Sakın bu gıdaları tüketmeyin! Bakanlık lüks firmalar için işlem başlattı Sakın bu gıdaları tüketmeyin! Bakanlık lüks firmalar için işlem başlattı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2024 yılını değerlendiren Ünlüce, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Çifteler’deki suyu Eskişehir’e taşımalıyız”

Çifteler’deki suyun Porsuk Barajı’ndan daha kaliteli olduğunu ve Eskişehir’in içme kaynaklarından biri olarak mutlaka kullanılması gerektiğini söyleyen Ünlüce, “Eskişehir’in en önemli su kaynağı Porsuk Barajı. Oradan aldığımız suyu bütün evlere temiz ve sağlıklı bir şekilde verebilmek ciddi bir maliyet gerektiriyor ne yazık ki suyun kalitesi nedeniyle. Gerçekten çok ciddi bir arıtmadan geçiyor. Çok ciddi elektrik gideri kimyasal giderler gibi giderleri ödemek zorunda kalıyoruz. Çifteler’deki konunun başlangıcı tam da bu noktadan kaynaklanıyor. Hem ikinci bir kaynağımız olsun ama en önemli taraflarından bir tanesi de daha az maliyete sebebiyet verecek olması. Çifteler’deki su daha kaliteli bir su. Ve muhtemelen çok daha az maliyet olacak. Bununla ilgili DSİ ile beraber yürüttüğümüz bir protokol var. Bu protokol kapsamında planlama ihalesi yapıldı DSİ tarafından. Biz de uzun vadeli olarak burada yapılan planlama ve bunun yapımı ile ilgili olarak maliyetleri uzun süreli olarak geri ödemesi yapılacak belediyemiz tarafından. Ancak yavaş işliyor ne yazık ki. Bütün Eskişehir’de yaşayan herkesin takibinde olması gereken bir konu” diye konuştu.

“Küçük siyaset uğruna şehri feda etmemiz düşünülemez”

“Hala küçük siyaset uğruna şehri feda etmemiz düşünülemez” diyen Ünlüce, “Daha önce zaman zaman denenmiştir ama çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Bugün Eskişehir’in çevre yolu olmayan bir şehir olması, kentsel dönüşümde hala doğru dürüst bir çivi bile çakılamıyor olması, bu konuda hala birbirini suçlayıcı o senin görevin, bu benim görevin gibi birtakım konuların ortaya atılıyor olması kabul edilemez. Artık dünya bambaşka bir yere giderken bizim hala küçük siyaset uğruna şehri feda etmemiz düşünülemez benim açımdan. Bu şehir için olan her şeyde herkesle ilişki kurmaya açığız Büyükşehir Belediyesi olarak. Bu konudaki samimiyetimizden herkes emin olsun. Gelin el birliğiyle bu şehrin en temel sorunlarını, o sorunları çözmekte hep beraber bir irade gösterelim” şeklinde konuştu.

“Önümüzdeki dönem 3. ve 4. etabı da yapacağız”

İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptıkları protokol çalışması kapsamında 50 bin binanın hızlı tarama yöntemiyle incelendiğini söyleyen Ünlüce, “Kentsel dönüşümle ilgili belediye olarak yönettiğimiz süreçler var, bakanlığın yönettiği süreçler var. Bizim Porsuk 1-2 de ve Gündoğdu bölgesinde yürüttüğümüz bir süreç var. Bakanlığın ilan ettiği alanlar var. Evet belli alanlarda belli çalışmalar yapılabilir ama bütüncül bir çalışma yapılması lazım. Bizim İnşaat Mühendisleri Odası ile 3 belediye olarak yaptığımız protokolün kapsamında biraz da bu sorulara cevap arandı. Buradan çıkacak cevabı bakanlığa sunmak ve bakanlıktan da bununla ilgili eylem planı oluşturmasını beklemek. Yaklaşık 50 bin binanın taramasını yaptılar. Şehrin bütününde yapmak istiyoruz önümüzdeki dönem 3. ve 4. etabı da yapacağız. En çok sorunlu olan bölgeler yapıldı. Biz bu iki etapla ilgili aldığımız raporun sonucunu önümüzdeki ay belediye meclisine sunmayı hazırlanıyoruz. Belediye meclisini bu konuda bilgilendireceğiz, sonra şehirde bir bilgilendirme yapacağız ve bu raporu bakanlığa göndereceğiz. Çalışmalar bütün kurumların da birbirini suçlayarak değil sorumluluk alarak bir arada koordinasyonla çalışmasıyla başlayacak” ifadelerini kullandı.

“Yeşiltepe’yle ilgili güzel bir planlama çalışması yapıldı”

Ünlüce, “Yeşiltepe’yle ilgili güzel bir planlama çalışması yapıldı. 1000’lik planda yapılacağı için ilçe belediyemiz çalıştı. Çalışmaları bizlerle de paylaştılar. Ortak bir anlayış sağlandı. Şimdi Büyükşehir Belediyesi’ne gelecek. Artık Yeşiltepe için planlı güzel planlanmış ayrık nizamda ada bazında çözümler içeren güzel bir planlama oldu. Artık sırasıyla diğer mahallelerimize de yavaş yavaş bu imar sorunlarını çözeceğiz. Bu dönemde imar sorunu hiçbir mahallede kalmasın istiyoruz. İlkini Yeşiltepe ile yapmış olduk” dedi.

“Toplu ulaşımı her ay 100 milyona yakın sübvanse ediyoruz”

“Biz toplu ulaşımı her ay 100 milyona yakın sübvanse ediyoruz” diyen Ünlüce, “Bu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bütçesi için çok ciddi bir rakam. Şu an toplu ulaşım pahalı mı derseniz? Eskişehir’de pahalı değil. Biz zam yapmamak, onu gerçekten giderini maliyetini karşılayacak bir noktaya getirmemek için pek ço9k fedakârlıkta bulunuyoruz. Gece o hatları uzatmak zaten ek bir sürü maliyet getiriyor bize. 250 lira olan abonman hizmeti ek maliyetler getiriyor. Şu anda sattığınız biletin de toplu ulaşımın giderini karşılaması mümkün değil. Biz zaten 100 milyon her ay sübvanse ediyoruz. Bunun içinde tramvayın bakım onarım rakamları yok. Onları da eklersek ciddi rakamlar bunlar. Toplu taşıma hiçbir zaman kar etmez. Ama bu kadar da zarar etmemeli. Bu konuda da yasal değişiklik ve bütçeden biraz daha fazla ödenekle ilgili hep başvurularımız oluyor. Ama toplu taşımanın bu şekilde sürdürülebilir olması belediyecilik açısından bizi çok zorluyor” diye konuştuk.

“Çifteler’deki su maliyeti ucuzlatır”

Çifteler modeli üzerine hızlıca gidilmesi gerektiğini söyleyen Ünlüce, “Suyun bu kadar pahalı olmasının en önemli sebebi bizim tek kaynağımızın porsuk olması ve Porsuk’taki suyun o kalitedeki suyun kaliteli bir şekilde her eve ulaşmasını sağlamak gerçekten çok ciddi maliyet gerektiriyor diğer şehirlere göre. Biz en pahalı iller arasında hiç ilk 10’da olmadık. Genelde 11-12 ortalarda oluyor. Elektriğe çok zam geldiği dönemde o zaman bir ilk 10’a girmiştik. Biz de halkımıza ucuz su sunabilmek istiyoruz. Bunun yöntemleri de Çifteler modeli üzerinde biraz hızlı çalışmak. Çifteler’den gelen suyun maliyeti ucuzlatacağını hep söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“Ücretsiz ulaşım için sosyal ve ekonomik durumuna bakılmalı”

Ücretsiz ulaşım için yaşa değil sosyal ve ekonomik durumuna bakılması gerektiğinin altını çizen Ünlüce, 65 yaş altı olup kent yoksulu olan insanların olduğunu belirtti. Ünlüce, “Otobüsler pahalı, tramvaylar pahalı, tramvay hattı yapmak pahalı. Bunların bakım onarım giderleri çok pahalı. İnsan kaynağı çok pahalı. Bunlar maliyeti hep artırıyor. Biz Eskişehir merkezinde yüzde 25’e yakın ücretsiz taşıma yapıyoruz. Bu çok ciddi maliyet. İlçelerde bu maliyet yüzde 50’lere kadar çıkıyor. Benim önerdiğim bir şey var: Biz 65 yaş üstünde olan tek maaşla geçinen belki zar zor bir ev alabilmiş vatandaşımızın toplu taşımasını ücretsiz karşılayalım ama burada hiçbir sosyal inceleme yapılmaksızın, hiçbir sınırlama koymaksızın 65 yaş üstünün tamamına verilmesini eleştiriyorum ben. Çok zenginse, varlıklıysa biz ona niye ücretsiz ulaşım sağlayalım? Bu izah edilemez bir şey. Yanlış olduğunu her ortamda dile getiriyorum. Bence bunun değişmesi lazım. Bizim kent yoksulunu elbette ücretsiz taşıyalım ama bu 65 yaş üstü olduğu için değil. Genç olup üniversitede okuyup işsiz olup kent yoksulu olan gencimizi niye karşılamıyoruz mesela? Yani buradaki ücretsiz ulaşımdaki kıstas bence sosyal durumla ilgili olmalı, ekonomik yoksullukla olmalı. Aslında bu yaptığımız da bir sosyal yardım. 250 lira abonman olması, ücretlere zam yapmamak bir sosyal yardım” ifadelerini kullandı.

“Artık önceliğimiz sosyal yardımlar oldu”

Ünlüce, “Sosyal yardımlara bütçeden ciddi bir pay ayırdık. Eskiden önceliğimiz toplu ulaşım, altyapı ya da üst yapı olurdu. Artık önceliğimiz sosyal yardımlar oldu. 3500 kişi sosyal kart uygulamamızdan faydalanıyor. Karta erişemeyen vatandaşlarımız için ayni yardımlarımız var. Bu senenin ikinci yarısında ‘halkın mutfaklarını’ kurmaya hazırlanıyoruz. Halk Ekmek büfelerinde olduğu gibi büfeler kuracağız ve uygun fiyata üç kap yemek satışı yapacağız” dedi.

“Aşevimizde yeni bir uygulama başlattık”

Aşevinde başlatılan yeni uygulama üzerine bilgi veren Ünlüce, “Aşevimizde yeni bir uygulama başlattık. Hane sayısındaki yaşayan kişi sayısı kadar kavurma et gönderiyoruz. Halk Et önemsediğimiz projelerimizden bir tanesi. Bürokratik işlemleri devam ediyor. Yeri belli oldu. Adliye Sarayı’nın oradaki Üretici Marketimizde olacak. Halk Bakliyatı önümüzdeki sene yapacağız. Sözleşmeli tarımla çalışmak istiyoruz. Biraz daha zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Kuşak yollarının çalışmaları başladı”

Kuşak yollarının çalışmalarını başlattıklarını söyleyen Ünlüce, “Şehirlerin en büyük problemlerinden bir tanesi trafiktir. Yayalaştırmayı, toplu taşımayı ve bisiklet kullanımını ne kadar yaygınlaştırabilirseniz, trafik o ölçüde çözülmüş olur. 72 kilometrelik bisiklet hattı oluşturacağız. Yayalaştırma ile ilgili özellikle yayaların daha rahat ulaşımına ilişkin bir takım çalışmalarımız olacak.  Trafikteki en büyük sorunu, bu kentin bir çevre yolunun olmayışıdır. Sabah ve akşam trafiği bakımızdan şehrimiz bir çevre yoluna ihtiyacı var. Kullandığımız yol, çevre yolu değil bir iç yoldur. Bu şehirde bir çevre yolu yapılır ve mevcuttaki çevre yolu Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılırsa, sorunlar büyük ölçüde çözülmüş olacak. Kuşak yolları projemiz var. Keşke ‘Kuzey Çevre Yolu’ yapılsa da, bizim yapmamıza gerek kalmasa. Bir takım girişimlerde bulunuyorlar, belki bir müjde paylaşırlar. Biz de seve seve alkışlarız. ‘Yapmıyorlarsa, biz de kuşak yolu yapalım’ dedik. Onun çalışmalarına başladık. Bir belediye için çok ciddi bir maliyet. Bunu yaparken, şehir diğer hizmetlerden mahrum kalabilir. Çevre yolu yapmak, Karayolları’nın önceliği olmalıdır. Yapmıyorlarsa ve trafikte keşmekeş olacaksa biz de sorumluluk alırız.  Bir büyükşehirde çevre yolunun olmaması kabul edilemez. Dönem dönem yeni bulvarlar açıyoruz. Yaşar Kemal Caddesi’ni Seyitgazi Yolu’na bağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Orası da trafiği çok rahatlatacak. Güney de bir rahatlama sağlayacak. Şehir Hastanesi’nin olduğu bölgede bir iç yol yapıyoruz. Kamulaştırmaları bitmek üzere” şeklinde konuştu.

Kaynak: Meltem Karakaş