Çipli pasaport ya da e – pasaport dediğimiz yeni sistemde, eski pasaportların içerdiği tüm bilgiler sayısal veri olarak yüksek güvenlik standartları ile dijital ortama taşınmıştır. Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak yurt dışı seyahatleri için Türkiye’de de artık çipli pasaportlar geçerlidir.

Eski tip pasaportlar ile yeni çipli pasaportlar (e-pasaport) arasında fiziksel ve içeriksel anlamda farklar bulunmaktadır. Fiziksel olarak eski pasaportlar ile en temel farkları boyutlarıdır. Çipli pasaport ile pasaportların boyutu 88 x 125 milimetre boyutuna indirgenmiştir.  Çipli e – pasaportların sayfa sayısı Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri için 60 sayfa iken; Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) çipli e – pasaportların ise sayfa sayısı 28’e düşürülmüştür.

Yeni Çipli Pasaport Nasıl Anlaşılır?

Eski pasaportlar ile yeni çipli pasaportlar arasında sayfa yapısı açısından da farklılık bulunmaktadır. sayfa üzerinde değişiklik ve tahrifat yapılması gibi durumlar yeni pasaportların kağıt yapısı sebebi ile mümkün değildir. Kart benzeri bu pasaportlar polikarbondan üretilmiştir. Kimlik bilgileriniz sayfa üzerinde kaplama biçiminde ve arka kapak içindeki çipte bulunmaktadır.

Eski pasaport renkleri Avrupa standartlarına uygun olarak dönüştürülmüştür. Umuma Mahsus (Bordo) pasaportlar, çipli pasaportlarda da bordo renktedir. Diplomatik çipli pasaportlarda ise siyah renk olarak düzenlenmiştir. Eski diplomatik pasaportlar da lacivert ve kırmızı olarak düzenleme yapılırken bu renkler yeni pasaportlarda kullanılmamaktadır. Yeni pasaport sistemi dahilinde yine Hususi pasaportlar yeşil, Hizmet pasaportları ise gri olarak kalmıştır. Çipli pasaportlar nasıl anlaşılır, diye merak eden kişiler için bu şekilde farklılıklar söylenebilmektedir.

Yeni Çipli Pasaportlara Geçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eski pasaportun geçerlilik süresi bittikten sonra yeni çipli e – pasaportlar ile değiştirilmesi gerekmektedir. Eski pasaportunuzun geçerlilik süresi bittikten sonra hiçbir şekilde kimlik yerine kullanılması da mümkün değildir. Yeni nesil pasaportunuzu temin ederken, eski pasaportunuzu ilgili kuruma teslim edebilirsiniz.

Reşit olmayan kişilerin eski pasaport sisteminde ebeveynlerinin pasaportunda refakat bölümüne eklenmesi mümkünken, artık yurt dışına seyahat için gerekli olan çipli pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır. Çipli pasaport sisteminde seyahat edecek bebek için dahi çipli e – pasaport düzenlenmesi gerekmektedir. Bu uygulama bütün büyük ülkeler için şart koşulmaktadır, her bireyin kendine ait pasaportu olması gerekli görülmektedir.

Çipli e – pasaportlar, güvenlik açısından da daha iyi şartlara sahiptir. Uygulanan güvenlik önlemleri sayesinde eski pasaportlarda olduğu gibi sahtecilikler tamamen engellenebilmiştir. Fiziki olarak yazılmış tüm bilgilerin çiplere sayısal olarak işlenmesi ile tüm sınır noktalarında kontroller daha sağlam bir hal almıştır. Pasaport bilgilerinin üzerinde değişiklik yapılarak yasa dışı seyahat etme gibi bir durum e – pasaport sistemi ile artık imkansız denebilmektedir.

Ayrıca çipli pasaportların hiçbir teknolojik yöntem ile kopyalanabilmesi de mümkün değildir. Verilerin başka bir e – pasaporta yüklenmesi durumunda fiziki olarak aynı görünüm ve sayısal veri elde edilebilse dahi şifreleme teknolojileri sebebi ile sınır kapısı geçişinde yapılacak veri taraması sahtecilikleri ortaya çıkarabilmektedir.

Eski pasaportlarda sahteciliğin bilgileri ve resimleri değiştirerek yapılabilmesi daha mümkün bir ihtimaldi. Ancak yeni nesil pasaportlar ile görsel öğeler özel bir kaplama ve özel bir kağıt ile bütünleştirildiği için değişim yapılması gibi bir durum mümkün değildir. Eski pasaportların kullanım süresi 2015 yılında sonlanmıştır. Artık pasaport alacak kişilerin ve pasaport yenileyecek kişilerin çipli pasaport sistemine geçmesi gerekmektedir. Zaten eski pasaportların basımı 2010 yılında durdurulmuştur. Artık pasaport yenileme, pasaport kaybetme ve pasaport çıkarma gibi işlemlerde eski pasaportlar verilmemektedir. Direkt olarak yeni çipli e – pasaportlar hazırlanmaktadır.