Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşvikiyle yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin kaydedildiği mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) çocuklar son dönemde iş cinayetlerine kurban gidiyor. Konuya ilişkin Eskişehir.net’e açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu ve Hürriyetçi Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri Oğuz İduğ, MESEM kapsamında staj gören çocukların son bir ayda iş cinayetine kurban gittiğini ifade etti.
“SANAYİ İŞLETMESİNDE STAJ ADI ALTINDA ÇALIŞTIRILMA”
“MESEM adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılırken yitip giden çocuklara her geçen gün yenileri ekleniyor” diyen Sertaç Durdu, “Çocukların ucuz iş gücü olarak kullanılarak kamu kaynaklarının sermayedarlara aktarılmasının bir yolu şeklinde tasarlanan MESEM’ler uygulamanın başladığı günden bu yana çocukları çarklarında öğüten bir sistem haline gelmiştir. MESEM'in çarkları, çocukların bir gün okula gittiği diğer günler belirlenen sanayi işletmesinde staj adı altında çalıştırılması şeklinde işliyor” dedi.
“MESEM KABUSU ÇOK SAYIDA ÇOCUĞUN CANINA MAL OLDU”
Çocukların emeğinin patronlara peşkeş çekildiğini söyleyen Durdu, “Uygulama kapsamında çocuklara çok düşük bir staj ücreti kamu kaynaklarından ödeniyor. Yani çocukların emeği, patronlara peşkeş çekiliyor. Yüzbinlerce ‘çocuk işçi’ MESEM kapsamında patronlara çalışırken iş cinayetlerinde can veriyor. Denetimsizliğin ve ihmalin kol gezdiği işletmelerde devam eden MESEM kabusu, çok sayıda çocuğun canına mal oldu. Sadece geçtiğimiz aralık ayında iki çocuk çalıştığı iş yerlerinde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Eğitim hakkının tamamen yok sayıldığı, fırsat eşitliği perdesi altında sürdürülen piyasa merkezli eğitim modelinin geldiği nokta çocuk haklarına, çocukların eğitim hakkına meydan okumak anlamına gelmektedir. Çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamı taşıyan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” diye konuştu.
“MESLEKİ İŞLETMELER YETERİNCE DENETLENİYOR MU?”
“Mesleki işletmeler yeterince denetleniyor mu?” sorusunu soran Oğuz İduğ, “Mesleki eğitimde öğrenciler 9-10-11 sınıflarda okullarda atelye derslerinde mesleki eğitim alırken sadece 12. sınıfta staj için 3 gün işletmelerde uygulamalı eğitim alıyor. Fakat MESEM ve çıraklık okullarında çocuklar haftada 1 gün okula gelip geri kalan 4 gün işletmelerde mesleki eğitim alıyor. Okulda her türlü güvenlik önlemleri okul idaresi ve öğretmenler tarafından alınıyor fakat mesleki işletmeler bu konuda yeterince denetleniyor mu?” dedi.
“ÇOCUKLARIN ASGARİ ÜCRETİN 3’TE BİRİNE İŞÇİ GİBİ ÇALIŞTIRILMASI NE KADAR DOĞRU?”
İduğ konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çocuk işçi çalıştırmak yasak iken devletin eğitim adı altında çocukların asgari ücretin 3’te birine işçi gibi çalıştırılması ne kadar doğrudur? Çocuklarımız mesleki eğitimde yerinde öğrenmesi uygulamalı öğrenmesini destekliyoruz fakat çocuklar işletmelerde eğitim mi alıyor yoksa gerçekten işçi gibi çalıştırılıyor mu? Son 1 ayda yaklaşık 8 çocuğumuz iş kazalarında vefat etmiştir. Bu konuda bakanlık nasıl bir soruşturma açmıştır takip ediyoruz.” MELTEM KARAKAŞ