 500 konut yapacağız. 60 konutun kurasını 17 Eylül’de çekiyoruz. 110 adet ve 700 adet konut için ihalelere çıktık. Bunlara da giren olursa müteahhitle değilse de kendi imar şirketimizle yapacağız. Sapla samanı birbirinden ayıralım. İki de bir çıkıp ‘bir, iki, üç, dört…’ Sanki saymayı öğreniyoruz. ‘24’ deyip deyip gündemi meşgul etmenin bir gereği yok. Bu konuya eğer siyaset üstü bakıyorsak net olmamız gerekiyor. “ 

“KAFAMIZI KUMA GÖMMENİN ANLAMI YOK”

Afet riskli alanlarla ilgili yetkinin bakanlıkta olduğunu söyleyen Ünlüce, “İnşaat Mühendisleri Odası yıllardır 'siz önce 99 öncesi yapılan, bitişik nizam ve sekiz katlı olan yerleri çözün' diyor. Ama biz konudan uzaklaşıyoruz. Hala ‘Gündoğdu’da üç bina yaptın’, ‘TOKİ şu kadar bina yaptı’ diye konuşuyoruz. TOKİ arsa üretiyor, yapıyor ve satıyor. Bunun adı ‘afetle mücadele mi’ oluyor. Bu şehirde 99 sonrası yapılmış ve yenilenmiş bir sürü bina var. Bu da Eskişehir için avantajlı. 300 binden fazla olan bina stokumuzun çok önemli bir bölümü 99’dan sonra yapıldı. Bu konuda TOKİ’nin de eline sağlık, bu şehrin müttehitleri ve iş insanlarının da eline sağlık. Hepimizin kafamızı kuma gömüp bilmiyormuş gibi davranmanın bir anlamı yok. 6306’daki yetki kimin? Yetki bakanlığın. Kazım Bey’in (Kazım Kurt), yapmaya çalıştığı bir dönüşüm alanı var. Bizim var… Biz kentte çöküntü alanı kalmış, imar problemleri çözülmemiş alanlarda vatandaşlara nefes aldırmaya çalışıyoruz. Gündoğdu’da mülkiyet durumu çok karışıktı. Biz el atıp orada kamulaştırma yapıp, tarafları bir araya getirmeseydik orası çözülmezdi. Biz bunu yapmaya kalktık diye kabahatli mi olduk? Çıkıp çıkıp ’24, 24…’ Allah aşkınıza yapmayın. Biz, meclisten bir sorumluluk alıp konunun uzmanlarıyla hep beraber ilerleyeceksek ilerleyelim. Bu konu tek bir kurumun üstlenebileceği bir konu değildir. Hepimizin bir arada çabalaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

“BAZI AKLI EVVELLER DAVA AÇTIRDI”

Eskişehir’de sekiz mahalleyi kapsayan ve afet riskli alan edilen alanla ilgili yapmak istedikleri dönüşümün bazı AK Partililerin kışkırtmasıyla dönüştürülemez hale getirildiğini belirten Ünlüce,  şunları kaydetti: “2013’te sekiz mahallede kentsel dönüşümü ilan ettik. Önce bazı arkadaşlar, bir mağdurlar derneği kurdurdular. Gittiler, topladılar ve ‘bunu CHP’li belediye yapıyor, kesin kötü bir şeydir’ diyerek siyasi bir ortam yarattılar. Bu derneği, devamlı bize karşı kışkırttılar. Biz elimizi taşın altına soktuk… Bakanlık karar verdi, burayı dönüşüm alanı ilan etti.  ‘Büyükşehir’e verin, biz yapalım burayı’ dedik.  Uzun yıllar o yetkiyi almaya çalıştık ve sonunda aldık. Aklı evveller gittiler, derneği iyice kışkırttılar. Dava açtırdılar. Yürütmeyi durdurma kararı geldi. Garabet gibi karar… Bu kararda alanın tamamının iptal edildiğine ilişkin bir yorum vardı. Bu arada sevinç çığlıkları atıldı. Atanları da biliyorsunuz. Biz bakanlığa görüş sorduk. Bakanlık bize bozmanın alan bazında olduğunu iletti. Bakanlıktan gelen karar ilçe belediyelerine gitti. İlçe belediyeleri, danıştay kararını verinceye kadar olan süreçte buraya ruhsat vermek zorunda kaldılar. Ruhsatlar verildi. Aradan yıllar geçtikten sonra danıştay ‘buradaki bozma alan bazında değil, parsel bazında’ diye karar aldı. Bizim orada dönüşüm için yapmak zorunda kaldığımız yer artık dönüşemez hale geldi.  Bakanlık ‘buradaki kentsel dönüşüm artık uygulanamaz, geri ver’ dedi.  Biz de verdik.  Burayı uygulanamaz hale getirdiler.”

“BÜYÜKERŞEN, BAKANA MEKTUP YAZDI”

Söz konusu alanda dönüşüm yapılabilmesi için Yılmaz Büyükerşen’in çok emek verdiğinden bahseden Ünlüce, “Burada hakkını teslim edelim. Uzun yıllar sekiz mahallede kentsel dönüşüm geçsin diye bakanlıklardan randevu almış, gitmiş ve bizzat görüşmüş. Hatta bakana özel duygusal bir mektup yazmış birisidir” dedi. 

AK PARTİLİ AKGÜN: “SÜREKLİ BAKANLIĞI SUÇLUYORSUNUZ”

 Ünlüce’nin “Artık suçlama dönemi bitsin” sözlerine tepki gösteren AK Partili Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş, “Konuşmalarınızın hepsinde bakanlığı suçluyorsunuz. Bizde de oluyor. Bizim yapılan TOKİ’ye itiraz ettiniz. Sebep ne? 243 kişi nüfus artışı sağlıyor’ diye itiraz ettiniz. Burada sizi dinliyoruz lakin bakanlığı dinlemedik. Bakanlık durduk yere size bunu geri göndermez. Mutlaka orada eksiklikler vardır” diye konuştu. 


“ESKİŞEHİR’İN YAPI ENVANTERİNİ ÇIKARIYORUZ”

Eskişehir’in yapı envanterini çıkarmak için İnşaat Mühendisleri ile üç belediye arasında imzalanan protokol hakkında bilgi veren Ünlüce, “Eskişehir’in problemli yerlerini belirlemek ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlamak için üç belediye ile İnşaat Mühendisleri Odası arasında protokol imzaladık.  Bu protokol kapsamında bir rapor istedik.  Rapor yakın zamanda gelecek. Cadde cadde, bina bina yapı envanterini çıkarıyoruz. Sorunlu yerleri söyleyecekler. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çıktığında ve bakanlığa sunduğumuzda riskli olan binaları el ele dönüştürmemiz lazım” ifadelerini kullandı. 

“ESKİŞEHİR’İN TEK REZERV ALANINI TOKİ’YE VERDİLER”

Eskişehir’in tek rezerv alanı olan Kocakır’daki 800 hektarlık alandan 400 hektarın TOKİ’ye verildiğine dikkat çeken Ünlüce, “99’dan önce yapılan, sekiz katlı ve bitişik nizam yapıları dönüştürmemiz için arsa sahiplerine zarar yaratmayacak rantlar ve çözümler yaratmamız lazım. Bakanlık şehirlerde rezerv alanlar ilan eder. Bizim rezerv alanımız Kocakır…Kocakır’da 800 hektarlık alan rezerv alan olarak ilan edildi. Bu rezerv alanın 400 hektardan fazlası gecekondu önleme bölgesi ilan edildi.  Konut yapılabilecek yerleri, alıp TOKİ’ye verdiler. Bu karara dava açtık. Şehrimizin tek rezerv alanı, başka bir rezerv alanımız yok. Hiç değilse bu konularda uzlaşalım. Bakanlıktan kritik ve sıkıntılı yerlerle ilgili afet dönüşüm bölgelerin ilanını alacağız. Bakanlık isterse bize yetki devri yapabilir. Biz istekliyiz… Oradaki arsa sahiplerinin zarar görmemesi için yeter ki bize rezerv alanı versinler.  Biz bu sekiz mahalleden hala vazgeçmiş değiliz. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizde önceliği bu mahallere verdik.  El birliğiyle hep birlikte çalışalım” diye konuştu. 

“MAZARET ÜRETMEYİ BIRAKIN”

Kentsel dönüşüm konusunda Büyükşehir’i mazeret üretmekle suçlayan AK Partili Sivri, “Kentsel dönüşüm konusunda mazeret üretmeyin, artık başlayın. Çevre yolundan geçerken hem şehrin çehresinin değiştiğine hem de o bölgedeki insanların konforlu evlerde oturduklarına şahitlik edelim. Hep bize söylüyorsunuz ama sizde mazeret üretmenin dışında bir adım atamadınız” dedi. 

“BİZ DE ORAYI GÖRÜNCE UTANIYORUZ”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, belediyelerin afet riskli alanların dönüştürülmesiyle ilgili yetkili olmadığından bahsederek, yetkinin bakanlıkta olduğunu yineledi. AK Partilileri, 2011’de bakanlık tarafından afet riskli alan ilan edilen Gündoğdu’da hiçbir şey yapmamakla suçlayan Kurt, “ Gündoğdu 1-2 ve 3, belediyenin ‘çevre yolunun etrafını güzelleştirelim’ diyerek,  tercih yaparak uygulamaya koymak istediği bir kentsel dönüşümdür.  ‘Siz buna geç kaldınız’ diyorlar. Arka tarafta afet riskli alan var. Yetki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında… Biz de orayı görünce utanıyoruz. 2011’de karar alındı. 2011’den bu yana kılınız kıpırdamadı. Görmediniz orayı. Orayı da görün ve dönüştürün sonra ‘bir, iki ve üçü dönüştürün’ deyin.  Küçük Sanayi işin başka garabet bir tarafıdır…Afet riskli alanlar ve dirençli kentler yaratmak bakanlığın görevidir. Burada belediyelerin hiçbir görevi yoktur.  Bizden de dönüp dönüp bir şey istemesinler. Açıp kitapları, kanunları okuyun” diye konuştu.  

“İSTANBUL’DAKİ BELEDİYELERİMİZDEN DERS ALIN”

Kurt’un konuşmasına tepki gösteren AK Partili Sivri, “Mazeret üretmeye devam ediyorsunuz. Bizim İstanbul’daki belediyelerimizden gidin ders alın. Onlarda sizin gibi ilçe belediyesi” dedi. 


“ESKİŞEHİR’E KARŞI SUÇ İŞLİYORSUNUZ”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün, Karabayır’daki kaçak villalarla ilgili görevini yapan belediye yetkililerini savcılığa şikayet ettiğinden bahseden Kurt, “Karabayır’daki kaçak villalarla ilgili yetki karmaşası içerisinde arkadaşlar demogaji yapıyor. Biz orada her türlü kararı almış ve uygulamaya geçmişiz. Ama birileri bu yıkımı engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Dava açıyoruz, yürütmeyi durdurma kararı alınıyor. Üç tane kaçak villanın yıkımı için her şeyi yapmışız. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bizim yetkili arkadaşlarımızı savcılığa şikayet etmiş. Soruşturmanın sonunda yargılanmalarına gerek olmadığına karar verilmiş. O yıkımı kim durduruyorsa hep beraber hesap soracağız. Siz bu konularda kentte karşı suç işliyorsunuz. Seçimlerini alamadığınız için Eskişehirlileri cezalandırmak istiyorsunuz. Eskişehir ile ilgili imar çalışmalarının tümünü engelliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak