Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kütahyalı dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ı vefat yıl dönümünde andı.
Olçar, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülmüştü.
"MEKANI CENNET OLSUN"
Başkan Ataç mesajında, "Dünyaca ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar’ı vefatının yıl dönümünde rahmet ve özlemle anıyorum. “Çininin Picasso’su” olarak anılan Sıtkı Usta, yardımsever ve mütevazı kişiliğinin yanı sıra UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen çok büyük bir değerdi. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
SIKTI OLÇAR KİMDİR?
1948 Kütahya doğumlu, ataları Selçuklulara kadar uzanan, hem dededen hem babadan ağa çocuğu olan Sıtkı Olçar; önceleri, Kütahyalı çinicilerden çini alım satımı yaparak, başlamıştır çini sanatına. O zamanların çinicilerine, değişik form ve desen üretmeleri için fikir vermişse de, belirli kalıbın dışına çıkmak istemeyen çiniciler tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Bunun üzerine, bu değişik fikirlere olumlu yaklaşan bazı ustaları da yanına alarak, 1973 yılında Osmanlı Çini Atölyesi adını verdiği, kendi bünyesinde, küçük bir atölye kurmuştur.
Olçar’ın keşfedilmesi ise; Artisan Sanat Galerisi Sahibi Ertan Mestçi’nin, kafasında şekillenen değişik form ve desenleri, Kütahyalı çini ustalarına uygulatmak için yolunun Kütahya’ya düşmesiyle olmuştur. Ertan Mestçi’yi, diğer çini ustalarının aksine heyecanla dinleyen, elindeki bütün işleri bırakarak, onun değişik fikirleri üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan Olçar; arkeoloji, tarih, araştırma ve okuma merakı sayesinde, yaşadığı toprakların çeşitli kültüründen de faydalanarak, çiniye yeni bir soluk getirecek ve artık , “Sıtkı Usta” olma yolunda ilerleyecektir…
Pek çok çini ustasının içinde, Ertan Mestçi’nin hayalindekini anlayan ve bunları hayata geçiren bir tek Sıtkı Usta olmuştur.
1980’lerin başında sergilediği ilk çalışmalarında geleneksel 16.-17. yüzyıl İznik ve Kütahya çinilerinin, uzantısı gibi görülen tabaklar, çanaklar yapmış ve her yeni sergisinde, değişik form ve desenlerle kendini aşmıştır.