Finans piyasaları, 2025 yılına jeopolitik riskler ve makroekonomik belirsizliklerle başladı. Özellikle FED ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarındaki ayrışma, euro ve dolar arasındaki dengeyi derinden etkiliyor. Üstüne bir de Donald Trump'ın gümrük vergisi tehditleri eklenince, euro/dolar paritesi eşitlenme yoluna girdi. Bu durum, Türkiye ekonomisi için de önemli sonuçlar doğurabilir.
Merkez Bankalarının Farklı Stratejileri Pariteyi Sallıyor
ECB, yılın ilk para politikası toplantısında üç temel politika faizi oranını 25 baz puan indirirken, FED ise Trump’ın enflasyonist politikalarının etkisiyle temkinli bir tutum sergileyerek faizde değişikliğe gitmedi. Bu kararlar, euro/dolar paritesinin 3 Şubat'ta 1,0211'e kadar gerilemesine neden oldu. Parite, bugün saat 14.55 itibarıyla 1,0325 seviyesinde seyrediyor.
Euro ve Dolar Arasındaki Makas Daralıyor
Euro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle Türkiye piyasalarında dolar/TL 36 liranın üzerinde işlem görürken, euro/TL ise 37,20 liraya kadar yükseldi. Böylece euro ve dolar arasındaki fark 1,2 TL'ye kadar geriledi. Bu durum, TL'nin değer kaybetmesine yol açabilir.
Uzmanlardan Euro/Dolar Tahminleri
Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, euro/dolar paritesinin eşitlenmeden önce iki yıl içerisinde 1,15-1,2 seviyelerinde zirve yapacağını, daha sonra parite seviyesine gerileyeceğini öngörüyor. Rogoff'un bu tahmini, piyasaların geleceği hakkında önemli bir perspektif sunuyor.
TCMB'nin Enflasyon Raporunda Pariteye Dikkat
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan yılın ilk enflasyon raporunda, euro/dolar paritesindeki düşüşün Türkiye üzerindeki etkileri de değerlendirildi. Raporda, euro/dolar paritesindeki değişimin dış ticarete etkileri başlıklı bölümde, euro/dolar paritesinde gözlenen değer kaybının dış ticaret dengesine sınırlı bir etkisinin olacağı belirtildi.
TCMB Raporundan Öne Çıkanlar
TCMB raporunda, "Euronun dolara karşı değer kaybının Türkiye’nin dış ticaret dengesi üzerindeki nihai etkisini belirleyen farklı faktörler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, dış ticaret pazarlarındaki rekabet koşullarına bağlı olarak, ithalatçı ve ihracatçı firmaların kurdaki değişimi dolar cinsinden fiyatlarına ne ölçüde yansıttıkları ve ayarlanan yeni fiyat ile hangi miktarda ticaret gerçekleştirdiğidir" denildi.
İhracat ve İthalat Firmalarının Tepkisi Önemli
Rapora göre, euronun dolara karşı değer kaybı sonrasında ihracatının tamamını euro ile yapan firmaların dolar cinsinden ihracat fiyatlarında düşüş görülürken, firmaların yeniden ayarladıkları fiyat ile daha yüksek miktarda ihracat gerçekleştirmeleri toplam ihracat tutarındaki etkiyi sınırlıyor. Eurodaki değer kaybı, ithalat tutarında da gerilemeye neden oluyor.
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.