Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, ani kur artışlarını önlemek için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki vergi muafiyetinin kaldırılabileceği sinyalini verdi.
Bu durum, dolar sahiplerine kötü haber olarak yorumlanıyor ve Türkiye'de yeni bir kur krizi endişesine neden olabilir.
20 Aralık 2021'de duyurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ikinci yılını değerlendiren Şimşek, "KKM'den çıkış başladı, 3,4 trilyon liradan 2,7 trilyon liraya düştü.
Biz inanıyoruz ki önümüzdeki sene bu çıkış tamamlanacak" şeklinde konuştu. Ancak, BDDK raporlarına göre Eylül ayının başlarından itibaren 75 lirayı aşan KKM mevduatının son zamanlarda 13.9 milyar TL’ye kadar düşmesi tedirgin etti.
ARTIK VERİLMEYECEK
KKM'de mevcut 2 trilyon 700 milyon 940 lira büyüklüğündeki mevduatın büyük bir kısmı şirketlerin nakitlerinden oluşuyor. Şimşek, vergi muafiyeti bulunan KKM'nin şirketler için cazip hale gelmesi üzerine vergi avantajlarında düzenlemeye gidileceğini belirtti.
Şimşek, "Finansal piyasalardaki istikrarı gözeterek programımızın diğer önemli bir hedefi olan KKM'den çıkış için gerekli adımları attık, atıyoruz. KKM stoku ağustos ayında 3,4 trilyon lirayla zirveyi bulmuştu, 8 Aralık itibarıyla 2,7 trilyona düşmüştür.
Önümüzdeki dönemde KKM'yi şirketler ve bireyler nezdinde cazip kılan vergi düzenlemelerini de gözden geçireceğiz." açıklamasında bulundu.
YENİ BİR KRİZ YAŞANABİLİR
Ekonomistler, KKM'den çıkan paranın halihazırda 100 milyar dolara yaklaştığını belirterek, ani kısıtlamaların yeni bir kur krizi riskini artırabileceği uyarısında bulundu.
Şimşek'in vergi muafiyetlerindeki değişiklikle ilgili açıklaması, KKM stoklarında hızlı bir erimenin önünü açabilir. Ekonomist Alaattin Aktaş, çıkışların kademeli ve kontrollü yapılması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde Türkiye'de yeni bir kur krizi yaşanabileceği uyarısında bulundu.