Un, maya, elektrik, doğalgaz gibi girdi maliyetlerindeki artışlar, ekmek fiyatlarının artmasına neden oluyor.
Cihan Kolivar, İstanbul'un farklı semtlerindeki fırın kiralarındaki büyük farklılıklara da değindi. Özellikle Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi semtlerde fırın kiralarının 140 bin liraya kadar çıktığını belirten Kolivar, bu durumun maliyetleri katladığını ifade etti. Ayrıca, Arnavutköy ve Sultangazi gibi yerlerde ise kira maliyetlerinin 20-25 bin lira seviyelerinde olduğunu aktardı.
İstanbul'da 3.800 fırın bulunduğunu, ancak bunların 500'den fazlasının ruhsatsız çalıştığını dile getiren Kolivar, bu durumun sektöre ciddi bir sorun olarak yansıdığını söyledi. Ayrıca, sigortasız çalışan ve ruhsatsız iş yeri sorununun çözülmesini beklediklerini belirtti.
Nöbetçi fırın sisteminin İstanbul'da uygulanması gerektiğini vurgulayan Kolivar, "Örneğin bir mahalledeki 6 fırından 3'ü nöbetçi olabilir. Böylece hem çalışanlar dinlenir hem de tatil günlerinde iş yerleri dezenfekte edilebilir" dedi. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuracaklarını söyledi.
Son olarak, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınmasının zorunlu olduğuna dair kararın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a başvurduklarını da ifade etti.
Kolivar, çalışma şartlarının zorluğuna da dikkat çekerek, "Usta, gece saat 4'ten, öğlen 4'e kadar çalışıyor. 10 yıldır bu çalışma şartları değişmedi. Bunun düzeltilmesi gerekli" şeklinde konuştu.