Çocuklarımız bizim her şeyimizdir. Çocuğumuzun tırnağına bile en ufak bir zarar geldiğinde sanki bizim canımızdan, kanımızdan bir şey eksilmiş gibi hissederiz. Hal böyleyken çocuklarımız yaşlarının gerektirdiği gibi meraklı, sürekli yeni şeyler keşfetmeye hazır ve sürekli yerinde durmayan tatlı varlıklardır.

Çocukların bu özellikleri, çocuğun sürekli düşmesine, başını bir yerlere vurmasına kısaca kendine istemeden de olsa zarar vermesine yol açar.

Bu makalemizde çocuklarda düşme, kafaya darbe alma, kafa travması gibi problemlerde ne yapmanız gerektiğini sizinle paylaşacağız.

Kafaya alınan darbelerde yapılması gereken ilk müdahale nedir?

Kafa çarpmalarını çoğu aile önemsemez. Ancak çocukluk döneminde kafaya alınan darbeler kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bilinç kaybı, işitme kaybı, kör olma, konuşma fonksiyonlarının bozulması, felç çocuklarda kafaya darbe alma sonucu meydana gelebilen kötü sonuçlardandır. Ancak böyle durumlarda hemen doktora başvurmak ise çocuğumuzun hayatını kurtarabilmektedir.

Bir yetişkinin kafatasıyla bir çocuğun kafatası bir değildir. Çocuğun kafatası ve boyun kasları yetişkin bir insana göre çok daha ince ve zayıftır. Ayrıca çocukların kafaları vücuduna göre büyüktür ve boyun kasları kafayı taşıyacak kadar güçlenmemiştir. Bu yüzden en çocuklarda en ufak bir kafa darbesi ile büyük zararlar görebilir. Bunlar, kafada çatlak, beyin sarsıntısı sonucu oluşan ödem, beyin kanaması gibi önemli problemlerdir.

Çocukta kafaya darbe alma, çocukta düşme ve çocukta travma belirtileri:

Çocuk kafaya darbe aldığı zaman belirtiler genellikle yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Mide bulantısı ve kusma kafaya darbe alan çocuklarda görülen en önemli belirtilerdir.

  • Bilinç kaybı,
  • Nefes alıp verirken zorlanma,
  • Havele geçirme,
  • Ağızdan, burundan ya da kulaktan değişik sıvıların gelmesi,
  • Huzursuzluk,
  • Ağlama,
  • Kasılma,
  • Titreme nöbeti,
  • Çocuğun gözlerini sabitleyememesi,
  • Kol ve bacaklarını normal hareket ettirememe,

Çocuğum düştü ne yapmalıyım?

Önce kendinizi daha sonra çocuğunuzu sakinleştirin.

Kafaya darbe alan çocukta eğer bilinç kapandıysa, çocuk kusmaya başlayabilir. Bilinci kapalı olan çocuk kustuğunu yutabilir. Bu da çocuğun nefes alıp vermesini engellemektedir. Böyle durumlarda anne babanın çok sakin olması, çocuğun etrafında çok kişinin toplanmaması gerekiyor.

Kusan çocuğun boynunu hiç kıpırdatmadan vücudunu tümüyle yan döndürün. Böylece çocuğun nefes borusunun tıkanmamasını sağlayabilirsiniz.

Kafaya darbe alan çocuklarınızı saat kaç olursa olsun doktora götürmelisiniz. Doktor çeşitli radyolojik tetkikler yardımıyla çocuğunuzun durumu hakkında yapılması gerekenleri size söyleyecektir