Hürriyet'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve ikinci el araç piyasasında sahte ilanlar ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Kasım ayında yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile bireysel satıcılar ve emlak ofislerinin ilan platformlarına ilan verebilmeleri için kimlik bilgilerini e-Devlet aracılığıyla doğrulamaları zorunlu hale geldi.
Bu önlemle birlikte, emlakçıların yetki belgeleri ve pazarlamakta oldukları mülkler için aldıkları yetkilendirme belgelerini de doğrulatmaları beklenen ikinci aşama idi. Ancak bu aşamaya geçiş henüz gerçekleşmedi. Sektör temsilcileri, yetki belgesi olmayan işletmelerin hala ilan yayınlayabildiğini ve sahte ilanların devam ettiğini belirterek, tüketicilerin korunması için bu ikinci adımın bir an önce atılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Emlak ilan sitelerinde hâlâ sahte ilanlar olduğunu söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam süreci şöyle özetledi; “Kasım ayında yürürlüğe giren düzenleme ile ilan girişlerinde e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama yapılması zorunlu hale geldi. Bu önemli bir adım olsa da yetersiz. Çünkü bizlerin beklediği emlakçıların Ticaret Bakanlığı’ndan aldığı ‘yetki belgesi’ ile, mal sahibinden aldığı ‘yetkilendirme belgesini’ doğrulatması. Beklentimiz mayıs ayı içinde adım atılması. Bir de ilan portallarında yetki belgesiz kaçak emlakçılar var. Geçmişte yetki belgesi zorunlu değilken sisteme üye olanlar, hâlâ faaliyette. Bu işletmelerin ilan portallarından çıkarılması gerekiyor.”
SONUÇ ALINAMADI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, tüketicinin korunması, sektöre güven ve şeffaflık gelmesi için atılan adımın istenen sonucu vermediğini söyledi. Kimlik doğrulamanın tek başına yeterli olmadığını, sahte ilanlarla vatandaşın kandırıldığını anlatan Akdoğan, “İkinci aşama dediğimiz yetki belgesi ve yetkilendirme belgesi doğrulama sistemi bir an önce devreye girmeli. Aksi takdirde tüketici mağdur olmaya devam edecek. Bugün aynı ev için birden fazla ilanın olduğunu, gerçek dışı bilgilerle satılık-kiralık ilanı girildiğini görüyoruz” dedi.
Sadece ilan sitelerinde değil, emlak ofislerinde de sorunlar yaşandığını belirten Hakan Akdoğan, “Piyasada yetki belgesi olmayan emlak ofisi, ya da yanında yasal olmayan yöntemlerle danışman çalıştıran ofisler var. Emlak piyasasında etkin denetim şart” diye konuştu.
İLANLARA DİKKAT
İlan sitelerine yönelik düzenlemelerle tüketicinin korunması adına önemli kararlar alınırken, bu defa sahte ilanlar sosyal medya platformlarına yöneldi. Bu platformlara, ilan sitelerinde olduğu gibi bir zorunluluk gelmediği için, dolandırıcıların bu kanalla vatandaşı mağdur ettiği belirtiliyor.