Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Tasarruf Genelgesi, sokak hayvanlarına yönelik yasa tasarısı, belediyelerin SGK borçlarına ilişkin Eskişehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’a önemli açıklamalarda bulundu.   


Sokak hayvanları düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. CHP’li belediyeler yasaya uymayacaklarını açıkladı. Yasaya uymamak konusunda kararlı mısınız? Yasayı ve yaptırımları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Sokak hayvanlarını ‘uyutmayı’ önceleyen ve çözümü orada gören yıkıcı bir anlayıştır. Sokakta olmayı ‘sahipsizlik’ olarak değerlendirmek de doğru değil. O canları sokakta sahiplenenler de var. Bu yüzden kısırlaştırıp bakımını yaptıklarımızı aldığımız yerlere bırakıyoruz. Yaygın bir kısırlaştırma, sahiplendirme ve toplumu bilinçlendirme yönünde yerel yönetimler kadar ilgili olabilecek tüm kamu, özel kurum ve kuruluşların ortak aklıyla hareket etmeliyiz. Toplumun tüm kesimlerini kapsayan uzlaşmacı yaklaşımlarla sokak hayvanlarının toplum sağlığını tehdit etmesinin önüne geçmeliyiz.


HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR 

Aynı dünyayı paylaştığımız hayvanlar da insanlar gibi yaşam hakkına sahiptir. Hayvan Hakları Bildirgesi'nde ortaya koyulan değerlere sahip çıkarak, bunları işler hale getirmek için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve eğitsel çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Sokak hayvanlarının yaşam haklarının korunması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi açısından yerel yönetimlere olduğu kadar herkese önemli sorumluluklar düşüyor. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve hayvansever vatandaşlar çözüm bulma noktasında yıllardır baş başa bırakılmış durumdadır. Tepebaşı Belediyesi olarak sokak hayvanları konusunda uzun zamandır bütçemizin ve olanaklarımızın üzerinde işlere imza atmış olmaktan büyük gurur duymakla birlikte söz konusu taslaktan dolayı endişeliyiz. Hep birlikte sokaktaki canlar için atabileceğimiz çok adım var. Yeter ki konu oldubittiye getirilip bu konuda söz söyleyeceklerin sesine kulak verilmesinin önüne geçilmesin.

KAPASİTENİN ÜSTÜNDE HİZMET VERİYORUZ

Tepebaşı Belediyesi’nin Sokak hayvanlarına yönelik ne gibi çalışmaları var? Bölgede tahmini sokak hayvanı sayısı nedir? Çalışmalar yeterli mi?

Bölgemizdeki veya kentimizde sokak hayvanı sayısı sayılarında pek çok farklı iddia var. Sağlıklı bir veri için bakanlık tarafından bir çalışma yapılması gerekiyor. Barınağımızın kapasitesi 300 köpek ve 120 kediden oluşuyor. Kapasitemizin çok üzerinde bir seviyede hizmet veriyoruz. 2009-2024 döneminde 13 bin 279 hayvanımızı sahiplendirdik. 22 bin 861 hayvanımızı kısırlaştırdık ve 36 bin 229 hayvanımızın da tedavisini gerçekleştirdik. 

BİNLERCE SOKAK HAYVANINI TEDAVİ EDİYORUZ

Tepebaşı'nda, Doğal Yaşam Merkezimiz tarafından sürdürülen çalışmalar ve iş birlikleri sayesinde her yıl binlerce sokak hayvanını tedavi etmekle kalmıyor, yine binlercesini sahiplendiriyor, çocuklarımızın hayvan hakları bilinci kazanması için çeşitli geziler ve eğitim programları düzenliyoruz. Bir hekim olarak hayvanlarımız için de en iyisini yapmaya çalıştığımızı söyleyebilirim. 31 bin 859 öğrencimize “Sen de Bir Pati Sev ve Can Dostum Projelerimi”z ile ulaşarak hayvan sevgisini aşıladık. Sokak hayvanlarının halk sağlığı tehdidi oluşturmaması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.


PROJELERİMİZ, TASARRUFLU PROJELER

Tasarruf Genelgesi’nin belediye yatırım programına etkileri ne oldu? Hangi yatırımları rafa kaldırmak zorunda kaldınız?

İlçemizde hayata geçirdiğimiz projelerimiz zaten tasarruflu projeler. 1999’dan bu yana yatırım ve çalışmalarımız,  sürdürülebilir biçimde Tepebaşı halkına hizmet olarak aynı standart ve kalite ile sunuluyor. Sosyal projelerden eğitime, sağlıktan sanata kadar her alandaki çalışmalarımız, dayatılan tüm olumsuzluklara rağmen devam edecektir.
Ancak kamuda tasarruf istiyorsanız, öncelikle Hazine’yi ipotek altına alan karadeliklerin kapatılması gerekir. Kur garantili geçiş ücretlerini, döviz kuru üzerinden verdiğiniz garantileri bir an önce Türk Lirası’na dönüştürsünler.


DEVLETİN YAPMASI GEREKENİ BİZ YAPIYORUZ

Her geçen gün vatandaşlarımızın cebine giren para ve satın alma gücü azalıyor. Öte yandan döviz ile verilen garantilerin yükü artıyor. Esnaf işyerini siftahsız kapatıyor fakat vatandaştan tasarruf isteniyor. Döviz garantili projelerde geçilmeyen köprü, kullanılmayan yol, uçak inmeyen havaalanı için milyarlarca lira ödeniyor. Biz vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun, çevreye duyarlı ve bilimsel gerçekler ile hayata geçirilecek projelere karşı değiliz. Biz hep projelerimizde tasarruf ve sürdürülebilirliği önceledik. Sosyal fayda sağlayıcı projelerimiz oldu böylede devam edecek. Devletimizin yatırım olarak yapması gereken kreş, yaşlı bakım merkezi ve yurt gibi merkezleri biz belediye bütçemizden veya bağışçılarımızla yapıyoruz. Bu genelge yeni bina yapımlarının önüne geçiyor. Bizler yine de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

DEVLETTEN KDV ALACAKLARIMIZI ALAMIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarıyla ilgili Hazine’nin tahsilata başlayacağını söyledi. Bu ifadeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Belediyeleri sıkıntıya sokar mı?

Yapılmak istenenin, belediyeleri hizmet yapamaz hale getirmek olduğu anlaşılıyor. Belediyeler olarak biz de devletten KDV alacaklarımızı alamıyoruz. Devlet bize KDV alacaklarımızı verirse veya mahsuplaştırırsa SGK borçları da ödenir.
Belediye olarak bizim SGK borcumuz bulunmamaktadır. Ancak yasal mevzuatla kurulan şirketimizin birikmiş borcu var sebebi de; son beş yılda en az 3 kez borçları yapılandırma yasası çıktı belediyelerin borçları için yapılandırma süresi 120 ay iken belediye şirketimiz için 36 ayla sınırlandırıldı. Eğer mevzuat özellikle ilçe belediyeleri için taksitlendirme süresini şirketimizde de uygulamaya izin verseydi şimdi birçok belediyenin SGK borcu olmayacaktı.

SİYASAL YÖNETİM ÜLKEMİZİN İÇ VE DIŞ BORÇLARINI ÖDEYECEK Mİ?

Enflasyonu düşüremiyorlar, CHP’nin yakaladığı istikrarı ve halktaki teveccühünü nasıl engelleriz diye düşünüyorlar. Belediyelerimizin elini kolunu bağlamaya, yoksullaştırmaya, maaş ödeyemez hale getirmeye, çöp toplayamaz hale getirmeye çalışıyorlar. İmkanlarımızı zorlayarak, maksimum fedakarlık ile çalışırız yine de Eskişehirlilere hizmeti aksatmayız. Yapılan kısıtlamalar, engellemeye yönelik girişimler bizleri hizmet konusunda durduramaz. Ayrıca bir merakım var; Siyasal yönetim ülkemizin iç ve dış borçlarını ödeyecek mi? Kurumlar vergisini ödemeyenlerden de talep edebilecek mi?

52 KİŞİ KENDİ İSTEKLERİYLE AYRILMAYI KABUL ETTİ 

Seçimlerin ardından belediyede işten çıkarmalar yaşandı? Neden böyle bir karar alındı? Tasarruf genelgesiyle ilgisi var mı? 

Belediyemiz yasaların verdiği görev ve yetkiler doğrultusunda kamunun kaynaklarını doğru ve adil şekilde kullanma çabası içindedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulların yarattığı zorluklara rağmen kurumumuz hizmetlerini ve yatırımlarını aksatmadan yürütmektedir. Ancak sürdürülebilir bir yönetim için mali disiplinin sağlanması gerekliliği doğmuştur. Bu çerçevede belediyemizde personel değerlendirilmesi yapılmıştır. Performans açısından yeterlilik göstermediği, beklenen kriterleri taşımadığı veya çalışma koşullarına uyum sağlamadığı saptanan personelin çalıştırılmasının kurum açısından idari, hukuki ve mali yönden uygun olmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu işlemler tamamen yasal çerçevede yürütüldü, işine son verilen personele tazminat haklarını ödendi. Yapılan görüşmelerde 52 kişi kendi istekleri ile belediyemizden ayrılmayı kabul etmiş, 3 kişi de yasal haklarını kullanmak istemiştir. 

GERÇEK DIŞI VE ART NİYETLİ SALDIRILAR 

Kent halkımızın, çalışanlarımızın hakkını korumak ve kurumumuzun faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak açısından yapılan uygulamanın siyasi gündem haline getirilme çabalarını hassasiyetle takip ediyoruz. Tepebaşı; yapılan gerçek dışı ve art niyetli saldırılara karşın hayata geçirdiği çalışmaları ile ülkeye örnek olmaya, tüm imkanları ile daima ilçe halkına hizmet etmeye, projeleri ile ismini dünyaya duyurmaya devam edecektir.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak